27/9/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την εκδήλωση
της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στη Νέα Υόρκη


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη χθες βράδυ στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, στη Νέα Υόρκη κατά την οποία τιμήθηκε η Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι από την ίδρυση της η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής αποτελεί ένα «ζωτικό εργαλείο για τη διατήρηση και την προώθηση του πολιτισμού και της παράδοσης μας» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού και της Κυβέρνησης της Κύπρου για τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας για ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι «το 2014 αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τις κυπρο-αμερικανικές σχέσεις» και αναφέρθηκε στην πρώτη μετά από 50 χρόνια επίσκεψη Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο τον περασμένο Μάιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν, τον οποίον αισθάνομαι τιμή και προνόμιο να αποκαλώ φίλο, ήταν ορόσημο για τη νέα, δυναμική και στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ, μια σαφής ένδειξη ότι ο επαναπροσανατολισμός της εξωτερικής μας πολιτικής αποδίδει καρπούς». Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής για τις προσπάθειες να καταστεί επιτυχής η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και των Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συζήτησαν, μεταξύ άλλων, «ιδέες για το πώς μπορούν οι ΗΠΑ να συνεισφέρουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στην επίλυση του Κυπριακού».

Απευθυνόμενος στα μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους διαβεβαίωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης «είναι προσηλωμένη στην προώθηση και ενδυνάμωση των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων, σε όλους τους τομείς».

Αναφερόμενος στην Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή, η οποία τιμήθηκε από την Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η αναγνώριση γίνεται «για τη σταθερή υποστήριξη στην Κύπρο και τον Ελληνισμό. Η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή εργάστηκε άοκνα για να προωθήσει τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχουν αναβαθμιστεί ποιοτικά. Πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ αναγνωρίζει στην Κύπρο ένα σταθερό και προβλεπτό εταίρο» τόσο σε διμερή θέματα σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα. «Η Κύπρος είναι έτοιμη να εργαστεί για την περαιτέρω επέκταση αυτής της αμοιβαία επωφελούς σχέσης», είπε.

Επεσήμανε, τέλος, ότι «η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, πέραν των σημαντικών και υποσχόμενων προοπτικών για διμερή συνεργασία».

_______________