30/9/14

Παρέμβαση του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη στην ολομέλεια συνόδου της ΚΣΣΕ

Παρέμβαση του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη
στην ολομέλεια συνόδου της ΚΣΣΕ


Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του 4ου Μέρους της Συνόδου 2014 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, μίλησε ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος για το θέμα της αναχαίτισης φαινομένων νεοναζισμού στην Ευρώπη. Ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε σε μέτρα και εργαλεία που συμπεριλαμβάνονται στο Ψήφισμα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από κυβερνήσεις, κοινοβούλια και την κοινωνία ευρύτερα, στον αγώνα για την καταπολέμηση του φαινομένου. Επεσήμανε δε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα έχει καταλυτικό ρόλο να διαδραματίσει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, καλλιεργώντας τις αξίες του σεβασμού στη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η γνώση, μέσα από διαδραστικές διδακτικές μεθόδους, της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του ολέθρου που προκάλεσε ο χιτλεροφασισμός, δημιουργεί ισχυρά αντισώματα στις νεανικές συνειδήσεις απέναντι στο καρκίνωμα του νεοναζισμού. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η εισαγωγή εξειδικευμένων πολιτικών καταπολέμησης της νεοναζιστικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο, η ποινική δίωξη των πολιτικών που μετέρχονται ρητορικής μίσους, αλλά και η διακοπή της χρηματοδότησης τέτοιων κομμάτων.

Ο Κύπριος βουλευτής αναφέρθηκε και στην εμπειρία της Κύπρου, όπου λειτουργεί παράρτημα της ελλαδικής Χρυσής Αυγής, το οποίο –πέραν των άλλων χαρακτηριστικών- εκμεταλλεύεται και το ανοιχτό εθνικό πρόβλημα της τουρκικής κατοχής, προκειμένου να καλλιεργήσει τον εθνικισμό και ακολούθως να «χτίσει» πάνω σε αυτόν, τις ακόμα πιο μισητές νεοναζιστικές θεωρίες.

Ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε επίσης ότι οι συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και φτώχειας που έχουν κυριαρχήσει στην Ευρώπη, λειτουργούν ως λίπασμα για το σπόρο του φασισμού. Παρατήρησε επίσης ότι ο ορισμός για το ναζισμό όπως αποδίδεται μέσα στην Έκθεση, θα έπρεπε να περιλαμβάνει ως βασικό χαρακτηριστικό του και τον αντικομμουνισμό, την εχθρότητα προς τις ιδέες της κοινωνικής ισότητας και τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Αναφέρθηκε δε και στις ευθύνες που έχουν κόμματα στην Ευρώπη που βρίσκονται στα δεξιά, και όχι μόνο, του πολιτικού φάσματος, τα οποία στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν ακροδεξιές ψήφους, νομιμοποιούν την πολιτική ατζέντα της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η καλύτερη ασπίδα απέναντι στο νεοναζισμό είναι η λαϊκή και κοινωνική κινητοποίηση για τη διεκδίκηση και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής.

_________________