30/9/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου

Να μη δημοσιευθεί πριν τις 8 μ.μ.


Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
στην Ετήσια Χοροεσπερίδα του Εθνικού Συλλόγου Ανδρέας
και Νίκος Ονησιφόρου (ΚΟΥΛΑΣ) Κολοσσίου


Έντιμε κύριε Πρόεδρε και Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κολοσσίου,
Κύριε Πρόεδρε και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συλλόγου
Ανδρέας και Νίκος Ονησιφόρου (ΚΟΥΛΑΣ) Κολοσσίου,
Αγαπητοί φίλοι,

Παρόλο ότι είμαστε απόψε εδώ, στους χώρους του ιστορικού Εθνικού Συλλόγου Ανδρέας και Νίκος Ονησιφόρου (ΚΟΥΛΑΣ) Κολοσσίου, με την ευκαιρία της Ετήσιας Χοροεσπερίδας του, την οποία μου ζητήσατε να θέσω υπό την αιγίδα μου, επιτρέψετε μου να ξεκινήσω κάπως ανορθόδοξα, εφόσον το γεγονός της ενοποίησης της Κοινότητας Κολοσσίου είναι σχετικά πρόσφατο.

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κοινότητα σας στο ενοποιημένο, πλέον, Κολόσσι και αισθάνομαι ευτυχής γιατί η απόφαση που πήραμε σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, στις 25 περασμένου Ιουνίου, κατόπιν δικής μου εισήγησης, φαίνεται να ήταν, υπό τις περιστάσεις, ορθή και επιβεβλημένη.

Έκτοτε, ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των πραγμάτων γιατί θέλουμε αυτή η απόφαση να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Να έχουν, δηλαδή, περισσότερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος.
Βέβαια, το όλο θέμα έχει ή είχε, εν πάση περιπτώσει, προϊστορία και ξέρω ότι σας έχει απασχολήσει όλους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Εδώ, θα πρέπει να υπενθυμίσω και να επαναλάβω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεδρία του στις 25 Ιουνίου 2014, αποφάσισε την κατάργηση των δύο Κοινοτήτων Κολοσσίου, ενορίας Αποστόλου Ανδρέα και ενορίας Αποστόλου Λουκά, και την ίδρυση ενιαίας Κοινότητας με την ονομασία «Κολόσσι», της οποίας τα διοικητικά όρια περιλαμβάνουν τις διοικητικές περιοχές των υπό αναφορά Κοινοτήτων.

Όπως είπα και πριν, η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη και στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η ύπαρξη δύο Κοινοτήτων και κατ’ επέκταση δύο Κοινοτικών Συμβουλίων, διαχρονικά δημιούργησε σωρεία προβλημάτων και συγκρούσεων μεταξύ των δύο Τοπικών Αρχών, αλλά και των ίδιων των κατοίκων, έχοντας αντίκτυπο και στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Να προσθέσω ότι οι όποιες προσπάθειες είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια από τους εκάστοτε Υπουργούς Εσωτερικών, αλλά και την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, για γεφύρωση των προβλημάτων και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα.
«Ο γέγονε γέγονε». Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στην πρόοδο και την ευημερία της Κοινότητας και των κατοίκων της.

Να υπογραμμίσω, για να κλείσω αυτό το θέμα, ότι ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου ενορίας Αποστόλου Ανδρέα υπέβαλαν γραπτώς τις παραιτήσεις τους στον Υπουργό Εσωτερικών, στις 19 Ιουνίου 2014, οι οποίες έγιναν αποδεκτές, σε μια προσπάθεια να υποβοηθήσουν τη διαδικασία της ενοποίησης των δύο Κοινοτήτων Κολοσσίου.

Να μου επιτρέψετε, τώρα, να πω δυο λόγια για το ιστορικό εθνικό Σωματείο «Ανδρέας και Νίκος Ονησιφόρου (ΚΟΥΛΑΣ) Κολοσσίου», το οποίο μας έκανε την τιμή να μας προσκαλέσει απόψε εδώ με την ευκαιρία της ετήσιας χοροεσπερίδας του.

Το 1948, ιδρύθηκε το Σωματείο «Ανεξάρτητη Αθλητική Ένωση Κούλας Κολοσσιού», με σκοπό τη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας. Η ονομασία «Κούλας», που σημαίνει μεγάλος όγκος, πάρθηκε από το κάστρο του Κολοσσιού, που είναι το σύμβολο της Κοινότητας.

Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα ξεκίνησε με προπονητή τον Γεώργιο Ζήνωνος ο οποίος ήταν το πιο παλιό μέλος του Σωματείου. Από τότε, το Σωματείο κέρδισε πάρα πολλά πρωταθλήματα και κύπελλα.

Το 1956, το Σωματείο συνενώνεται με το άλλο Σωματείο που υπήρχε στο Κολόσσι και μαζί δημιουργούν την «Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Κούλας Κολοσσιού». Το 1959, το Σωματείο χωρίζεται σε δύο άλλα Σωματεία, τον «Κούλα Κολοσσιού» και την «ΠΑΕΚ Κολοσσιού». Ο «Κούλας Κολοσσιού», που μας προσκάλεσε στη σημερινή ετήσια χοροεσπερίδα του, τιμώντας τον ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α. Ανδρέα Ονησιφόρου, μετονομάζεται, το 1987, σε «Σωματείο Ανδρέα και Νίκου Ονησιφόρου».

Να συμπληρώσω ότι ο Νίκος Ονησιφόρου, που σκοτώθηκε το 1980 από έκρηξη βόμβας τύπου υδροσωλήνα, παραμονές της επετείου της 1ης Απριλίου 1955, είναι εξ’ αίματος συγγενής του ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α. Ανδρέα Ονησιφόρου.

Σήμερα, το Σωματείο διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα η οποία θα αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα της Ποδοσφαιρικής Αθλητικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Κύπρου.

Κυρίες και κύριοι
Αγαπητοί φίλοι,

Κλείνοντας αυτόν το σύντομο χαιρετισμό, θέλω να ευχηθώ για την Κοινότητα σας ό,τι καλύτερο και να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το Κράτος θα εξακολουθήσει να στηρίζει, όσο περισσότερο γίνεται, προσπάθειες οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της όλης εικόνας της Κοινότητας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τόσο αυτών που διαμένουν μόνιμα στην Κοινότητα όσο και αυτών που διαθέτουν εδώ εξοχικές κατοικίες.

Εύχομαι σε όλες και σε όλους μια όμορφη και ευχάριστη βραδιά.

_______________