15/9/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ισπανίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
του νέου Πρέσβη της Ισπανίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βασιλείου της Ισπανίας κ. Angel Lossada.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Lossada αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ισπανία και την Κύπρο, καθώς και τη στενή τους συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μεσογειακά κράτη μέλη. Οι κοινές τους θέσεις πάνω σε πλειάδα θεμάτων, όπως για παράδειγμα την παράνομη μετανάστευση και τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ, είπε ο Ισπανός Πρέσβης, οδήγησαν περί το τέλος του 2013 στην ίδρυση της ‘Μεσογειακής Ομάδας’ για την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη του νότου της ΕΕ.
Τονίζοντας το κοινό ενδιαφέρον των δύο χωρών σχετικά με την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, ο Ισπανός Πρέσβης ανέφερε ως παράδειγμα την επικείμενη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, στις 17 Σεπτεμβρίου, σε υπουργικό συνέδριο που διοργανώνει η Ισπανική κυβέρνηση στη Μαδρίτη με θέμα συζήτησης τις προκλήσεις για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη Λιβύη και τη Βόρειο Αφρική.
Η Ισπανία, συνέχισε, είναι ευγνώμων για τη φιλοξενία που παρείχε η Κύπρος σε Ισπανούς υπηκόους το 2006 κατά την εκκένωσή τους από τον Λίβανο. Η υπογραφή διμερούς συμφωνίας για τεχνικές ρυθμίσεις για διευκολύνσεις στη διαχείριση κρίσεων στη Μέση Ανατολή, τον Μάιο του 2013, επισημοποίησε τη βοήθεια που η Κύπρος ήταν πάντα έτοιμη να προσφέρει στην Ισπανία, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, υπέδειξε πως λόγω της δικής της εμπειρίας η Ισπανία είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις θυσίες που απαιτούνται για τον χειρισμό της κρίσης, και ως εκ τούτου εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου και τους συγχαίρει για το θάρρος να προχωρήσουν σε αναγκαίες αλλά δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα σε πορεία ανάκαμψης. Είπε, επίσης, πως η Κύπρος μπορεί υπολογίζει στη στήριξη της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πως οι κόποι των Κυπρίων δεν θα πάνε χαμένοι.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο , πιστεύω ότι η συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών μας , η οποία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάιο, και θα αρχίσει να δείχνει τα αποτελέσματά της το 2015 , θα αποδειχθεί εξαιρετικό εργαλείο για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Ισπανίας και της Κύπρου , συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη και των δύο χωρών και στη δημιουργία κοινών συμφερόντων - είτε στον τομέα της ενέργειας , των υποδομών, του τουρισμού , ή οποιουδήποτε άλλου τομέα που μπορεί να δημιουργήσει μια στενότερη διασύνδεση μεταξύ μας».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Ισπανός πρέσβης είπε πως η χώρα του παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και προσδοκεί σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε το νησί να μπορέσει επιτέλους να επανενωθεί.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:
«Είναι με ξεχωριστή χαρά και ειλικρινή αισθήματα φιλίας που δέχομαι τα διαπιστευτήριά σας ως του νέου Πρέσβη του Βασιλείου της Ισπανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνησή μου και ο λαός της Κύπρου θα σας παράσχουν κάθε βοήθεια στην άσκηση των υψηλών σας καθηκόντων για την περαιτέρω οικοδόμηση των θαυμάσιων διμερών σχέσεων που ήδη υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.
Κύπρος και Ισπανία απολαμβάνουν βαθιά ριζωμένες φιλικές σχέσεις, βασισμένες στην εμπιστοσύνη και το διάλογο. Οι κοινές μας αξίες της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό υπόβαθρο στις διμερείς μας σχέσεις και στη συνεργασία μας στην ΕΕ, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και σε άλλα διεθνή φόρα. Αυτή η κοινή προσέγγιση είναι επίσης η βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας σε όλους τους τομείς.
Το γεγονός ότι είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της νεοσύστατης Μεσογειακής Ομάδας, έφερε τις δύο χώρες μας ακόμα πιο κοντά. Οι παρεμφερείς απόψεις μας σε περιφερειακά θέματα και στις Ευρωπαϊκές υποθέσεις, περιλαμβανομένης και της σημασίας της περιοχής της Μεσογείου, έχουν ενισχύσει τη συνεργασία μας και προσφέρουν νέους τομείς κοινής δράσης για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η ΕΕ και η Μεσόγειος.
Αυτή η αποδοτική συνεργασία θα ενισχυθεί σημαντικά από την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Mariano Rajoy στην Κύπρο, η οποία θα αποτελέσει μια ευκαιρία για επαναβεβαίωση του πολύ καλού επιπέδου των διμερών μας σχέσεων και για περαιτέρω διεύρυνση τους.
Οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας μαρτυρείται και από τον αυξανόμενο αριθμό των νέων Κυπρίων που επιθυμούν να μάθουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ισπανίας. Η λειτουργία του προγράμματος «AulaCervantes» στο πανεπιστήμιο της Κύπρου αποτελεί παράδειγμα αυτού του ενδιαφέροντος, καθιερώνοντας ένα δυνατό θεσμό για περαιτέρω συνεργασία σε άλλους τομείς.
Εξοχότατε,
Εκτιμούμε την ετοιμότητα της Ισπανίας να παράσχει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στο πλαίσιο της Ομάδας Υποστήριξης της Κύπρου που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η βοήθεια αποτελεί συγκεκριμένη απόδειξη της υποστήριξης στις προσπάθειες της Κυβέρνησής μου για αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και για υλοποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα. Από την απόφαση του Eurogroup, τον Μάρτιο του 2013, η Κυβέρνησή μου έχει αποδυθεί σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής με στόχο τη διαχείριση των από πολλού υφιστάμενων ανισορροπιών. Από τότε έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος. Ο πιστωτικός τομέας έχει αναδιοργανωθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί. Ουσιαστική δημοσιονομική σταθερότητα έχει επιτευχθεί. Σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει.
Όμως, το κόστος από την κρίση ήταν σοβαρό και οδυνηρό για τον λαό της Κύπρου. Σημαντικές προκλήσεις παραμένουν που δεν θα επιλυθούν εν μία νυκτί, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνησή μου παραμένει δεσμευμένη στην υλοποίηση του προγράμματος.
Επ’ αυτού, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την υπογραφή και πρόσφατη εφαρμογή της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που θα εμβαθύνει τις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Ισπανίας.
Εξοχότατε,
Το εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων μας αντανακλάται, επίσης, στη θέση αρχών που διατηρεί η Ισπανία στο κυπριακό πρόβλημα. Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου θα ήθελα να σας παρακαλέσω να διαβιβάσετε τις ευχαριστίες μου στην Κυβέρνηση της Ισπανίας για τη θέση αρχών που τηρεί πάντοτε στο Κυπριακό. Ο αμοιβαίος σεβασμός μας στο διεθνές δίκαιο αποτελεί τη βάση της μακράς συνεργασίας μας.
Η άφιξη σας στην Κύπρο συμπίπτει με κρίσιμες συνθήκες στη χώρα μας. Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, δήλωσα την πρόθεσή μου να εργαστώ ακούραστα για την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Από τον Φεβρουάριο του 2014 έχει αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί από τους δύο ηγέτες στις 11 Φεβρουαρίου 2014, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση, η οποία θα φέρει σταθερότητα και ευημερία σε μια επανενωμένη Κύπρο και το λαό της, θα εξυπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών της.
Μια λύση που θα διασφαλίζει τις αξίες και αρχές της ΕΕ σε ολόκληρη τη νήσο, με την ενωμένη Κύπρο να είναι ένα αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ και ένας σημαντικός σταθεροποιητικός περιφερειακός παράγοντας, ικανή να πραγματώσει στο έπακρο τη μοναδική προνομιακή γεωγραφική της θέση- γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας- ιδιαίτερα υπό το φως των ενεργειακών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση, όπως ξεκάθαρα δηλώνει και η κοινή διακήρυξη της 11 ης Φεβρουαρίου, παραμένει επίσης δεσμευμένη στην υιοθέτηση τολμητών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα προσδώσουν μια νέα δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία μέσω της αποκατάστασης της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Ελπίζουμε ότι τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση, με καλή πίστη, όχι μόνο αναφορικά με τα αμοιβαία οφέλη που συνδέονται με την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά, το πιο σημαντικό, με τις προσπάθειες επίτευξης λύσης μέσω της υιοθέτησης πρακτικών και ουσιαστικών βημάτων που θα συμβάλουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή.
Εξοχότατε,
Καλωσορίζοντάς σας στην Κύπρο, σας παρακαλώ να διαβιβάσετε στη Μεγαλειότητα του νέου Βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου 6 ου και στην Κυβέρνηση και τον φίλο λαό της Ισπανίας τους θερμότερους χαιρετισμούς μας και μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης.
Καταλήγω απευθύνοντας τις πιο εγκάρδιες ευχές μου, διαβεβαιώνοντάς σας για μια ακόμα φορά για την υποστήριξη της Κυβέρνησης και εμένα προσωπικά στην πολύτιμη αποστολή σας, ώστε η θητεία σας να είναι εποικοδομητική και προσοδοφόρα στον ανώτατο βαθμό και να την εκτελέσετε κατά τέτοιο τρόπο ώστε η υγιής σχέση που η Κύπρος απολαμβάνει με την Ισπανία να καρποφορήσει περαιτέρω.
Πρέσβη Angel Lossada, σας καλωσορίζω θερμά στην Κύπρο».
Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.
_____________