15/9/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβη της Δανίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια
της νέας Πρέσβη της Δανίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβη της Δανίας, με έδρα την Αθήνα, κας Mette Knudsen.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της, η κα Knudsen ανέφερε ότι η Δανία και η Κύπρος έχουν πολύ στενές και εγκάρδιες σχέσεις, τόσο ως εταίροι στη Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σε διμερές επίπεδο και η ίδια προσβλέπει στη συνέχιση των προσπαθειών του προκατόχου της για περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών των δύο χωρών.
Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση η οποία έπληξε την Κύπρο, η κα Knudsen είπε ότι η οικονομική ανασυγκρότηση της Κύπρου προχωρεί πιο γρήγορα απ’ ότι προγραμματιζόταν και αυτό έχει αναγνωριστεί από τους εταίρους της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι αυτό επιτρέπει στην Κύπρο να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αναμενόταν και ότι αυτό αποδεικνύει την αποφασιστικότητα τόσο της Κυβέρνησης όσο και του λαού της Κύπρου να ξεπεράσουν την κρίση και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη και στην ευημερία.
Ο προηγούμενος χρόνος, είπε η νέα Πρέσβης, σηματοδοτήθηκε από τη στενή συνεργασία των δυο χωρών σε αριθμό τομέων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βοήθεια και υποστήριξη που έλαβε η Δανία από την Κύπρο σε σχέση με τη θαλάσσια επιχείρηση μεταφοράς χημικών όπλων από τη Αραβική Δημοκρατία της Συρίας.
Η κα Knudsen εξέφρασε, επίσης, την εκτίμησή της για την εξαιρετική συνεργασία Κύπρου και Δανίας στο πλαίσιο της Τρόικας κατά τις Προεδρίες των δυο χωρών στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2012.
Περαιτέρω, η νέα Πρέσβης επισήμανε ότι τον περασμένο Μάρτιο γιορτάστηκε η 50 η επέτειος από την άφιξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι μεταξύ των ετών 1964 και 1992 περισσότεροι από 22.000 Δανοί στρατιώτες υπηρέτησαν στο νησί.
Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο Κυπριακό η κα Knudsen είπε ότι εισέρχεται στην πέμπτη δεκαετία, με αρνητικές συνέπειες για όλους τους Κύπριους, όπως και για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία. Η Δανική Κυβέρνηση, πρόσθεσε, καλωσόρισε την απόφαση του Φεβρουαρίου για επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο και ανέφερε ότι η Δανία υποστηρίζει μια διευθέτηση σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου και παροτρύνει και τις δυο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες για να φτάσουν σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα πιο σταθερό μέλλον και ένα μέλλον ευημερίας για τις επερχόμενες γενεές.
Η Δανή Πρέσβης ανέφερε, επίσης, ότι φέτος ήταν μια χρονιά κατά την οποία εμφανίστηκαν νέες προκλήσεις για την ΕΕ και στον τομέα της ασφάλειας. Ενώ οι προκλήσεις αυτές επηρεάζουν την Ευρώπη στο σύνολο της, η γεωγραφική θέση της Κύπρου κοντά στη Μέση Ανατολή προσθέτει στις ανησυχίες, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ. Παράλληλα, η νέα Πρέσβης εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας της για τη συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές σε σχέση με τη διευκόλυνση της Δανικής συνεισφοράς στις προσπάθειες να βοηθήσουν την Κυβέρνηση του Ιράκ στην αντιμετώπιση της πρόκλησης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ (IS).
Προσβλέπουμε, επίσης, τόνισε η κα Knudsen, στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την Κύπρο στο πλαίσιο της ΕΕ για εφαρμογή των αποφάσεων που λήφθηκαν σε σχέση με τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφού η ενότητα πίσω από την απάντηση της ΕΕ σε αυτή τη σοβαρή πρόκληση κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη είναι πρώτιστης σημασίας.
Η νέα Πρέσβης της Δανίας είπε, επίσης, ότι υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδύσεις, όπου κάποια από τα δυνατά σημεία των Δανικών επιχειρήσεων στην πράσινη τεχνολογία και στη βιώσιμη ενέργεια ενδεχομένως να ενδιαφέρουν την Κύπρο. Το ότι και οι δύο χώρες, κατέληξε, έχουν μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία, μας δίνει περισσότερες δυνατότητες για ενδυνάμωση των εμπορικών μας δεσμών.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τη νέα Πρέσβη στην Κύπρο και την διαβεβαίωσε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο κυπριακός λαός θα της προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων της. Την διαβεβαίωσε επίσης πως η πρόσφατη αναστολή της λειτουργίας της Πρεσβείας της Δανίας με έδρα τη Λευκωσία δεν θα επηρεάσει την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στους μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο και τη Δανία. «Τα πιο σημαντικά ορόσημα είναι όταν ο Δανός Βασιλιάς Erik Ejegod, καθοδόν προς τους Αγίους Τόπους, αρρώστησε και πέθανε στην Κύπρο το 1103, η συνεισφορά στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο με περισσότερους από 22.000 Δανούς ειρηνευτές, από το 1964 μέχρι το 1992, η απόφαση που λήφθηκε στην Κοπεγχάγη το 2002 για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τέλος, η ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ μετά από τη Δανία το 2012».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Νωρίτερα φέτος γιορτάσαμε την 50 η επέτειο από την ίδρυση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την άφιξη του πρώτου Δανικού αποσπάσματος στο νησί. Εκφράζουμε την εκτίμησή μας στη Δανία για τη σημαντική της συμβολή στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ και αποτίνουμε φόρο τιμής στους Δανούς στρατιώτες και αστυνομικούς που έχουν υπηρετήσει στην Κύπρο και στους 25 που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Η Κύπρος παραμένει ευγνώμων για την εξαιρετική συνεργασία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Τρίο, καθώς και για τη βοήθεια εμπειρογνωμοσύνης σε συγκεκριμένους τομείς που παρείχε η Δανία στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της. Παραμένει σημαντικό να συνεχίσουμε να εξερευνούμε καινούργιους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας, ιδιαίτερα σε νέους τομείς, όπως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τομέας στον οποίο ως γνωστόν η Δανία είναι πρωτοπόρος».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Δανίας στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ήταν μια απόδειξη της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών επαφών και της αύξησης της ροής της επικοινωνίας. Η επίσκεψη έγινε, επίσης, στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας για την επιτυχή έκβαση της κοινής αποστολής OPCWΟΗΕ για την απομάκρυνση και την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, καθώς και της βούλησής μας να εργαστούμε από κοινού για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων για τη συλλογική μας ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα».
Κάνοντας αναφορά στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εργαστεί σκληρά για να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της κυπριακής οικονομίας. Προς τον σκοπό αυτό, όπως είπε, έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα τα οποία στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και της ευρωστίας του οικονομικού της μοντέλου. «Τώρα επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη πολλαπλών τομέων της οικονομίας, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι κατασκευές, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και η ανάπτυξη, και βεβαίως η ενέργεια», πρόσθεσε.
«Η Κύπρος προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, και για την εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ωστόσο πως «το κόστος της κρίσης ήταν σοβαρό και οδυνηρό για το λαό της Κύπρου. Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που δεν θα επιλυθούν εν μία νυκτί, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνησή μου παραμένει δεσμευμένη στην υλοποίηση του προγράμματος».
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, δήλωσα την πρόθεση μου να εργαστώ ακούραστα για την επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Από τον Φεβρουάριο του 2014 έχει αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί από τους δύο ηγέτες στις 11 Φεβρουαρίου 2014, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση, η οποία θα φέρει σταθερότητα και ευημερία σε μια επανενωμένη Κύπρο και το λαό της, θα εξυπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντα του κυπριακού λαού και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών της.
Μια λύση που θα διασφαλίζει τις αξίες και αρχές της ΕΕ σε ολόκληρη τη νήσο, με την ενωμένη Κύπρο να είναι ένα αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ και ένας σημαντικός σταθεροποιητικός περιφερειακός παράγοντας, ικανή να πραγματώσει στο έπακρο τη μοναδική προνομιακή γεωγραφική της θέση-γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας- ιδιαίτερα υπό το φως των ενεργειακών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση, όπως ξεκάθαρα δηλώνει και η κοινή διακήρυξη της 11 ης Φεβρουαρίου, παραμένει επίσης δεσμευμένη στην υιοθέτηση τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα προσδώσουν μια νέα δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία μέσω της αποκατάστασης της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Ελπίζουμε ότι τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση, με καλή πίστη, όχι μόνο αναφορικά με τα αμοιβαία οφέλη που συνδέονται με την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά, το πιο σημαντικό, με τις προσπάθειες επίτευξης λύσης μέσω της υιοθέτησης πρακτικών και ουσιαστικών βημάτων που θα συμβάλουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή»
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε θερμά την Πρέσβη της Δανίας στην Κύπρο διαβεβαιώνοντας εκ νέου για την υποστήριξη της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά στην αποστολή της, ώστε η θητεία της να είναι εποικοδομητική και προσοδοφόρα.
Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.
____________