15/9/14

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Ινδονησίας

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας
με αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Ινδονησίας


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Πρόδρομου Προδρόμου και Μελών της Επιτροπής με αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συμβουλευτικής Συνέλευσης (Λ.Σ.Σ.) της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για πενθήμερη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της αντιπροσωπείας ηγείται ο κ. Hajriyanto Yasin Thohari, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σώματος και σ’ αυτήν μετέχουν ο δρ Ahmad Farhan Hamid, Δεύτερος Αναπληρωτής Πρόεδρος και τα Μέλη του Σώματος κ.κ. Mohammad Jafar Hafsah και Tubagus Soenmandjaja Roekmandis. Την αντιπροσωπεία συνόδευε στη συνάντηση, ο Πρέσβης της Ινδονησίας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, κ. August Parengkuan.

Από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων στη συνάντηση πήραν μέρος τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κκ Μάριος Καρογιάν, Γιώργος Λουκαΐδης και Δημήτρης Συλλούρης, καθώς και η κα Στέλλα Μισιαούλη, Μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αλλάξει την πάγια άτεγκτη πολιτική της, ώστε να εξευρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα. Ο κ. Προδρόμου προέβη επίσης σε ενημέρωση αναφορικά με την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Από πλευράς του, ο κ. Thohari εξήρε τις στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδονησίας, ενημέρωσε δε τους Κύπριους βουλευτές για τη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα του.

Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Thohari τόνισε ότι η Ινδονησία εμμένει στη διαχρονική της στάση, δηλαδή τον πλήρη σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη μη αναγνώριση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Ευχήθηκε δε σύντομη επανένωση της Κύπρου, μέσω ειρηνικού διαλόγου και στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Συζητήθηκε, τέλος, η σημαντική γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και ο θετικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ως γέφυρα διαλόγου για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
__________________