30/9/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε
συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο την υποβοήθηση του ανακριτικού έργου που διεξάγεται αναφορικά με την καταστροφή της οικονομίας ενέκρινε την αγορά υπηρεσιών από το Συμβουλευτικό Οίκο AlixPartners.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να εξεύρει και να διαθέσει τις αναγκαίες πιστώσεις για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι η απόφαση για την αγορά υπηρεσιών από τον εν λόγω Συμβουλευτικό Οίκο λήφθηκε αφότου πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με συνολικά επτά συμβουλευτικούς οίκους διεθνούς εμβέλειας. Aφού έγινε η απαραίτητη αξιολόγηση τους κρίθηκε ότι ο Οίκος AlixPartners αποτελούσε την πιο συμφέρουσα πρόταση.

Επίσης, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχέδιο παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους μέχρι 150 εκ. ευρώ προς τις κυπριακές τράπεζες για σύναψη συμφωνιών με την ΕΤΕπ για εγγυήσεις από το μηχανισμό για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου (Trade finance facility).

Από το ποσό των 150 εκ. ευρώ το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης ύψους μέχρι 50 εκ. ευρώ προς την Τράπεζα Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ τον Οκτώβριο του 2013 εγκρίθηκε ο μηχανισμός ύψους 150 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου για στήριξη των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν διεθνή εμπορικό προσανατολισμό. Σκοπός του μηχανισμού είναι να στηρίξει τις διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης καλύπτοντας ένα συγκεκριμένο και σημαντικό κενό της αγοράς.

Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι οι κυπριακές τράπεζες θα συνεχίσουν να προσφέρουν προϊόντα χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών. Το πρόγραμμα θα παρέχει ενισχύσεις για εισαγωγές και εξαγωγές, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πιστωτική στενότητα».

Σε ερώτηση αν ο Οίκος αυτός θα είναι βοηθητικός προς τη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «θα είναι βοηθητικός προς τις ανακριτικές Αρχές και εν συνεχεία στο έργο της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα της οικονομίας και της κατάστασης που έχει περιέλθει το κράτος μας και οι τράπεζες».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε σχέση με την ΕΤΕπ δεχθήκαμε παρατήρηση ότι τα λεφτά στο προηγούμενο πακέτο δεν πήγαν στις μικρομεσαίες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έγινε διόρθωση σε δήλωση που είχε γίνει για το θέμα αυτό.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί το θέμα έτσι ώστε να εφαρμόζεται πιστά η Συμφωνία.