23/9/14

Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης κ. Βενιζέλο

Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντιπρόεδρο
της ελληνικής Κυβέρνησης κ. Βενιζέλο


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην συνάντηση παρακάθισαν επίσης Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ν. Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης κ. Ν. Αιμιλίου και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Γ. Σιακαλλής.

Μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος προέβησαν σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης, ως ακολούθως:

Πρόεδρος Αναστασιάδης

«Είχαμε μια συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης τον οποίο ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού αλλά και για τις συναντήσεις που είχα χθες, ιδιαίτερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ Kerry. Το αντίστοιχο έπραξε βεβαίως και ο κ. Βενιζέλος για τις μέχρι στιγμής συναντήσεις του, αλλά και γι’ αυτές που θα έχουμε προκειμένου να είμαστε όπως πάντοτε συντονισμένοι με κοινές τις θέσεις και βεβαίως με επιδιώξεις. Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά γιατί αυτή η συνεργασία είναι που ενδυναμώνει τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση το συντομότερο, του κυπριακού προβλήματος».

Αντιπρόεδρος Βενιζέλος

«Όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος ανταλλάξαμε πληροφορίες και απόψεις και είμαστε απολύτως συντονισμένοι σε αυτή τη κρίσιμη εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης γιατί και η κυπριακή Αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και η ελληνική Αντιπροσωπεία, θα έχουμε σειρά συναντήσεων κρίσιμων για το εθνικό μας θέμα που είναι πάντα πρώτο στην ημερήσια διάταξη.
Είχα την ευκαιρία χθες να συζητήσω με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Μπαν Κι-μουν για το κυπριακό. Θα έχω μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το νέο Ειδικό Σύμβουλο Eide και φυσικά χρήσιμες είναι και μια σειρά από άλλες συναντήσεις μια από τις οποίες θα είναι και η καθιερωμένη συνάντηση που θα έχω με τον νέο Τούρκο ομόλογο μου.

Όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος στόχος μας είναι μια λύση ειρηνική, βιώσιμη στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και του κοινού ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014.

Η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τις πρωτοβουλίες του, τις ιδέες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όπως επαναλαμβάνομε πάντα σε όλες τις συναντήσεις μας, το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στην Τουρκία η οποία πρέπει να αναλάβει τι δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

----------------------