Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας για θέματα επικαιρότητας
Ο Υπουργός Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση όσον αφορά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με του Παγκύπριους Συνδέσμους Εφέδρων για τα στρατιωτικά τυφέκια G3:
«Είχα τη δυνατότητα σήμερα, μαζί με την ηγεσία του ΓΕΕΦ, τον Αρχηγό και τους επιτελείς να ενημερώσουμε ενδελεχώς και να ανταλλάξουμε απόψεις με τους Παγκύπριους Συνδέσμους Εφέδρων αναφορικά με την απόφασή μας να εξασφαλίσουμε καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες για την φύλαξη των στρατιωτικών τυφεκίων G3.
Το Υπουργείο Άμυνας αφουγκράζεται τις ανησυχίες, χωρίς βεβαίως να παρεκκλίνει από το στόχο που έχει τεθεί, που είναι κοινός στόχος, για μείωση του κινδύνου από την παράνομη χρήση του οπλισμού της Εθνικής Φρουράς για εγκληματικές ενέργειες.
Θέλω να επαναλάβω πως σταθερή και αναλλοίωτη θέση μας παραμένει ότι, για όσο καιρό συνεχίζεται η ανωμαλία της κατοχής μέρους της πατρίδας μας, τα όπλα θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια των εφέδρων. Αυτό επιβάλλει η ανάγκη για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς.
Με αυτό δεδομένο, έχουμε ακούσει εισηγήσεις, σκέψεις και προβληματισμούς αναφορικά με τα πιλοτικά μέτρα που έχει επεξεργαστεί το ΓΕΕΦ.
Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα με στόχο να καταλήξουμε στις βέλτιστες δυνατές λύσεις μέσα και από τον εμπλουτισμό των επιλογών που έχουμε ενώπιον μας, με γνώμονα τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς, αλλά και του ηθικού της εφεδρείας μας».
Περαιτέρω, ο κ. Φωκαΐδης, σε σχέση με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΧΑΡΑΥΓΗ», με τίτλο «Υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία από το σπίτι», ανέφερε τα ακόλουθα:
«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τους στρατεύσιμους αθλητές, είναι καλά γνωστό ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Άμυνας έχει ζητηθεί από τον ΚΟΑ να εξετάσει το σύνολο του καταλόγου των στρατευσίμων αθλητών ως προς το κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται από το Μνημόνιο ΚΟΑ- ΓΕΕΦ.
Είμαστε σε αναμονή της ολοκλήρωσης αυτής της έρευνας από πλευράς του ΚΟΑ, αλλά βεβαίως θέλω για άλλη μια φορά κατηγορηματικά, να τονίσω αυτό που έχουμε ήδη διατυπώσει ρητώς, ότι δεν θα επιτρέψουμε πλέον την όποια παρατυπία από κανένα».
Στη συνέχεια είπε: «Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένη μια καταγγελία για την οποία γίνεται αναφορά, χωρίς να υπεισέρχομαι σε ζητήματα που άπτονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, φαίνεται ότι πρόκειται για στρατιώτη ο οποίος τυγχάνει ειδικής στήριξης και φροντίδας. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι γενικεύσεις και οι υπερβολές που πλήττουν και το κύρος αλλά και την εμπιστοσύνη προς τον θεσμό της ΕΦ. Προβλήματα υπάρχουν. Προσπαθούμε όμως συστηματικά και με κάθε τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε περίπτωση το ΓΕΕΦ διερευνά κάθε καταγγελία που γίνεται προκειμένου να διερευνηθούν εάν υπάρχουν οι όποιες ευθύνες, και εκεί όπου υπάρχουν αποδίδονται».
Ακολούθως ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε:
«Εκεί που θα ήθελα να σταθώ, όπως είχαμε από καιρού τώρα εξαγγείλει, έχουμε επεξεργαστεί και προωθούμε σειρά θεσμικών και διοικητικών μέτρων και ρυθμίσεων οι οποίες διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα γενικότερα των μεταθέσεων και των αποσπάσεων των εθνοφρουρών.
Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργού Άμυνας επισήμανα από την πρώτη στιγμή την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και τομές προς την κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.
Μέσα σ΄ αυτό το πνεύμα και μετά από οδηγίες μου, το ΓΕΕΦ έχει αναθεωρήσει την Πάγια Διαταγή που αφορά αποσπάσεις και μεταθέσεις στρατιωτών, και η οποία θα υπογραφεί, μετά από επεξεργασία ενός περίπου μηνός, αυτή τη βδομάδα. Η πολυσέλιδη αυτή διαταγή συνοπτικά προνοεί:
α) Ενσωματώνει την πρόνοια που έχουμε ήδη ανακοινώσει και αφορά την αλλαγή της δομής και των όρων εντολής της Επιτροπής Εξέτασης Κοινωνικών Προβλημάτων, τα μέλη της οποίας πλέον δεν θα διορίζονται, αλλά θα κληρώνονται -από μια δεξαμενή 100 αξιωματικών- την ίδια μέρα, που θα συνέρχεται σε προγραμματισμένη σύνοδο, προκειμένου να εξετάσει αιτήματα αποσπάσεων και μεταθέσεων. Άρα γίνεται αντιληπτό από όλους πόσο δυσκολότερη καθίσταται η οποιαδήποτε παρέμβαση από τον οποιονδήποτε.
β) Τη δραστική μείωση των αποσπασμένων οπλιτών, που υπηρετούσαν σε διάφορες υπηρεσίες στο ΓΕΕΦ, με σκοπό την ενίσχυση των Μαχίμων Μονάδων.
γ) Ακριβή και αντικειμενικά κριτήρια για την κατ’ εξαίρεση μετάθεση οπλιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή άλλα σοβαρά οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα.
δ) Μετρίσιμα και αντικειμενικά κριτήρια για την απόσπαση του οποιουδήποτε εθνοφρουρού, από την Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων, κατόπιν γραπτής αιτιολόγησης της απόφασης.
ε) Για μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό αποσπάσεων στρατιωτών. Μέχρι σήμερα, είναι γνωστό ότι δεν υπήρχε περιορισμός ως προς την υλοποίηση των αποσπάσεων.
στ) Η διαδικασία επιλογής των εθνοφρουρών που επανδρώνουν τη Δρία Ασφάλειας ΓΕΕΦ (ΟΑΣ) έχει ήδη τροποποιηθεί και προβλέπεται διαδικασία εξέτασης – έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται αυτό το μέτρο- για τους οπλίτες που επιθυμούν να αποσπασθούν εκεί.
Άρα, εν κατακλείδι, στόχος μας είναι και αμετάθετη βούληση μας, κριτήρια παντού, διαφάνεια παντού, όλα στο φως προκειμένου να αλλάξουμε νοοτροπίες δεκαετιών. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων, πολιτικών κομμάτων αλλά και της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να αναστρέψουμε ένα κλίμα απαξίωσης που πλήττει το κύρος, αλλά περισσότερο το ηθικό και την ίδια την εύρυθμη λειτουργία της ΕΦ».