29/9/14

Ανακοίνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις - Προϋπολογισμός 2015

Ανακοίνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τις μακροοικονομικές
και δημοσιονομικές προβλέψεις - Προϋπολογισμός 2015


Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι κατόπιν συνεδρίας του, την περασμένη Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, εκτιμά ότι ο ρυθμός αλλαγής του ΑΕΠ για το 2015 αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 0%, με πιθανότητες μικρής αύξησης του ΑΕΠ.

Κατ’ επέκταση το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, εκτιμά ότι οι προβλέψεις που χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για την προετοιμασία του Προϋπολογισμού για το 2015 είναι εντός των αποδεκτών ορίων. Σύμφωνα με τον Περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Νόμο (Ν. 20(Ι)/2014), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 21/2/2014, ο Υπουργός Οικονομικών κοινοποιεί στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, τα στοιχεία και τις υποθέσεις των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων που στηρίζουν το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο παρέχει εκτίμηση των μακροοικονομικών προβλέψεων με επιστολή του προς τον Υπουργό εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης.

Ωστόσο, επειδή οι τρέχουσες προβλέψεις δύναται να ανατραπούν το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κάλεσε τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Οικονομικών να είναι προετοιμασμένες για την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων, αν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά ότι ο βασικός λόγος που ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης παρέμεινε ψηλότερος από τον προβλεπόμενο για το 2014, με θετικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, είναι η διατήρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε ψηλότερο επίπεδο από τις προβλέψεις. Ως Δημοσιονομικό Συμβούλιο διατηρούμε επιφυλάξεις κατά πόσο το φαινόμενο αυτό θα διατηρηθεί στα επόμενα χρόνια.

Δεδομένου ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο διορίστηκε στις αρχές Ιουνίου και στελεχώθηκε αρχές Σεπτεμβρίου (μετά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου – European Semester), και επειδή η Κύπρος βρίσκεται κάτω από Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (Μνημόνιο Συναντίληψης) αποφασίστηκε όπως η εκτίμηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου βασιστεί στη σύγκριση των μακροοικονομικών προβλέψεων που χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2015 με τις αντίστοιχες προβλέψεις άλλων Οργάνων ή και Οργανισμών. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο το γενικότερο κλίμα στην οικονομία έχει μεταβληθεί.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για σκοπούς πλήρους διαφάνειας έχει καθορίσει, ως πολιτική του, όπως δημοσιοποιείται όλη η σχετική αλληλογραφία που αφορά στις αξιολογήσεις δημοσιονομικής πολιτικής. Το πλήρες κείμενο της επιστολής θα δοθεί στην Δημοσιότητα μαζί με την Φθινοπωρινή Έκθεση που υπολογίζεται να δημοσιευτεί πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο συστάθηκε με βάση το Άρθρο 18 του Περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Νόμου (Ν. 20(Ι)/2014), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 21/2/2014. Με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διορίστηκαν στις 10/6/2014, τα μέλη του Συμβουλίου (Πρόεδρος και 2 Μέλη). Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο στελεχώθηκε με αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Για σκοπούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, το Συμβούλιο έχει την ευθύνη:
  • να παρέχει εκ των προτέρων αξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων της Κυβέρνησης, που ετοιμάζονται στα πλαίσια κατάρτισης του Προϋπολογισμού και του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, με σκοπό την υιοθέτηση τους
  • να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τους αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες, όπως καθορίζονται στο άρθρο 5 της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ και την ενσωμάτωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου, στη διαδικασία κατάρτισης του Προϋπολογισμού, όπως καθορίζεται στο άρθρο 2α του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97
  • να παρέχει εκ των προτέρων και εκ των υστέρων δημόσια αξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής
  • να παρέχει εκτιμήσεις, οι οποίες δημοσιοποιούνται, σε σχέση με τους αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες.

_________________