23/9/14

Ο περί Σκύλων Τροποποιητικός Νόμος του 2014



Ο περί Σκύλων Τροποποιητικός Νόμος του 2014


Το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε στις 22/09/2014, επικύρωσε τον ΠΕΡΙ ΣΚΥΛΩΝ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟ) ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2014, τον οποίο ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από Δημόσια Διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις ζωοφιλικές οργανώσεις, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Κύπρου και Διατήρησης Άγριας Ζωής, την Ένωση Κυνοφίλων Κύπρου και πολλούς ιδιώτες. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η παροχή νομικών εργαλείων στις τοπικές αρχές, την Αστυνομία Κύπρου, το Ταμείο Θήρας και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τη σωστή εφαρμογή του περί Σκύλων Νόμου, στοχεύοντας στη βελτίωση της ευημερίας των ζώων αλλά και των ανθρώπων. Σήμερα παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή του περί Σκύλων Νόμου, που οφείλεται στην έλλειψη ποινών που να επιβάλουν τον σεβασμό και την επιβολή του Νόμου, την εγγραφή και σήμανση των σκύλων αλλά και τη σωστή ευημερία των ζώων.

Τα πιο πάνω απαιτούν την άμεση επιβολή εξώδικων ρυθμίσεων για παραβιάσεις του Νόμου από τους πολίτες. Για παράδειγμα, ενώ μέχρι σήμερα η άδεια κατοχής σκύλου ίσχυε για ένα χρόνο από την ημερομηνία έκδοσης της, με την προτεινόμενη νομοθεσία η άδεια κατοχής θα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, εκάστου έτους, νοουμένου ότι κατά το πρώτο έτος εγγραφής, ο ιδιοκτήτης σκύλου θα καταβάλλει το ποσό του τέλους κατοχής που αντιστοιχεί στο υπολειπόμενο μέρος του έτους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο οι τοπικές αρχές θα είναι σε θέση να έχουν καλύτερο έλεγχο στην έκδοση και λήξη των αδειών κατοχής σκύλων, αλλά και οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πότε θα πρέπει να ανανεώσουν την άδεια κατοχής του σκύλου τους.  

Με βάση τη νέα νομοθεσία, απαγορεύεται η εκπαίδευση ή χρήση σκύλων για κυνομαχίες ή χρήση υλικών ή εργαλείων για την εκπαίδευση σκύλων για κυνομαχίες. Απαγορεύεται η κακοποίηση, εγκατάλειψη και κακή ή βάναυση μεταχείριση σκύλου (εκτός σε περίπτωση προστασίας από επίθεση σκύλου εναντίων ανθρώπων, ποιμνίων, αγρινών ή άλλων ζώων για την πρόκληση τραυματισμού ή θανάτου). 
Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε σκύλος προκαλέσει τραυματισμό σε πρόσωπο ή ποίμνιο ή ζώο, ο σκύλος θα μπορεί να κατασχεθεί από την αρμόδια αρχή και θα υπόκειται σε ευθανασία από εγγεγραμμένο κτηνίατρο. Στην περίπτωση παρουσίας αστυνομικού ή θηροφύλακα κατά τη διάρκεια επίθεσης σκύλου σε άνθρωπο ή ποίμνιο και την πρόκληση τραυματισμού, ο αστυνομικός ή ο θηροφύλακας θα έχει το δικαίωμα να θανατώσει το σκύλο με το υπηρεσιακό του όπλο.

Θα απαγορεύεται η διατήρηση σκύλου στην ταράτσα, σε μπαλκόνι μονοκατοικίας και σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας ή μπαλκόνι πολυκατοικίας. Θα επιτρέπεται η διατήρηση σκύλου στον ανοικτό χώρο μονοκατοικίας με την προϋπόθεση ότι το ύψος της περίφραξης της μονοκατοικίας θα είναι ανάλογο της φυλής και του μεγέθους του ζώου, ώστε να αποτρέπεται η απόδραση του ή η ελεύθερη κυκλοφορία του εκτός του περιφραγμένου ανοικτού χώρου της μονοκατοικίας.

Επειδή παρατηρείται ότι όσοι βγάζουν το σκύλο τους για περίπατο, ο σκύλος αφοδεύει στα πεζοδρόμια, μπροστά από πόρτες σπιτιών ή όπου τύχει, δημιουργώντας ακαθαρσίες σε δημόσιους χώρους και προβλήματα δημόσιας υγείας, πρόσωπο που συνοδεύει σκύλο σε δημόσιο χώρο, έχει υποχρέωση να περισυλλέγει τα κόπρανα του σκύλου του αμέσως μετά την αφόδευση.

Η αρμόδια αρχή είναι υποχρεωμένη να διατηρεί εγκεκριμένα από το Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κατάλληλα τοπικά, επαρχιακά ή περιφερειακά υποστατικά για τη φύλαξη σκύλων. 

Οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι υποχρεωμένοι να έχουν περιλαίμιο στο σκύλο τους στο οποίο να αναγράφεται το όνομα ή το όνομα και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη. 

Για την εύκολη και γρήγορη εφαρμογή της νομοθεσίας, για πρώτη φορά στην προτεινόμενη νομοθεσία σχεδόν όλα τα αδικήματα θα μπορούν να τύχουν εξώδικης ρύθμισης, με βάση τον Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμο 47(Ι) του 1997.

____________