17/8/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού, στον Πεδουλά





Σε συστράτευση και ενότητα δυνάμεων κάλεσε όλους σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι αυτό απαιτείται ως αποτέλεσμα των κρίσιμων στιγμών.




Σε σύντομη ομιλία του στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού, στον Πεδουλά, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, της οποίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που θέλω να δώσω ως μήνυμα είναι ένα. Το πρώτο, αυτό που και ο Αρχιεπίσκοπος δια του κηρύγματός του ανέδειξε. Ότι, και κόκκο συνάπεως πίστιν αν έχουμε μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Και αν ιδιαίτερα συνενώσουμε δυνάμεις μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

Στις δύσκολες ώρες που ζούμε - είτε αφορούν την οικονομία του τόπου και την οικονομική κρίση, η οποία αντιμετωπίστηκε ως αντιμετωπίστηκε και τις συνέπειες της, που καλούνται κάποιοι να τις διαχειριστούν, σίγουρα με κύριους εκφραστές της θυσίας το λαό – αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε πίστη και πείσμα.

Τα πρώτα αποτελέσματα, πολύ ενωρίτερα από ότι υπολόγιζαν οι δανειστές ή και οι Οίκοι Αξιολόγησης, έχουν καταγραφεί ως θετικά βήματα και είμαι της απολύτου πεποιθήσεως ότι πολύ συντομότερα θα βρούμε ξανά το δρόμο, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποσχέσεις που δίνουμε, είτε πέρσι είτε και φέτος.

Αυτό για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι όσο και αν κάποιοι χλευάζουν το ‘δεσμεύομαι’, εγώ επιμένω στο ‘δεσμεύομαι’. Και αν εξαιρέσουμε κρίσιμες ώρες που η δέσμευση ήταν απέναντι στο καλό και στο ωφέλιμο και όχι στο αρεστό, κατά τα άλλα θα δείτε ότι με συνέπεια θα τιμήσουμε και θα τηρήσουμε όσα στο προεκλογικό πρόγραμμα είχαν καταγραφεί ως δεσμεύσεις.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το εθνικό μας πρόβλημα. Ο χρόνος, χωρίς αμφιβολία, διαδραματίζει καταλυτικά αρνητικό ρόλο, επηρεάζοντας αρνητικά, σε βαθμό μη αναστρέψιμο, βασικά συστατικά της λύσης. Για αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο, δημιουργώντας ένα πλέγμα συμμαχιών, που μπορεί να ασκήσουν επιρροή στην κατέχουσα χώρα, στην κατοχική δύναμη, αλλά και αξιοποιώντας την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί η πατρίδα μας να διαδραματίσει, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει μια κινητικότητα προς την ορθή κατεύθυνση, ώστε το συντομότερο να εξευρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί τις προσδοκίες και τις ανησυχίες και ιδιαίτερα τη μεγάλη έγνοια του κυπριακού Ελληνισμού να διασωθεί στην πατρώα γη. Αλλά, ταυτοχρόνως, στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού και σύγχρονου κράτους που θα επιτρέπει τη συνδημιουργία σε όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτής της μικρής χώρας.

Με αυτά λέγοντας, θέλω να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά, με την ευκαιρία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προχθές. Αλλά και την ίδια ώρα να καλέσω όλους σε συστράτευση. Όλοι μπορεί να επηρεάσουμε προς το θετικό, να στείλουμε τα μηνύματα προς τους πάντες. Και προς την Κυβέρνηση και προς τις πολιτικές δυνάμεις. Ότι, δεν υπάρχει και δεν προσφέρεται η πολυτέλεια της διαίρεσης. Αυτό που απαιτείται, ως αποτέλεσμα των κρίσιμων στιγμών, από όλους είναι η ενότητα. Από όλους η ένωση δυνάμεων. Η εν τη ενώσει η ισχύς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα εάν θέλουμε να επιτύχουμε αυτό που χρωστάμε, είτε ως Κυβέρνηση είτε ως πολιτικές δυνάμεις, στο σύνολο του λαού μας, ιδιαίτερα σε όσους, χάρη της θυσίας τους, μάς επέτρεψαν να ζούμε ελεύθεροι ή να κατέχουμε αξιώματα».

_______________