17/8/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό



Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
για το Κυπριακό


Οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες θα είναι και ενδεχομένως οι κρισιμότεροι της παρούσας φάσης του Κυπριακού δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού, στον Πεδουλά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να αναφέρει την εκτίμηση του κατά πόσον λόγω της εσωτερικής κρίσης στην Τουρκία θα συνεχιστεί η στασιμότητα στο Κυπριακό, είπε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν οπωσδήποτε από τη στάση του νέου Προέδρου (της Τουρκίας). Οι πληροφορίες έλεγαν ή θέλουν να φέρουν τον κ. Ερντογάν να εμφανίζεται αποφασισμένος. Αυτό θα διαφανεί στην πορεία.

Θέλω να ελπίζω ότι οι στρατηγικοί εταίροι μας, αλλά και οι Ευρωπαίοι φίλοι και εταίροι μας θα ενεργοποιηθούν, ώστε να έχουμε κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα ή πρωτοβουλίες. Συνεπώς, οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες θα είναι και ενδεχομένως οι κρισιμότεροι της παρούσας φάσης».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως κατά την παρουσία του στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο θα διαφανούν οι τουρκικές προθέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κατά την εκεί παρουσία μου πιστεύω ότι οι διαβουλεύσεις και οι ενέργειες θα καταδείξουν κατά πόσον υπάρχει από πλευράς του νέου Τούρκου Προέδρου, η πρόθεση για να συμβάλει επιτέλους ουσιαστικά, ώστε να αρθεί η κατοχή και να εξευρεθεί μια μόνιμη, διαρκής και καθόλα αρμόζουσα με ένα ευρωπαϊκό κράτος, λύση».

____________