18/8/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στο ετήσιο φεστιβάλ στο χωριό Τσάδα




Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στο ετήσιο φεστιβάλ στο χωριό Τσάδα


Με πολλή χαρά βρίσκομαι μαζί σας στο ετήσιο φεστιβάλ, που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Τσάδας. Τα αυγουστιάτικα φεστιβάλ αποδεικνύουν το συνεχές ενδιαφέρον των τοπικών αρχών και φορέων να κρατήσουν ζωντανές τις κοινότητες της υπαίθρου και  να συμβάλουν στην κοινωνική και πολιτιστική τους αναβάθμιση. 

Η γιορτή αυτή στοχεύει στη συνεστίαση των φίλων της Τσάδας. Το χωριό του αγαπημένου ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, το χωριό με τις παραδοσιακές πετρόκτιστες βρύσες, το χωριό που απολαμβάνει την ευλογία να περιβάλλεται από σημαντικά μοναστήρια και εξωκκλήσια – σημάδια της βυζαντινής μας κληρονομιάς, το χωριό με την πλούσια καλλιεργήσιμη γη και το όμορφο φυσικό περιβάλλον, γίνεται πόλος έλξης για κάθε επισκέπτη. Ο αγροτουρισμός αποτελεί στοιχείο ανάπτυξης και αφήνει περιθώρια προόδου και ευημερίας  σε μια εποχή, που οι οικονομικές δυσκολίες και η ανεργία επιβάλλουν την καινοτομία και την πρωτοβουλία σε κάθε τομέα απασχόλησης. 

Η Τσάδα παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να φιλοξενεί και να πολιτογραφεί ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες και πολιτισμούς. Άγγλοι, Ρώσοι, Κινέζοι, κα συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργικά με τους Ελληνοκύπριους στην κοινότητα. Η πολυπολιτισμικότητα και η αποδοχή, που αποτελούν στόχο της παιδείας μας, γίνεται πράξη απλά, καθημερινά και αβίαστα σε τούτο τον τόπο.

Χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση και συγχαίρω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Τσάδας και ξεχωριστά όλους όσους εργάστηκαν για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή της. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει  την κάθε προσπάθεια για αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου, επομένως θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε δίπλα σας στον αγώνα για να διατηρήσετε την αυθεντικότητα της ανθρώπινης δύναμης μέσα στo προικισμένο, όμορφο χωριό σας.
______________