28/8/14

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων σχετικά με την οικογενειακή τραγωδία στον Κόρνο

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων
σχετικά με την οικογενειακή τραγωδία στον Κόρνο


Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Ιωσηφίνα Αντωνίου εκφράζει το συγκλονισμό και την αγανάκτησή της για την οικογενειακή τραγωδία που σημειώθηκε χθες στον Κόρνο, με θύμα γυναίκα, ηλικίας 31 ετών, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, η οποία πυροβολήθηκε από τον πρώην σύζυγό της και ο οποίος στη συνέχεια έθεσε τέρμα στη ζωή του.

Η οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των δύο ανήλικων παιδιών του πρώην ζευγαριού, ηλικίας 8 και 4 ετών αντίστοιχα, καθώς και άλλων μελών της οικογένειας της συζύγου, με όλες τις τραγικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τη φυσική και συναισθηματική υγεία, ιδιαίτερα των παιδιών.

Η μορφή και η έκταση του χθεσινού τραγικού συμβάντος φέρει όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες/Φορείς/Τμήματα, αλλά και την κοινωνία των πολιτών προ των ευθυνών τους, ενώ η υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία, -η οποία ως γνωστόν αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό, διεθνές εργαλείο, που μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου και πολιτικών για την προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών- προβάλλει πλέον ως επιτακτική ανάγκη.

Η σοβαρότητα του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν μόλις χθες στη δημοσιότητα από το Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια. Μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών ο Σύνδεσμος δέχθηκε σχεδόν 2.000 τηλεφωνήματα για περιστατικά άσκησης σωματικής, ψυχολογικής και/ή σεξουαλικής βίας, με τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων να είναι γυναίκες (83%) και τον αριθμό των παιδιών να αυξάνεται στα 102.

Το φαινόμενο της Βίας κατά των Γυναικών, το οποίο μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες προκαλείται κυρίως από τις ιστορικά άνισες σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και τα στερεότυπα που δημιουργούν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Σύμφωνα και με σχετικές έρευνες στην Ευρώπη, αλλά και στην Κύπρο μία στις πέντε γυναίκες βιώνει σωματική βία τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της, τουλάχιστον μία στις 10 βιώνει σεξουαλική βία, ενώ μία στις πέντε γυναίκες βιώνει βία στην οικογένεια, μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών.

Η Επίτροπος Ισότητας, μετά το τραγικό συμβάν, καλεί όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες να στηρίξουν τα ανήλικα θύματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

____________