28/8/14

Δημοσιογραφική διάσκεψη των Προέδρων των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ

Δημοσιογραφική διάσκεψη των Προέδρων
των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ


Δημοσιογραφική διάσκεψη παρέθεσαν σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, οι Πρόεδροι των ομογενειακών οργανώσεων, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών της 25 ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και του 7 ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).

Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κ. Χρίστος Καραολής. Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Προσφωνώντας τους Προέδρους, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Ιακώβου χαρακτήρισε τη συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις άψογη και εποικοδομητική. Σημείωσε, επίσης, ότι ο ρόλος των αποδήμων είναι σημαντικός για τη διασύνδεση της ομογένειας με την πατρίδα, αλλά και για την προώθηση του Κυπριακού.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα ουσίας, με έμφαση στο Κυπριακό και την οικονομία. Οι ενημερώσεις και οι συζητήσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών, καθώς και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Διαπραγματευτή, μάς έβαλαν σε ένα νέο κανάλι σκέψης ως προς τις ενέργειες που χρειάζεται να αναλάβουν οι απόδημοι για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, υπογράμμισε ο κ. Παπαευριπίδης.

Ο κ. Παπαευριπίδης είπε ακόμη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο αυτή την περίοδο και συμπλήρωσε ότι και στις δύο χώρες γίνεται εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι της διαφώτισης.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η ομογένεια στις ΗΠΑ. Η προσπάθεια της ΠΣΕΚΑ, σημείωσε, είναι αναβαθμιστεί το κυπριακό πρόβλημα, επαναλαμβάνοντας ότι, έπειτα από 40 χρόνια, τα συμφέροντα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Κύπρου για πρώτη φορά συμπίπτουν και αυτό θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της λύσης. Ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία στα εθνικά ζητήματα της Κύπρου.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ ευχαρίστησε τα μέλη της Ομοσπονδίας για την συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της θητείας του και ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο του νέου Εκτελεστικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία της κας Αντωνίας Σαββίδη.

Ο κ. Καραολής επικεντρώθηκε στις εκλογές και στα αποτελέσματα του 7 ου Συνεδρίου της ΝΕΠΟΜΑΚ. Πρόσθεσε ότι μέσα από εργαστήρια που διοργανώθηκαν από την ΑΤΗΚ, τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία αποσκοπεί, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, στη δικτύωση των νέων Κυπρίων αποδήμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα ενημέρωσης των νέων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις δράσεις της ΝΕΠΟΜΑΚ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να ετοιμαστεί πρόγραμμα για σειρά επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επικείμενη παρουσία του στις ΗΠΑ εν όψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σε σχέση με την οικονομία, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαευριπίδης ανέφερε ότι η Βρετανική Κυβέρνηση προέβη σε ενέργειες για τη διαφύλαξη των καταθέσεων Κυπρίων Αποδήμων στα παραρτήματα της Λαϊκής Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι κατατέθηκαν προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλουν οι ομογενείς στις προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας. Εκφράστηκε, τέλος, η ετοιμότητα όλων τον ομογενειακών Ομοσπονδιών να συμβάλουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα για έξοδο από την κρίση.

___________