4/7/14

Απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας σε δημοσιεύματα


Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον ημερήσιο Τύπο για το Σχέδιο συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης ζωικών υποπροϊόντων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διευκρινίζει τα ακόλουθα:


Οι παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας σχετικά με το κόστος του διαγωνισμού για ανάθεση του εν λόγω Σχεδίου είναι γνωστές στο Υπουργείο και έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Ως εκ τούτου από τον περασμένο Ιανουάριο το Υπουργείο έχει εμπλακεί ενεργά στον χειρισμό του όλου θέματος και έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης για διευθέτηση του συστήματος συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης ζωικών αποβλήτων ενθαρρύνοντας τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού ως ήταν και η εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή. Για τον λόγο αυτό κατά την ετοιμασία του νέου διαγωνισμού για ανάθεση του Σχεδίου η εκτίμηση του κόστους ανατέθηκε σε Ειδική Τριμελή Επιτροπή, στην οποία εκπροσωπήθηκε τόσο το Γενικό Λογιστήριο όσο και ο Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου ενώ παράλληλα, ο τρόπος διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού έτυχε έγκρισης από το Γενικό Λογιστήριο καθώς και από τον Γενικό Ελεγκτή.

Ως αποτέλεσμα της πιο πάνω διαδικασίας και αφού λήφθηκαν υπόψη τα σημερινά δεδομένα, το κόστος του διαγωνισμού εκτιμήθηκε από την Ειδική Επιτροπή σε επίπεδα χαμηλότερα από το κόστος που ίσχυε προηγουμένως, στο οποίο αναφέρονται τα δημοσιεύματα. Οι νέοι διαγωνισμοί διεξάγονται με βάση πλέον το νέο, χαμηλότερο κόστος.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τον τρόπο υπολογισμού του κόστους του παλαιότερου διαγωνισμού τελούν υπό διερεύνηση κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου.
____________________