4/7/14

Πρώτη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου των μικρών ευρωπαϊκών χωρών της ΠΟΥ για την υλοποίηση της Στρατηγικής «Υγεία 2020»

Πρώτη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου των μικρών ευρωπαϊκών χωρών
της ΠΟΥ για την υλοποίηση της Στρατηγικής «Υγεία 2020»


Στις εργασίες της πρώτης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου των Υπουργών Υγείας των χωρών της Ευρώπης με πληθυσμό που αριθμεί λιγότερο από ένα εκατομμύριο και οι οποίες ανήκουν στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο Σαν Μαρίνο στις 3 και 4 Ιουλίου και σκοπός της ήταν τα μικρά κράτη, μέσα από τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που λαμβάνουν στα πλαίσια της εφαρμογής της Στρατηγικής «Υγεία 2020», να λειτουργήσουν ως δεξαμενές γνώσης και να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και επιτυχημένων πολιτικών.

Η Στρατηγική «Υγεία 2020» στοχεύει στη βελτίωση της υγείας μέσω της μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ του πληθυσμού και στην προαγωγή της ηγετικής θέσης της υγείας στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο κυβερνήσεων. Οι παράγοντες που επιβάλουν την εφαρμογή της Στρατηγικής είναι η ασύμμετρη πρόοδος των επιτευγμάτων στην υγεία μεταξύ των χωρών μελών της ΠΟΥ/Ευρώπης αλλά και μεταξύ του πληθυσμού, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, και οι προκλήσεις που δημιουργούνται στα συστήματα υγείας από την οικονομική κρίση.

Η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας στρατηγικής συνεργασίας με την ΠΟΥ/Ευρώπης, επιδιώκοντας την καταγραφή των προτεραιοτήτων της χώρας μας στον τομέα της υγείας, τους τρόπους με τους οποίους η ΠΟΥ/Ευρώπης μπορεί να συνδράμει στην Κύπρο αλλά και τους τομείς στους οποίους η Κύπρος μπορεί να συνδράμει στη βελτίωση της υγείας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια της ΠΟΥ αλλά και ευρύτερα στην παγκόσμια υγεία μέσω της διάδοσης των επιτευγμάτων της στον τομέα της υγείας, π.χ. Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, διαχείριση θαλασσαιμίας.

Κατά τις εργασίες της συνάντησης, ο κ. Πατσαλής παρουσίασε τις προσπάθειες της Κύπρου για την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας μέσα από την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας, της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Υγείας παράλληλα με τις προσπάθειες για ανάπτυξη του πλαισίου στρατηγικής συνεργασίας της Κύπρου με την ΠΟΥ, με σκοπό την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων και μακροπροθέσμων στόχων που επιδιώκονται από τη Στρατηγική «Υγεία 2020».

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Πατσαλής είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Διευθύντρια της ΠΟΥ/ Ευρωπης δρα Zsuzsanna Jakab. Η κα Jakab ευχαρίστησε την Κύπρο για τη συμβολή της στην επίτευξη των στόχων της ΠΟΥ/Ευρώπης και διαβεβαίωσε ότι τόσο η ίδια όσο και η ΠΟΥ/Ευρώπης βρίσκονται ενεργά στο πλευρό της Κύπρου για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας οπού χρειαστεί.
_________________