1/7/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Απάντηση σε δηλώσεις του ΑΚΕΛ

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει σημερινές ανακοινώσεις και δηλώσεις του ΑΚΕΛ για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στην κριτική που ασκούν για το κατά πόσο υπήρξε ή όχι επαρκής διάλογος με τα εμπλεκόμενα μέρη
για τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει αντίρρηση, εκ μέρους τους, για τη δημιουργία αυτού του οργάνου, δήλωσε:

«Έχουν μπροστά τους πεδίον δόξης λαμπρό, να συζητήσουμε όσο θέλουν. Φτάνει, αυτός ο διάλογος να είναι ενταγμένος μέσα στα πλαίσια της απόφασης της Κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί εντός των ημερών και από το Υπουργικό Συμβούλιο, στη μοναδική επιλογή που έχουμε σήμερα – που είναι και επιλογή των Βρετανών εμπειρογνωμόνων – για δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, έχουν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους να συζητήσουν, να προτείνουν, να αμφισβητήσουν. Αλλά, όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό το θέμα συζητείται πέρα από μια δεκαετία. Διάλογος, υπήρξε. Μπορεί να μην υπήρξε στην έκταση που θα ήθελαν κάποιοι. Αλλά, επαναλαμβάνω, επαναρχίσαμε χθες το διάλογο. Έχουμε όλο το καλοκαίρι μπροστά μας και τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, να συνεχίσουμε τη διαβούλευση. Αλλά, πάντοτε, με χρονικό ορόσημο το τέλος του 2014».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσο υπάρχει υπαλλακτικό «Σχέδιο Β» και κατά πόσο αυτό συνίσταται στο κλείσιμο Δήμων, ο κ. Υπουργός είπε: «Δεν υπάρχει ‘Σχέδιο Β’. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει ενώπιον της Βουλής Νομοσχέδιο, μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Δηλαδή, δεν υπάρχει σήμερα θέμα συζήτησης, αν δεν πάμε σε δευτεροβάθμιο όργανο να πάμε σε κάτι άλλο, όπως ήταν για παράδειγμα το αρχικό σενάριο των πέντε Δήμων. Όλα αυτά έχουν ξεπεραστεί, τελείωσαν. Μία είναι η επιλογή που έχουμε μπροστά μας. Και καλούμε σε συζήτηση τα Κόμματα, την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων, τη Βουλή, στα πλαίσια αυτής της επιλογής (δευτεροβάθμιο όργανο) και τίποτε πέραν τούτου».

Τέλος, απαντώντας ξανά στην ερώτηση κατά πόσο υφίσταται το σενάριο της δημιουργίας πέντε μόνο Δήμων, ο κ. Χάσικος είπε: « Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτό, αποτελεί παρελθόν. Το μόνο θέμα που τίθεται είναι η υλοποίηση της επιλογής της δημιουργίας δευτεροβαθμίων οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τίποτε πέραν τούτου. Και εδώ, λοιπόν, είμαστε ανοικτοί για διάλογο».