28/7/14

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη κατά την τελετή αποφοίτησης στο Δασικό Κολέγιο Κύπρου-Πρόδρομο



Κυριακή 27 Ιουλίου 2014
Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
 κ. Νίκου Κουγιάλη
κατά την τελετή αποφοίτησης στο Δασικό Κολέγιο Κύπρου-Πρόδρομο

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που και φέτος βρίσκομαι στην τελετή αποφοίτησης, στον όμορφο Πρόδρομο, στην καρδιά των δασών μας. Η δική σας παρουσία εδώ σήμερα, αποτελεί για μας τιμή και έμπρακτη έκφραση εκτίμησης για το έργο που επιτελεί το Δασικό Κολέγιο, το Τμήμα Δασών και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ή καλύτερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης όπως θα μετονομαστεί σύντομα.

Τα δάση στον τόπο μας, αποτελούν ένα πολύτιμο κομμάτι της κυπριακής φύσης και του τοπίου, με ουσιαστική συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού μας. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα κύριο μέλημα της Δασοπονίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο, ήταν η παραγωγή ξύλου. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανάγκες και προτεραιότητες έχουν αλλάξει και το δάσος καλείται να ικανοποιήσει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα αναγκών με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι ανάγκες σε κατάλληλα καταρτισμένο και ικανό προσωπικό για τη διαχείρισή τους. Αυτή την ευθύνη ανέλαβε με επιτυχία το Δασικό Κολέγιο, συμβάλλοντας κατά τη μακρόχρονη λειτουργία του, στην ανάπτυξη της κυπριακής δασοπονίας αλλά και της δασοπονίας  άλλων χωρών, λειτουργοί των οποίων έλαβαν την επαγγελματική και ακαδημαϊκής τους εκπαίδευση στο Κολέγιο. Η μόνιμη παρουσία ξένων φοιτητών στο Κολέγιο και το γεγονός ότι κάποιοι απόφοιτοι αυτού του Ιδρύματος απέκτησαν διευθυντικές θέσεις στη χώρα τους, μαρτυρεί το ψηλό επίπεδο σπουδών.

Η πολλαπλή και σημαντική προσφορά των δασών τυγχάνει σήμερα καθολικής αναγνώρισης. Για τον λόγο αυτό η προστασία, η ανάπτυξη και η αειφορική διαχείρισή τους έχει τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα τόσο από διεθνείς όσο και περιφερειακούς οργανισμούς. Στο νησί μας, το  Τμήμα Δασών ως η αρμόδια αρχή, διαχειρίζεται τα κυπριακά δάση για αρκετές δεκαετίες στη βάση της Αρχής της Αειφορίας, με στόχο την παραγωγή του μέγιστου κοινωνικού οφέλους. Ακολουθώντας  τις  σύγχρονες  τάσεις  και  αντιλήψεις έχει θέσει στις  άμεσες  προτεραιότητες  του  την  προστασία  των  δασών  και  γενικότερα  του  πρασίνου  από  τις πυρκαγιές,  τη  διατήρηση  και  ενίσχυση  της  βιοποικιλότητας  των  δασικών  οικοσυστημάτων,  την  αναζωογόνηση  των  παραδασόβιων  χωριών,  την ανάπτυξη  και αναβάθμιση  των  αναψυχικών  και  κοινωνικών  λειτουργιών  του  δάσους  και  την  επέκταση  του πρασίνου.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της νέας του στρατηγικής επιδίωξης για πράσινη ανάπτυξη και χρηστή και αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, παρέχει ενισχυμένη στήριξη προς το Τμήμα Δασών. Παρά τη δημοσιονομική λιτότητα, καταφέραμε να συμπεριλάβουμε για τα επόμενα δύο χρόνια πρόνοια στους προϋπολογισμούς για ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου του Τμήματος, ο αριθμός των δασοπυροσβεστών να μην μειωθεί καθόλου, σχεδόν όλο το ωρομίσθιο προσωπικό να έχει προσληφθεί και ταυτόχρονα προωθούμε σειρά άλλων μέτρων.  

Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 63 χρόνια λειτουργίας του Δασικού Κολεγίου, απουσιάζουν από την τελετή, πρωτοετείς σπουδαστές, καθώς πέρυσι δεν έγινε εισαγωγή νέων σπουδαστών. Το μέλλον του Δασικού Κολεγίου είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά το Υπουργείο. Πρόσφατα τέθηκαν ενώπιόν μας σχετικές εκθέσεις και μελέτες για το θέμα, οι οποίες αξιολογούνται. Πολύ σύντομα θα διαμορφώσουμε πρόταση που θα υποβληθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις. Στη διαμόρφωση της πρότασής μας θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη μεγάλη σημασία του Δασικού Κολεγίου για την κυπριακή δασοπονία. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το Κολέγιο κατά τον καλύτερο τρόπο προς όφελος των δασών, του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

Αγαπητοί απόφοιτοι, η αποφοίτησή σας αποτελεί κατάκτηση της κορυφής ενός βουνού και πρέπει να αισθάνεστε περήφανοι γι’ αυτή σας την κατάκτηση.  Μοιραστείτε τη χαρά με τους δικούς σας και τους καθηγητές που σας καθοδήγησαν και σας στήριξαν σε αυτή σας την επίπονη προσπάθεια των τριών χρόνων. Μην ξεχνάτε όμως ότι η ζωή είναι μια οροσειρά με πολλές κορυφές  που σας περιμένουν να τις κατακτήσετε. Η απόφασή σας να ακολουθήσετε το δύσκολο, αλλά και συνάμα ευγενές λειτούργημα του δασοπόνου, σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Το λειτούργημα αυτό απαιτεί πειθαρχία, αφοσίωση, επαγγελματισμό και είναι γεμάτο προκλήσεις. Πρέπει να βρίσκεστε πάντα σε εγρήγορση και πρόθυμοι να ανταποκριθείτε στα καλέσματα των εξελίξεων στον χώρο της εργασίας σας.
Κατά την περσινή τελετή αποφοίτησης είχα υποσχεθεί ότι θα κατέβαλλα κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε οι απόφοιτοι Δασικού Κολεγίου για τα επόμενα τρία χρόνια να προσλαμβάνονται στο Δημόσιο παρά τη γενική παγοποίηση των θέσεων στο δημόσιο. Τα καταφέραμε και οι περσινοί απόφοιτοι έχουν διοριστεί. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ήρθε η δική σας σειρά και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσω λοιπόν, στη δασική οικογένεια και στην οικογένεια του Υπουργείου μας με μεγάλη αγάπη και στοργή. Σας αναμένω να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα σας πορεία.

Στους σπουδαστές από τις ξένες χώρες, θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που επέλεξαν τη χώρα μας για τη μόρφωσή τους. Είμαι βέβαιος ότι θα φύγετε από την ημικατεχόμενη πατρίδα μας με τις καλύτερες βάσεις και τα εφόδια για επιτυχή υλοποίηση της δασικής πολιτικής της χώρας σας. Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια και προσωπική ευτυχία.

Αγαπητοί γονείς, χάρη και στις δικές σας προσπάθειες και στήριξη τα παιδιά σας βρίσκονται επάξια σήμερα εδώ, στο τέλος του κύκλου των σπουδών τους, για παραλαβή των διπλωμάτων τους. Γι’ αυτό αξίζουν και σε σας θερμά συγχαρητήρια.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την αφοσίωση και τους κόπους των σπουδαστών μας, θα απονείμει και φέτος τα Προεδρικά Βραβεία, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο σε επίδοση απόφοιτο του Δασικού Κολεγίου. Το πρώτο βραβείο που θα δοθεί, ανέρχεται στο ποσό των 2000 ευρώ και το δεύτερο, στο ποσό των 1000 ευρώ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες και προς το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, που συνεχίζει ανελλιπώς να προσφέρει υποτροφίες και την ευκαιρία στους ξένους σπουδαστές να αποκτήσουν ανώτερη εκπαίδευση στο Δασικό Κολέγιο. Επίσης, συγχαίρω τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Δασών για τη συνολική προσφορά τους στην κοινωνία μας. Τέλος, συγχαίρω θερμά τον Διευθυντή και το προσωπικό του Δασικού Κολεγίου για το εξαίρετο έργο που επιτελούν με ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση.