7/7/14

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για τα θέματα υδρογονανθράκων

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας
για τα θέματα υδρογονανθράκων

 
Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα θέματα υδρογονανθράκων, στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε στη Λευκωσία η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού με θέμα «Το νέο αναθεωρημένο νομοθετικό πλαίσιο του Δικαίου του Ανταγωνισμού στην Κύπρο».
 
Συγκεκριμένα, κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε: «Όπως έχω απαντήσει ήδη πάρα πολλές φορές, το Τερματικό αποτελεί την προτεραιότητα της Κυβέρνησης όσον αφορά στον τρόπο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ( AOZ). Ταυτόχρονα όμως, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και αφορούν τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα αυτού του έργου. Εάν ένα έργο έχει σήμερα αρνητικό net present value (καθαρή σημερινή αξία) ή αποτελεί μια ζημιογόνα επιλογή αυτή τη στιγμή, οφείλουμε να αναμένουμε να καταστεί κερδοφόρο – και αυτό θα γίνει με τις ενδεχόμενες νέες ανακαλύψεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να έχουμε περαιτέρω ανακαλύψεις φυσικού αερίου».
 
Σε ερώτηση αν είναι έτοιμο το Ρυθμιστικό Σχέδιο της περιοχής Βασιλικού, ο Υπουργός Ενέργειας απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι επιτεύχθηκε ήδη και μια «καταρχήν συμφωνία με τις τοπικές κοινότητες, καθώς και με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οπόταν προχωρά και το Σχέδιο, που είναι μέρος των πολλών διαδικασιών και δράσεων που τρέχουν παράλληλα, ακριβώς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τη σωστή εκμετάλλευση και αξιοποίηση του φυσικού αερίου».
 
Σχολιάζοντας, τέλος, την παρατήρηση δημοσιογράφου ότι συνεχίζονται από πλευράς ΗΠΑ οι δηλώσεις ότι η Κύπρος είναι σημαντικός τους εταίρος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Το ακούσαμε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, το διαβάσαμε και χθες στη συνέντευξη του κ. Hochstein, ότι αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής των ΗΠΑ η στρατηγική σχέση με την Κύπρο. Βέβαια, στόχος και της δικής μας Κυβέρνησης είναι να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση, για να μπορέσουμε να έχουμε και τη στήριξη που χρειαζόμαστε για τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς».
____________