1/7/14

Ο Υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας για τα θέματα υδρογονανθράκων

Ο Υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας για τα θέματα υδρογονανθράκων


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο, με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας για ενημέρωση και συζήτηση των εξελίξεων στα θέματα υδρογονανθράκων. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου δρ Στέλιος Χειμώνας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι με τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και την υφιστάμενη κατάσταση. Όπως είπε: «Μιλήσαμε για το ερευνητικό πρόγραμμα των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ και συζητήσαμε θέματα γεωπολιτικής στρατηγικής – τις σχέσεις μας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις γειτονικές χώρες – καθώς επίσης και άλλα θέματα όπως είναι η ενδιάμεση λύση για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, οι σχεδιασμοί μας για το ρυθμιστικό πλαίσιο του Βασιλικού, η διαχείριση συμβολαίων και άλλα που αφορούν, ακριβώς, τον τομέα των υδρογονανθράκων.

Πρέπει να πω ότι είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση με την Επιτροπή και προσδοκούμε να τους κρατάμε ενήμερους όσο προχωρούν οι εξελίξεις σε όλα αυτά τα θέματα που προανέφερα».

Ερωτηθείς αν διαπιστώνει κάποια καθυστέρηση στην όλη διαδικασία αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, ο Υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι «αν σήμερα είχαμε επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, θα ήμασταν στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει πριν μερικούς μήνες. Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ανακάλυψη περισσότερων ποσοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Σίγουρα η επιβεβαιωτική γεώτρηση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι και δεν πιστοποίησε τις αρχικές εκτιμήσεις, μας αναγκάζει να ψάξουμε για περισσότερο φυσικό αέριο».

Κληθείς να αναφέρει το πρόγραμμα των νέων γεωτρήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε: «Αναμένουμε ότι η ιταλική ENI και η κορεάτικη KOGAS θα αρχίσουν προς το τέλος αυτού του καλοκαιριού, μερικούς μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Επίσης, συζητούμε τώρα με την Noble Energy για να δούμε πότε θα γίνει η επόμενη ερευνητική γεώτρηση – πιθανόν στις αρχές του 2015. Σε ότι αφορά τη γαλλική Total, επειδή επιχειρούν σε μια καινούργια περιοχή στην οποία δεν είχαμε ακόμη ανακαλύψεις, γίνονται πιο εντατικές επεξεργασίες των δεδομένων και θα διενεργηθεί ερευνητική γεώτρηση προς το τέλος του 2015».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις δραστηριότητες της Total και πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα της εταιρείας, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι η Total δραστηριοποιείται στα δυτικά Τεμάχια 10 και 11 της ΑΟΖ μας. Παράλληλα, εξήγησε πως αν αρχίσουν την ερευνητική γεώτρηση το τελευταίο τρίμηνο του 2015, θα χρειαστούν περίπου δύο με τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωσή της για να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Ερωτηθείς κατά πόσον η δημιουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου αποτελεί πολιτική απόφαση ή αν βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις ανακαλύψεις των νέων γεωτρήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε: «Η απόφαση παραμένει – και έχω την εντύπωση συμφωνούν και τα κόμματα – για χερσαίο Τερματικό Υγροποίησης, το οποίο βέβαια προϋποθέτει νέες ανακαλύψεις. Έτσι, έχουμε προετοιμάσει ως Υπουργείο στρατηγικό σχέδιο Α, που είναι το χερσαίο Τερματικό, καθώς και σχεδιασμούς για εναλλακτικές επιλογές».

Κληθείς να σχολιάσει πώς επηρεάζει τους σχεδιασμούς μας η χθεσινή ενέργεια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Λεβιάθαν να προμηθεύσουν φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε: «Δεν τους επηρεάζει, ακριβώς γιατί ήταν αναμενόμενη. Πριν μερικές εβδομάδες είχε εξαγγελθεί η δήλωση προθέσεων μεταξύ της κοινοπραξίας του Λεβιάθαν και της Gas Natural Fenosa για την υγροποίηση στο πρώτο Τερματικό, που είναι αδρανές αυτή τη στιγμή, στην Αίγυπτο. Αναμέναμε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει και μια δεύτερη δήλωση προθέσεων, όπως η χθεσινή, με την άλλη εταιρεία, την British Gas, για το δεύτερο Τερματικό Υγροποίησης της Αιγύπτου που επίσης είναι σε αδράνεια.

Εντάσσονται στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν, για την οποία γνωρίζουμε ότι θα επικεντρωθούν σε περιφερειακές πωλήσεις. Εξού και οι δηλώσεις προθέσεων που ακούσαμε χθες, η συμφωνία πώλησης προς την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, αλλά και η προσφορά που έχει γίνει και προς την Κύπρο για ενδιάμεση λύση.

Πρέπει να ξεκαθαρίσω όμως ότι οι δηλώσεις προθέσεων αφορούν τις εταιρείες και όχι τα κράτη. Επίσης, ότι τις αποφάσεις για εξαγωγή θα τις πάρουν οι εταιρείες πρώτα και το Κράτος του Ισραήλ θα κληθεί να τις επικυρώσει».

Ερωτηθείς αν βρίσκεται σε επαφή με τον ομόλογό του στο Ισραήλ, δεδομένης και της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της χώρας στην Κύπρο, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και διατηρεί άριστες σχέσεις με τους ομολόγους του σε Ισραήλ, Λίβανο και Αίγυπτο.

Σε ερώτηση, τέλος, αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας των δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων και κατά πόσον υπήρξαν οποιεσδήποτε εξελίξεις μετά από την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο για μια ενδεχόμενη συνεργασία με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι εξετάζονται σήμερα τα δεδομένα που αφορούν τόσο στη φυσική ασφάλεια των εγκαταστάσεων όσο και στην ασφάλεια τροφοδοσίας.