19/6/14

Χαιρετισμός του Βουλευτή Σ. Φυττή εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Έκθεση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας


Χαιρετισμός του Βουλευτή  Σ. Φυττή

εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

  στην Έκθεση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας



Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Κύριε Διευθυντά και Λειτουργοί των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας,
Αγαπητοί φίλοι που τα έργα σας κοσμούν σήμερα το Αίθριο της Βουλής,
Φίλες και φίλοι,

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που απευθύνω χαιρετισμό στη δεύτερη Έκθεση δημιουργιών των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας μέσα στον χώρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.  Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους διοργανωτές αυτής της όμορφης εκδήλωσης.

Πραγματικά αυτά τα δημιουργήματα προκαλούν αισθητική συγκίνηση, γιατί αποτελούν τη γνήσια έκφραση του εσωτερικού κόσμου αυτών των ερασιτεχνών καλλιτεχνών.

Είναι αλήθεια ότι μια εικόνα μπορεί να αντανακλά τις σκέψεις και τους συναισθηματικούς προβληματισμούς του δημιουργού της και παράλληλα, βαθιές και ασυνείδητες ανάγκες του που μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να μην γίνουν αντιληπτές τόσο από τον ίδιο όσο και από τους άλλους.  Η τέχνη βοηθά το άτομο να ανακαλύψει δημιουργικές πτυχές της προσωπικότητάς του, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει και στη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας του, αφού μπορεί να ελαττώσει την εσωτερική συναισθηματική πίεση που φέρουν οι ενδοψυχικές συγκρούσεις.

Ειδικά σήμερα που διανύουμε περίοδο οικονομικής ύφεσης, η τέχνη μάς βοηθά να συσχετίσουμε την αισθητική ποιότητα με τη δημιουργική δραστηριότητα του ανθρώπινου πνεύματος, τις ευαισθησίες και προβληματισμούς. Κατ’ αυτό τον τρόπο μάς ενδυναμώνει, ώστε να εξισορροπήσουμε τα συναισθήματα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές πιέσεις. 

Φίλες και φίλοι,

Όπως είναι γνωστό, οι ψυχικές διαταραχές συχνά ξεκινούν από πολύ νεαρή ηλικία, κάτι που επηρεάζει τη λειτουργικότητα των ατόμων, οδηγεί σε αναπηρίες και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους. Σήμερα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η οικονομική κρίση έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητές τις συνέπειές της και στη ψυχική υγεία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό, όταν αναλογιστούμε ότι οι παράγοντες που καθορίζουν τη ψυχική υγεία του ατόμου σε κάθε ηλικία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι κοινωνικοί, ψυχολογικοί και βιολογικοί.  Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχική υγεία, όπως είναι λογικό, αυξάνουν την ανάγκη πρόσβασης σε Υπηρεσίες Υγείας, επιβαρύνοντας κυρίως τις κρατικές Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Σ’ αυτή την περίπτωση η οικονομική ύφεση δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί μόνο ως απειλή, αλλά και ως μια ευκαιρία αναβάθμισης της προσφοράς των Υπηρεσιών αυτών. Ενδεχομένως, αξιοποιώντας θετικά τις ανάγκες που προκαλεί η οικονομική κρίση, να οδηγηθούμε σε δημιουργικές σκέψεις και δράσεις, με έμφαση στην ενίσχυση και στήριξη της ψυχικής υγείας των πολιτών.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης θέλω να συγχαρώ τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες και προγράμματα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενδυναμώνοντας τα άτομα και μειώνοντας το στίγμα και την προκατάληψη που περιβάλλουν τη ψυχική ασθένεια.

Η Έκθεση που φιλοξενούμε σήμερα είναι μια δημιουργική προσπάθεια ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. «Χρώμα και ζωή» είναι ο συμβολικός τίτλος της. Χρωματίζοντας δημιουργούν, συμμετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα, διεκδικούν ίσα δικαιώματα, διεκδικούν την αποδοχή, διεκδικούν την καταξίωση. 

Οι συμμετέχοντες, αναζητώντας τις δημιουργικές τους δυνατότητες με τη στήριξη εκπαιδευτών και θεραπευτών, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να ξεπεράσουν μέσω της τέχνης συναισθήματα όπως ο φόβος, η απογοήτευση, η παθητικότητα.


Κυρίες και κύριοι,

Στην υλοποίηση της Έκθεσης συνέβαλαν οι δημιουργοί ζωγράφοι, καθώς και η διεπαγγελματκή ομάδα ψυχικής υγείας των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Επιθυμώ να διαβεβαιώσω όλους ότι ως Βουλή των Αντιπροσώπων συναισθανόμαστε τον σημαντικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Η στήριξη μας για διατομεακές δράσεις που αποσκοπούν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι δεδομένη και θα συνεχίσει και στο μέλλον.

------------------------