18/6/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου στο συνέδριο του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου
στο συνέδριο του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού να χαιρετίσω το φετινό ετήσιο συνέδριό του. Σε μια περίοδο που ο τόπος μας παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού έχει να αντιμετωπίσει νέες σοβαρές προκλήσεις και ο ρόλος της σήμερα είναι κρισιμότερος από ποτέ.

Οι πολλαπλές πιέσεις που οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί καλούνται να αντιμετωπίσουν απαιτούν δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις από τις οποίες μπορεί να εξαρτάται η ίδια η βιωσιμότητά τους. Σε τέτοιες συνθήκες, λοιπόν, αναδεικνύεται η σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου και ιδιαίτερα της λειτουργίας της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, η οποία μπορεί να αποβεί ένας ισχυρός μοχλός που θα ωθήσει τις οικονομικές μονάδες προς το ξεπέρασμα των δυσκολιών.

Για να μπορέσει η οικονομία μας να ξαναβρεί την αναπτυξιακή της τροχιά, θα πρέπει να συνεχίσουμε όλοι την προσπάθεια, θαρραλέα και με αποφασιστικότητα. Η Κυβέρνηση, έχοντας αναλάβει μια οριακή κατάσταση, προσανατολίζει προγραμματισμένα και συστηματικά τη δράση της προς τον στόχο αυτό, ζητώντας τη συνεργασία και τη βοήθεια των κοινωνικών εταίρων αλλά και όλης της κοινωνίας.

Μια πτυχή της συνολικής αυτής στρατηγικής αφορά και τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων. Η σημασία που δίνει η Κυβέρνηση σε μια σύγχρονη και αποτελεσματική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού φαίνεται κατ’ αρχάς μέσα από τις προσπάθειές της για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας. Η ανάγκη για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν αφορά σήμερα μόνο την ιδιωτική επιχείρηση αλλά και τον δημόσιο τομέα. Μια οργανωμένη στρατηγική διαχείρισης του πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτουμε, επανακαθορίζοντας τον ρόλο και τις μεθόδους της διοίκησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, είναι αναγκαιότητα.
Πέραν τούτου, όμως, ως Υπουργείο αφουγκραζόμαστε τις πραγματικά έντονες και επείγουσες ανάγκες που παρουσιάζονται στους τομείς αρμοδιότητάς μας, και προσανατολίζουμε τις δράσεις μας προς την αντιμετώπισή τους. Μεταξύ άλλων, οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, στη διά βίου μάθηση, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής ικανότητας των επιχειρήσεων και στην προαγωγή της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο των διαφόρων Σχεδίων που υλοποιεί το Υπουργείο, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του ανθρώπινου παράγοντα και ιδιαίτερα της λειτουργίας της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, γεγονός που αντανακλά την πεποίθησή μας για την κεφαλαιώδη σημασία της για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για το γεγονός ότι ο Σύνδεσμός σας έχει καθιερώσει την ετήσια αυτή διοργάνωση διαλόγου και προβληματισμού γύρω από κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, προάγοντας έτσι τη δημιουργική σκέψη και υποκινώντας τη σοβαρή μελέτη των θεμάτων αυτών.

Χαιρετίζοντας το φετινό σας συνέδριο, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι ο συλλογικός προβληματισμός που θα αναπτυχθεί και τα πορίσματα στα οποία θα καταλήξετε θα αποτελέσουν μια θετική και ωφέλιμη συμβολή στην οικοδόμηση της νέας κουλτούρας για το ανθρώπινο δυναμικό, την οποία όλοι επιδιώκουμε.
-------------------

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Ασσιώτης.