18/6/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε μετάλλιο επ’ ανδραγαθία στην αστυφύλακα Σοφία Ιωάννου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε μετάλλιο επ’ ανδραγαθία
στην αστυφύλακα Σοφία Ιωάννου
 

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απένειμε μετάλλιο επ’ ανδραγαθία στην αστυφύλακα Σοφία Ιωάννου, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου και του Αρχηγού της Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου.
 
Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω θερμό χαιρετισμό στη σεμνή αυτή τελετή και στη Σοφία Ιωάννου, την αστυφύλακα που με την αφοσίωσή της στο καθήκον και τον υπέρμετρο ζήλο που επέδειξε, αψηφώντας ακόμα και τον κίνδυνο για τη ζωή της, αξιώθηκε του μεταλλείου επ’ ανδραγαθία που έχω την τιμή σήμερα να της επιδώσω.
 
Η Σοφία Ιωάννου απολαμβάνει αυτή τη μεγάλη τιμή γιατί υπερέβη στην κυριολεξία τα όρια της συνήθους εκτέλεσης των καθηκόντων της, ικανοποιώντας απολύτως τον αστυνομικό κανονισμό περί ‘ανδραγαθίας’, που σημαίνει πράξη που θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη ζωή του αστυνομικού. Και ετυμολογικά η ανδραγαθία συμπυκνώνει τις έννοιες της γενναιότητας, του ηρωισμού και της γενναίας πράξης, έννοιες που η Σοφία κατέκτησε στο ακέραιο.

Στις 3 του περασμένου Απριλίου, δυόμισι η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, επιστρέφοντας στο σπίτι της από το καθήκον της, στον Αστυνομικό Σταθμό Πολεμιδιών, η αστυφύλακας εντόπισε τον δράστη ληστείας αρτοποιείου να εγκαταλείπει το αρτοποιείο κρατώντας πιστόλι και να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητό του. Όχι μόνο δεν δείλιασε, αλλά τον κυνήγησε άοπλη, ακόμα και όταν ο δράστης μετά από τη μεγάλη καταδίωξη κατέφυγε σε απόμερη ερημική περιοχή στην κοίτη του ποταμού Γαρίλλη.
Η αστυφύλακας Σοφία Ιωάννου επιδεικνύοντας πρωτοφανές θάρρος συνέλαβε τον ληστή, και ως αποτέλεσμα της σύλληψης εξιχνιάστηκε και μια σειρά άλλων παράνομων πράξεων του ίδιου εγκληματία.

Την ίδια ώρα δεν μπορεί να παραγνωριστεί η αυταπάρνηση, που έδρασε σαν καταλύτης στην εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων, και δικαίως ο Αστυνομικός Διευθυντής της την πρότεινε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ενέκρινε την επ’ ανδραγαθία προαγωγή της στον βαθμό του Λοχία.

Η έκθεση μελών της Αστυνομίας σε κίνδυνο είναι σύμφυτη με τον χαρακτήρα των καθηκόντων τους. Όμως, με τις πράξεις της η τιμώμενη σήμερα υπερέβη τα συνήθη καθήκοντά της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όλες οι ενέργειές της συνοδεύονταν από τα στοιχεία της αυταπάρνησης και του πραγματικού ζήλου προς το καθήκον και την κοινωνία γενικότερα.

Η Σοφία Ιωάννου ανέδειξε την υψηλή αποστολή της Αστυνομίας, εξύψωσε το κύρος και το γόητρό της και προέβαλε το πολύπλευρο και επικίνδυνο έργο που το Αστυνομικό Σώμα επιτελεί για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους. 

Στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η κοινωνία μας, τέτοιες πράξεις αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και από τα υπόλοιπα μέλη της Αστυνομίας και θα πρέπει να επιβραβεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η τιμητική διάκριση δεν είναι παρά η αναγνώριση από την Πολιτεία των οφειλομένων τιμών προς όσους υπερβαίνουν το ‘ευόρκως ποιείν’.

Αγαπητή Σοφία,

Κατάφερες να αποδείξεις σε όλους ότι σε μια εποχή που οι αξίες δοκιμάζονται, η ανιδιοτέλεια και η ευσυνειδησία απαξιώνονται και η αυταπάρνηση φθίνει, υπάρχει ακόμα θέση στη φιλοτιμία και στο όραμα.
Το κατόρθωμά σου αντανακλά στον καθένα μας και δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα στην κοινωνία μας. Υπόσχεται ένα ευοίωνο μέλλον για την ημικατεχόμενη πατρίδα μας και δίκαια αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση. Σε συγχαίρω θερμά και σου εύχομαι κάθε επιτυχία».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ως Αρχηγός Αστυνομίας εκφράζω τα αισθήματα υπερηφάνειας που μας διακατέχουν γι’ αυτό το πανάξιο μέλος μας το οποίο τιμάται σήμερα».

Πρόσθεσε ότι «είναι γι’ αυτή την πράξη απαράμιλλου θάρρους, επαγγελματισμού και αυτοθυσίας που, πέραν της τιμής που της γίνεται από εσάς, προάγεται σήμερα επ’ ανδραγαθία στον βαθμό του Λοχία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμοντας το μετάλλιο και επιδίδοντας τιμητικό δίπλωμα προς τη Σοφία Ιωάννου της ανέφερε: «Αυτά για να σου θυμίζουν ότι ξέχασες ότι έχεις ένα παιδί και το μόνο που είχες κατά νου την ώρα της επιτέλεσης του καθήκοντος ήταν η τήρηση του Νόμου και της τάξης και η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών».

--------------------