18/6/14

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην Ετήσια Συνδιάσκεψη της ΔΕΟΚ

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην Ετήσια Συνδιάσκεψη της ΔΕΟΚ


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω την Ετήσια Συνδιάσκεψη της ΔΕΟΚ και θέλω να σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. To θέμα της ανεργίας που έχετε επιλέξει ως κεντρικό ζήτημα συζήτησης στη σημερινή συνδιάσκεψη αφορά όλους μας, λόγω των πολυδιάστατων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί.

Τα πρώτα συμπτώματα στην κυπριακή οικονομία εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, παρουσιάστηκαν περί τα τέλη του 2008, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και στην αύξηση της ανεργίας.

Παρά τις αρνητικές εξελίξεις του περασμένου Μάρτη, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 παρατηρήθηκε, έστω και οριακά, μείωση της ανεργίας σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ την ίδια περίοδο το 2012 είχε παρατηρηθεί αύξηση. Ο μέσος όρος ανεργίας το 2013 έφτασε στο 15,9%, ενώ υπάρχει μια τάση συγκράτησης της αύξησης της ανεργίας. Ωστόσο, πρέπει να τονίσω πως αυτή η θετική ένδειξη σε καμιά περίπτωση μας καθησυχάζει ή μας ικανοποιεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία είναι η συνεχιζόμενη δυσκολία δημιουργίας ικανοποιητικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

Όπως είναι γνωστό, η προώθηση επενδύσεων για σκοπούς ανάπτυξης δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η αρμοδιότητα μας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς εργασίας η οποία μεταφράζεται στη σωστή αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού του τόπου, στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφοράς και ζήτησης εργατικού δυναμικού, στην υιοθέτηση των αναγκαίων ρυθμίσεων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας με την ταυτόχρονη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού. Φαινόμενα που μολύνουν τον υγιή ανταγωνισμό, αλλά πρώτιστα τα δικαιώματα των εργαζομένων στερώντας θέσεις εργασίας από άνεργους συμπολίτες μας, όπως είναι η παράνομη και αδήλωτη απασχόληση, πρέπει να εκλείψουν και γι’ αυτό προωθούμε σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο η αδήλωτη εργασία καθίσταται αυτόφωρο αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με πολύ ψηλό διοικητικό πρόστιμο.

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η στρατηγική που υιοθετήσαμε όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας εστιάζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
  • Στην υιοθέτηση σχεδίων και προγραμμάτων, τα οποία διευκολύνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
  • Στην πρόληψη περαιτέρω απολύσεων, και
  • Στη βελτίωση της απασχολησιμότητας των ανέργων μετά από την κατάρτιση τους για κάλυψη αναγκών της οικονομίας.

Πέραν των μέτρων τα οποία η Κυβέρνηση εξήγγειλε τον περασμένο Απρίλη και αφορούσαν τη στήριξη του τουριστικού τομέα, την προώθηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου με σχέδια διατήρησης και αύξησης της απασχόλησης στον τομέα αυτό, το Υπουργείο έχει επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες σε σχέδια που στοχεύουν στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.

Εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι νέοι για είσοδο τους στην αγορά εργασίας,  το Υπουργείο προκήρυξε κατά το 2013 με μεγάλη επιτυχία Σχέδιο για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, νέων ανέργων απόφοιτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχοντας συμμετάσχει προχθές σε διαβούλευση με αριθμό εκ των συμμετασχόντων νέων, είμαι σε θέση να βεβαιώσω για τα θετικά αποτελέσματα εκείνης της προσπάθειας την οποία μαρτυρούν οι ίδιοι οι νέοι. Είναι γι’αυτό τον λόγο που αισθάνομαι ευτυχής για τη δημοσίευση δύο νέων Σχεδίων που στοχεύουν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, νέων ανέργων απόφοιτων τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο να βελτιώσουν τις προοπτικές εργοδότησης τους, ενώ ταυτόχρονα θα τους εξασφαλίσει μηνιαίο επίδομα κατάρτισης 500 ευρώ. Μέσα από την υλοποίηση των δυο Σχεδίων αναμένεται να επωφεληθούν 5.000 νέοι άνεργοι και ελπίζουμε βάσιμα πλέον πως σημαντικό ποσοστό από αυτούς θα εργοδοτηθούν στη συνέχεια από τις επιχειρήσεις όπου θα τοποθετηθούν για να αποκτήσουν εργασιακή πείρα.

Μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας θα επιτευχθεί επίσης μέσω του Σχεδίου παροχής κινήτρων προς τους εργοδότες για την πρόσληψη ανέργων, το οποίο έχει προκηρυχθεί στις 3 Ιουνίου και θα είναι ανοικτό για υποβολή αιτήσεων από εργοδότες μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Το Σχέδιο αφορά την παροχή χορηγίας σε εργοδότες που θα προσλάβουν άνεργα άτομα, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Είμαστε σίγουροι ότι με τα κίνητρα αυτά θα επιτύχουμε την ένταξη στην αγορά εργασίας 1.000 επιπρόσθετων άνεργων συμπολιτών μας.

Όσον αφορά τα τρία νέα σχέδια που ανακοινώθηκαν και αναμένεται να προκηρυχθούν σύντομα, θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω ότι δύο από αυτά αφορούν την ενεργοποίηση των ανέργων για παροχή φροντίδας σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε παιδιά οικογενειών με χαμηλά κατά κύριο λόγο εισοδήματα, ώστε οι γονείς να μπορέσουν να αναζητήσουν εργασία.

Τέλος, το τρίτο Σχέδιο αφορά την παροχή οικονομικής στήριξης για ενθάρρυνση της δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων. Ο προσανατολισμός προς την κοινωνική οικονομία αποτελεί μια νέα προσέγγιση, η οποία αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών και, γενικότερα, του κοινωνικού συνόλου.

Τα πιο πάνω μέτρα αποτελούν μέρος ή και συμπλήρωμα μιας συνολικής προσπάθειας που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένων και των κοινωνικών εταίρων για την ετοιμασία ολοκληρωμένου «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση των Νέων». Το Σχέδιο Δράσης αποτελεί την πρώτη συνεκτική, αλληλοσυμπληρούμενη και ολοκληρωμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης για την προώθηση της απασχόλησης των νέων ηλικίας 15-29 ετών.

Κεντρικός στόχος είναι η ανάδειξη στοχευμένων πολιτικών και μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων με έμφαση στους νέους που κινδυνεύουν με αποκλεισμό. Οι βασικές κατηγορίες παρεμβάσεων αφορούν στην ενίσχυση των δράσεων έγκαιρης παρέμβασης, στη θέσπιση προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής πείρας για διευκόλυνση της μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία, στη βελτίωση της απασχολησιμότητας των νέων μέσα από την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων για δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Βασικό εργαλείο υποστήριξης των νέων κατά τη μετάβασή τους στο εργασιακό ή επιχειρηματικό περιβάλλον, αποτελεί η παροχή σε αυτούς εξατομικευμένων υπηρεσιών καθοδήγησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Μέσω της υλοποίησης της στρατηγικής αυτής, η Κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία οφέλους για περισσότερους από 30.000 νέους μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Στα πλαίσια του πιο πάνω Σχεδίου Δράσης προωθείται επίσης και η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Σύστασης της «Εγγύησης για τη Νεολαία». Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee), αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2014, και θα προσφέρει σε νέους ηλικίας από 15 έως 24 ετών, που δεν βρίσκονται σε εργασία, εκπαίδευση ή κατάρτιση, μία προσφορά καλής ποιότητας εργασίας, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης, εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που θα βρεθούν άνεργοι ή θα ολοκληρώσουν ή θα εγκαταλείψουν την εκπαίδευση.

Κυρίες και κύριοι,

Η θωράκιση της οικονομίας για σκοπούς προστασίας πρώτιστα της κοινωνίας και των συμπολιτών μας είναι πρώτη και άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Αυτό θα επιτευχθεί με την προώθηση κατά προτεραιότητα των τομέων εκείνων, νέων και υφιστάμενων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως τομείς με ψηλή προστιθέμενη αξία και κατά κανόνα παρουσιάζουν τις καλύτερες δυνατότητες για ανάπτυξη και δημιουργία μέσου και ψηλότερου επιπέδου θέσεων εργασίας. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το εργατικό δυναμικό του τόπου που χαρακτηρίζεται από πολύ ψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Παράλληλα, η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, θα συμβάλει στην αξιοποίηση της δημιουργικότητας και των σύγχρονων γνώσεων τους για τη δημιουργία επιχειρήσεων, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από ένταση γνώσης και κεφαλαίου.

Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, η Κυβέρνηση προχωρά και στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης με την εισαγωγή από 1η Ιουλίου 2014 του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), το οποίο θα διασφαλίζει το δικαίωμα όσων οικογενειών έχουν πραγματική ανάγκη σε μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με συνέπεια και κοινωνική ευθύνη οραματιζόμαστε:
  • ένα καλά οργανωμένο σύστημα που να εισάγει την κοινωνική συμμετοχή όλων των μελών της κοινωνίας, με δικαίωμα λόγου και ρόλου και με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, και
  • ένα σύστημα το οποίο να προσφέρει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όσους τις έχουν πραγματική ανάγκη.

Η πρόταση για το ΕΕΕ συζητείται αυτή τη στιγμή στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά την έγκριση του νομοσχεδίου θα υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αίτημα για ταχεία έγκριση των άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούν στην υποβολή αιτήσεων, έτσι ώστε αυτές να υποβληθούν πριν την ημερομηνία εφαρμογής της νομοθεσίας, προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας. ‘Όλες οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα εξεταστούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια, κριτήρια όσον αφορά κινητή ιδιοκτησία και ακίνητη ιδιοκτησία, ενώ στα κριτήρια περιλήφθηκε και πρόνοια βάσει της οποίας δικαιούχοι του ΕΕΕ είναι όσοι έχουν νόμιμη και συνήθη διαμονή στη Δημοκρατία για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης.

Ως κοινωνία και ως κράτος καλούμαστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και πιο αποδοτικοί. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε στο άμεσο και προσεχές μέλλον έχει καταστεί ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε και μάλιστα συντομότερα από όσο υπολογίζουν πολλοί.

Κλείνοντας, θέλω να απευθύνω ξανά τα θερμά συγχαρητήριά μου στη ΔΕΟΚ για τη διοργάνωση της συνδιάσκεψης και να ευχαριστήσω για την ποιότητα της συνεργασίας μας για τη συζήτηση πολλών καίριων για τους εργαζομένους του τόπου μας ζητημάτων.


----------------------

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της κας Υπουργού ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Ασσιώτης.