27/6/14

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα


Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας Χαραυγή, με τίτλο «Έκαναν το χατίρι της Ανόρθωσης» και υπότιτλο «Παράταση ζωής στα παράνομα φούτσαλ με τις ευλογίες Κράτους – Δήμου Λάρνακας», το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:


«Από το 2000, μισθώθηκε τουρκοκυπριακή γη στη Λάρνακα στο Αθλητικό Σωματείο ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ έναντι ονομαστικού ενοικίου για χρήση ως γήπεδα προπονήσεως των αθλητών. Τελικά, το Σωματείο προχώρησε, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών, στη δημιουργία και τεσσάρων γηπέδων φούτσαλ, καθώς και υποστατικού που χρησιμοποιείται για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με την εκχώρηση δικαιωμάτων σε τρίτους.

Λόγω της παραβίασης των όρων της σύμβασης, έχει τερματιστεί η ισχύς της Σύμβασης από τον Κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών και λήφθηκαν δικαστικά μέτρα. Παράλληλα, ο Υπουργός Εσωτερικών, ως Κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών, έδωσε σχετικές οδηγίες και εντοπίσθηκε άλλη τουρκοκυπριακή γη στην ευρύτερη περιοχή Λάρνακας (Καλό Χωριό) για σκοπούς μετακίνησης των γηπέδων φούτσαλ, αλλά το Σωματείο, αρχικά, ηρνείτο να υπογράψει την άδεια χρήσης για σκοπούς μετακίνησης.

Μετά από πρόσφατη σύσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών με τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Σωματείου, στην παρουσία αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, συμφωνήθηκε όπως επαναφερθεί η ισχύς της Σύμβασης Μίσθωσης για ένα έτος με δυνατότητα ανανέωσης ακόμη ενός έτους με αναθεωρημένους/ αυστηρούς όρους, ώστε να καταστεί δυνατή η από μέρους του Σωματείου υποβολή αίτησης για εξασφάλιση προσωρινής πολεοδομικής άδειας, μέχρι να είναι δυνατή η μετακίνηση εγκαταστάσεων στο νέο χώρο τουρκοκυπριακής γης που εντοπίσθηκε στο Καλό Χωριό Λάρνακας. Παράλληλα, με βάση τα συμφωνηθέντα στη σύσκεψη, προωθήθηκε η υπογραφή και της Σύμβασης για τον υπό αναφορά χώρο στο Καλό Χωριό. Και οι δύο Συμβάσεις υπογράφηκαν έναντι αγοραίου ενοικίου.

Διευκρινίζεται ότι τα δικαστικά μέτρα εναντίον του Σωματείου δεν έχουν ανασταλεί και συνεχίζονται, μέχρι και την οριστική διευθέτηση του όλου θέματος, παρά το αντίθετο αίτημα του Σωματείου.

Σημειώνεται ότι στην προσωρινή Σύμβαση Μίσθωσης περιλήφθηκε όρος για τη μετακίνηση των υποστατικών, όπως και για τη χρήση τους από το Σωματείο αποκλειστικά ως αναψυκτήριο, χώροι υγιεινής και αποδυτήρια, για να αποτραπούν τυχόν άλλες χρήσεις που προκαλούν οχληρία στους κατοίκους».

_________________