24/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη δεξίωση για την 238 η επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.



 
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στη δεξίωση για την 238 η επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

 
Εξοχότατε Πρέσβη Koenig,
Διακεκριμένοι Πρέσβεις και Μέλη του Διπλωματικού Σώματος,
Κυρίες και κύριοι,

Είμαι πραγματικά ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Σήμερα, τιμούμε την ίδρυση μιας μεγάλης χώρας που είναι ηγετική δύναμη, διαμορφωτής του διεθνούς συστήματος και πρωτοπόρος στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας. Μια χώρα γνωστή για το ότι αγκαλιάζει τους λαούς όλων των εθνοτήτων και θρησκευτικών υποβάθρων και που αποτελεί το σπίτι μιας σφύζουσας κυπρο-αμερικανικής κοινότητας, η οποία είναι μια ζωντανή γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας.

Πρώτα απ’όλα, όμως, γιορτάζουμε τις αρχές και τα ιδανικά τα οποία έχουν ενδυναμώσει τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, καθιστώντας την άσβεστο φάρο της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ολόκληρο τον κόσμο.

Οι θεμελιώδεις αξίες των ΗΠΑ παραμένουν στις μέρες μας ακόμη ζωντανές και επίκαιρες, ενώ η αναζήτηση για την ελευθερία και την ισότητα, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και του Χάρτη των Δικαιωμάτων, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για έθνη που ψάχνουν την ελευθερία, την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία.
Εξοχότατε,

Σε αυτή την ευοίωνη ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της Κυπριακής Κυβέρνησης για το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας· σχέσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως «στρατηγική εταιρική σχέση».

Η πρόσφατη επίσκεψη ορόσημο της Α.Ε. κ. Τζο Μπάιντεν, Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, στην Κύπρο, η πρώτη από το 1962, ορθώς αποδεικνύει την αυξανόμενη σημαντικότητα των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ, καθώς και τη σημασία της Κύπρου ως σταθερού και αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ.

Η κοινή δέσμευση των δύο χωρών μας και ο σεβασμός στις οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αποτέλεσαν το θεμέλιο πάνω στο οποίο οι σχέσεις αυτές έχουν σφυρηλατηθεί και αγκυροβολήσει.

Θα ήθελα επίσης να μεταφέρω την εκτίμηση της Κυπριακής Κυβέρνησης στην αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία είναι κρίσιμη για την Κύπρο αναλαμβάνοντας τον καίριο της ρόλο στην επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για τον σκοπό αυτό, είμαστε ευγνώμονες για την πολύτιμη βοήθεια που παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορα ζητήματα, όπως είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, και η αντιμετώπιση κρίσεων - για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει την ενδυνάμωση αυτών των φιλικών δεσμών και την επέκταση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ, για το αμοιβαίο όφελος των δύο λαών μας.

Επιπλέον, θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμηση της Κύπρου για τη στάση αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών στο κυπριακό πρόβλημα, για το ενδιαφέρον και τη δέσμευσή της στις προσπάθειες μας για επανένωση του νησιού μας, και, τέλος, για την υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική   ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε αγκαλιάσει το όραμα των ιδρυτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σχετικά με την αυτονόητη αλήθεια της ισότητας όλων των ανθρώπινων όντων και το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας.
Είναι για αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματα που προσπαθούμε να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των πολιτών της ενωμένη Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτό, σας εύχομαι καλή υγεία και ευημερία στις δυο χώρες και στους λαούς της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συγχαρητήρια και ευτυχισμένη 4 η Ιουλίου!

______________
 

Σημείωση : Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης.