8/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στην τελετή απονομής των βραβείων Κώστα Μόντη

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή
στην τελετή απονομής των βραβείων Κώστα Μόντη


Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Ιδρύματος Φώτου Φωτιάδη και της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης, για να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση την οποία συνδιοργανώνουν, και η οποία τιμά τον μεγάλο ποιητή της Κύπρου, Κώστα Μόντη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με σκοπό την απονομή των βραβείων για τον 10 ο Διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου Κώστα Μόντη και τον 1 ο Διαγωνισμό Διασκευής – Δραματοποίησης Στίχων του ποιητή.

Δοσμένος με την ψυχή του στην Κύπρο και στον αγώνα της για ελευθερία, αξιοπρέπεια και πολιτιστική ανάπτυξη, από τους κορυφαίους υμνητές του οικουμενικού Ελληνισμού, ο Μόντης ξεπέρασε τα εθνικά σύνορα με το μεγαλείο των στίχων του. Η ποίησή του αποτελεί κορυφαία στιγμή των Γραμμάτων της Κύπρου και λαμπρή σελίδα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ποίησης. Η Κύπρος τον ευγνωμονεί και υποκλίνεται στην προσφορά του.

Ο ποιητικός του λόγος αναβλύζει φυσικά και αβίαστα, είτε μιλάει για τα μικρά είτε για τα μεγάλα της ζωής και της τέχνης. Στενά δεμένος με τη γη μας, ο Μόντης μπορεί να συλλαμβάνει και να μας κάνει να νιώθουμε ό,τι την αφορά – από τα πιο καθημερινά κι ανώδυνα, πλην όμως όχι ευτελή, ως τα πιο επώδυνα και δραματικά. Ταυτόχρονα, μπορεί να μετακινείται, να παίρνει αποστάσεις και να αναστοχάζεται, και να κάνει κι εμάς μέτοχους του προβληματισμού του.

Αξιοποιώντας δημιουργικά όλο τον πλούτο της γλωσσικής, ιστορικής και   πολιτισμικής παράδοσης του μείζονος ελληνισμού, ο Κώστας Μόντης   περιχαράκωσε μέσα στο έργο του τον ανεξάλειπτο χαρακτήρα της ρωμιοσύνης. Δημιούργησε ένα έργο γνήσια προσωπικό, εθνικό, αλλά ταυτόχρονα μοντέρνο και νεωτερικό, με πανανθρώπινο προβληματισμό και περιεχόμενο.

Τα νέα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν το έργο αυτό και να το μελετήσουν, ώστε να βρουν, σύμφωνα με τον ίδιο τον ποιητή τα σκαλιά που οδηγούν στον πυρήνα του και τα σκαλιά που οδηγούν πέρα από τον πυρήνα, σκαλιά διαφορετικά για τον κάθε αναγνώστη. Είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους που η προκήρυξη τέτοιων διαγωνισμών, όπως αυτοί στους οποίους σήμερα αναφερόμαστε, έχουν μεγάλη αξία. Συμβάλλουν τα μέγιστα στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος της νέας γενιάς, για γνωριμία με τους δημιουργούς μας και το έργο τους.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω θερμά τους συνδιοργανωτές των διαγωνισμών, καθώς και όλους τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης. Κυρίως, όμως, συγχαίρω τους μαθητές που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς, καθώς και όσους έλαβαν μέρος. Τέλος, εύχομαι στα παιδιά κάθε πρόοδο και επιτυχία στις εξετάσεις τους που πλησιάζουν.

____________