2/5/14

Επιστολή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας προς τον Έφορο Τήρησης Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων

Επιστολή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας προς τον Έφορο Τήρησης Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων

Έλεγχος Πολιτικών Κομμάτων/υποβολή οικονομικών καταστάσεων


Σύμφωνα με τον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο (Ν.175(I)/2012), Άρθρο 6, η οικονομική διαχείριση των πολιτικών κομμάτων ελέγχεται από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και για τον σκοπό αυτό, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να τηρούν πλήρη στοιχεία και κατάλληλα λογιστικά βιβλία και να καταρτίζουν για κάθε ημερολογιακό έτος ξεχωριστές, καθώς και ενοποιημένες με τους συνδεδεμένους οργανισμούς, οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με τα εκάστοτε σε ισχύ Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, οι οποίες, αφού τύχουν ανεξάρτητου εσωτερικού ελέγχου, υποβάλλονται στον Έφορο το αργότερο τρεις μήνες μετά τη λήξη του έτους στο οποίο αφορούν. Ο Έφορος υποβάλλει στο Γενικό Ελεγκτή για έλεγχο τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών μετά τη λήξη του έτους στο οποίο αφορούν, δηλ. μέχρι 30 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω πρόνοιες εφαρμόζονται για όλα τα πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητα από την εγγραφή τους ή μη στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων και ότι, σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η υποχρέωση υποβολής οικονομικών καταστάσεων στο Γενικό Ελεγκτή υφίσταται και για το έτος 2012.

Δεδομένου ότι στις Βουλευτικές εκλογές του 2011, πέραν των πολιτικών κομμάτων που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων (εννέα πολιτικά κόμματα έχουν εγγραφεί σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε) συμμετείχαν και άλλα κόμματα, αναμενόταν ότι και μη εγγεγραμμένα στο Μητρώο κόμματα, θα υπέβαλλαν για έλεγχο οικονομικές καταστάσεις, εφόσον εξακολουθούν να εμπίπτουν στον ορισμό του πολιτικού κόμματος σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, μέχρι και δεκατρία πολιτικά κόμματα για το έτος 2013.

Στην Υπηρεσία μας έχουν υποβληθεί οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2012 από δύο πολιτικά κόμματα και για το έτος 2013 από πέντε πολιτικά κόμματα. Πιο συγκεκριμένα, η κατάσταση έχει ως ακολούθως:
  • Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ). Υποβλήθηκαν οικονομικές καταστάσεις εσόδων/εξόδων για το έτος 2013 μόνο, ενοποιημένες με αριθμό συνδεδεμένων οργανισμών, οι οποίες όμως δεν συνάδουν με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, και οι οποίες δεν φαίνεται να έτυχαν ανεξάρτητου εσωτερικού ελέγχου προτού αποσταλούν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν εισπράξεις και πληρωμές (δηλαδή δεν έχουν συνταχθεί στη βάση της αρχής των δεδουλευμένων εσόδων/εξόδων), δεν περιλαμβάνουν ισολογισμό και δεν φαίνεται να έχει υποβληθεί πιστοποίηση από ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή ότι έτυχαν του σχετικού ελέγχου και συνάδουν με τη νομοθεσία και τα σχετικά πρότυπα.

  • Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ). Το ΑΚΕΛ δεν υπέβαλε οικονομικές καταστάσεις για το 2013, ούτε για 2012. ΄Οπως μας πληροφόρησε σήμερα το ελεγκτικό γραφείο το οποίο ετοιμάζει τις οικονομικές καταστάσεις του κόμματος, αυτές θα υποβληθούν σύντομα.

  • Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ). Υποβλήθηκαν οικονομικές καταστάσεις εξελεγμένες από ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή, για το έτος 2013 μόνο. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις που υποβλήθηκαν δεν είναι ενοποιημένες με τους συνδεδεμένους οργανισμούς και ως εκ τούτου δεν συνάδουν με τη σχετική νομοθεσία.

  • Κίνημα Σοσιαλοδημοκρατών ΕΔΕΚ. Οι καταστάσεις εσόδων/εξόδων του Κινήματος για το 2012, όπως υποβλήθηκαν, δεν αποτελούν οικονομικές καταστάσεις που να συνάδουν με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, ούτε φαίνεται να έτυχαν ανεξάρτητου εσωτερικού ελέγχου. Σχετική αναφορά έγινε στην ταυτάριθμη επιστολή μας με ημερ. 15.1.2014 προς τον Πρόεδρο του Κινήματος, η οποία σας κοινοποιήθηκε. Αναφορικά με τις οικονομικές καταστάσεις του 2013, αυτές μας υποβλήθηκαν μόλις σήμερα, κατόπιν επικοινωνίας με τον Έφορο αφού τις εντοπίσαμε αναρτημένες στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Κινήματος. Εκ πρώτης όψεως, οι οικονομικές καταστάσεις του 2013 φαίνεται να είναι ενοποιημένες και εξελεγμένες από ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή, ωστόσο όπως μας ενημερώσατε σήμερα δεν υποβλήθηκαν ξεχωριστά οικονομικές καταστάσεις για το Κίνημα και τους συνδεδεμένους με αυτό οργανισμούς όπως προνοείται στον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο του 2012.
  • Ευρωπαϊκό Κόμμα. Υποβλήθηκαν οικονομικές καταστάσεις μόνο για το έτος 2013, εξελεγμένες από ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή, οι οποίες όμως δεν είναι ενοποιημένες με τους συνδεδεμένους οργανισμούς (όπως αυτοί φαίνονται στην ιστοσελίδα του κόμματος) με αποτέλεσμα να μην συνάδουν με τη σχετική νομοθεσία.

  • Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Το Κίνημα υπέβαλε για το 2012 οικονομικές καταστάσεις, που όπως αναφέρθηκε και στην ταυτάριθμη επιστολή μας με ημερ. 15.1.2014 προς τον Πρόεδρο του Κινήματος, η οποία σας κοινοποιήθηκε, δεν αποτελούν οικονομικές καταστάσεις που να συνάδουν με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, δεν είναι ενοποιημένες, και δεν φαίνεται να έτυχαν ανεξάρτητου εσωτερικού ελέγχου πριν υποβληθούν. Για το 2013, υποβλήθηκαν οικονομικές καταστάσεις οι οποίες αρχικά δεν ήταν ενοποιημένες με τους συνδεδεμένους οργανισμούς και δεν ήταν σύμφωνες με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς αφού, για παράδειγμα, δεν περιλάμβαναν συγκριτικά στοιχεία αναφορικά με το προηγούμενο έτος. Σε συνάντησή μας με εκπροσώπους του Κινήματος την Τετάρτη 30.4.2014 ενημερωθήκαμε ότι θα υποβάλλονταν σύντομα αναθεωρημένες οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, πράγμα που φαίνεται να έγινε σήμερα αφού παραλάβαμε τις αναθεωρημένες καταστάσεις, τις οποίες όμως ακόμη δεν έχουμε ελέγξει.

  • Συμμαχία Πολιτών. Η Συμμαχία Πολιτών δεν υπέβαλε οικονομικές καταστάσεις για την περίοδο από την ίδρυση της (28.4.2013) μέχρι 31.12. 2013.

  • Κόμμα Ανεξάρτητων Ελεύθερων Πολιτών. Υποβλήθηκαν οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2013, εξελεγμένες από ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή. Εκ πρώτης όψεως οι οικονομικές καταστάσεις φαίνεται να συνάδουν με τη σχετική νομοθεσία και με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, νοουμένου ότι δεν υπάρχουν συνδεδεμένοι με το Κόμμα οργανισμοί.

Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, μέχρι σήμερα, για το έτος 2013 έξι μόνο πολιτικά κόμματα υπέβαλαν οικονομικές καταστάσεις για έλεγχο. Ωστόσο, οι τέσσερις από τις έξι περιπτώσεις αυτές, δεν συνάδουν με τη σχετική νομοθεσία και θα πρέπει να ζητηθεί από εσάς σχετική συμμόρφωση των κομμάτων. Για την περίπτωση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελεύθερων Πολιτών παρακαλούμε όπως επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας συνδεδεμένος οργανισμός.

Για το έτος 2012, μόνο δύο πολιτικά κόμματα υπέβαλαν οικονομικές καταστάσεις για έλεγχο, οι οποίες όμως δεν καταρτίστηκαν σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Υπογραμμίζεται ότι εναπόκειται σε σας να επιβεβαιώνετε ότι, προτού υποβληθούν στην Υπηρεσία μας για έλεγχο, σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές καταστάσεις θα συνοδεύονται από ενυπόγραφη δήλωση από ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή, ο οποίος θα φέρει την ευθύνη ότι αυτές έτυχαν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ανεξάρτητου εσωτερικού ελέγχου και ότι καταρτίστηκαν σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς και συνάδουν με τον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο.

Αναφορικά με τους συνδεδεμένους με τα πολιτικά κόμματα οργανισμούς, παρατηρήθηκε ότι, η νομοθεσία απαιτεί στην αίτηση για έγγραφή ενός κόμματος στο Μητρώο να υποβληθεί κατάλογος συνδεδεμένων οργανισμών (ενώ τα κατά την έναρξη ισχύος του Νόμου κοινοβουλευτικά κόμματα εγγράφονται στο Μητρώο αυτοδικαίως με την υποβολή στον Έφορο του καταστατικού τους). Επειδή θεωρείται απαραίτητη, για σκοπούς ελέγχου των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, να υπάρχει πλήρης κατάσταση των συνδεδεμένων (σύμφωνα με τον ορισμό στη νομοθεσία, βλέπε άρθρο 2 του Νόμου) με κάθε κόμμα οργανισμών (η οποία όπως αντιλαμβανόμαστε δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο) παρακαλούμε όπως τέτοια κατάσταση καταρτιστεί και τηρείται ενημερωμένη από εσάς σε συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα.

Εναπόκειται σε σας, δεδομένων και των όσων αναφέρονται πιο πάνω, να ενεργήσετε ανάλογα, ώστε να μπορέσει η Υπηρεσία μας να προβεί στο νενομισμένο έλεγχο το συντομότερο δυνατό.

Επίσης αναμένεται ότι, πέραν όσων προαναφέρθηκαν, εφόσον διαπιστώσετε παράβαση των διατάξεων του Νόμου (Ν.175(I)/2012), συμπεριλαμβανομένου του Άρθρου 6 το οποίο αφορά στον έλεγχο, θα προβαίνετε στις δέουσες ενέργειες οι οποίες προνοούνται στο άρθρο 8 του Νόμου για την επιβολή χρηματικής διοικητικής ποινής, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να έγινε μέχρι σήμερα.

Παρακαλούμε όπως τηρείτε την Υπηρεσία μας ενήμερη σχετικά με τα πιο πάνω.

(Δρ Οδυσσέας Φ. Μιχαηλίδης)
Γενικός Ελεγκτής
της Δημοκρατίας

---------------------