8/5/14

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας συμμετείχε
στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Στέλιος Χειμώνας εκπροσώπησε την Κύπρο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε σχηματισμό Υπουργών Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι διμερείς διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ΕΕ με τον Καναδά και την Ιαπωνία για σύναψη συμφωνιών φιλελευθεροποίησης του εμπορίου, καθώς και οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο κ. Χειμώνας στην παρέμβασή του υποστήριξε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά το συντομότερο δυνατό. Όπως ανέφερε, η συμφωνία ΕΕ-Καναδά αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ, αλλά και να στείλει πειστικά μηνύματα όσον αφορά τη δέσμευση της ΕΕ να προχωρήσει σε πολιτικές αποφάσεις που θα στοχεύουν στην οικονομική ανάκαμψη.

Οι Υπουργοί Εμπορίου υιοθέτησαν, επίσης, Συμπεράσματα και Διαπραγματευτικές Εντολές βάσει των οποίων εξουσιοδοτείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με αριθμό άλλων χωρών για φιλελευθεροποίηση του εμπορίου των «πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών. Ενδεχόμενη συμφωνία αναμένεται να επιφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αποτελώντας πυλώνα αναθέρμανσης της οικονομίας και δημιουργίας καλύτερων συνθηκών εμπορίου, επένδυσης και καινοτομίας.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, με στόχο τη σύναψη περιεκτικής εμπορικής συμφωνίας (επονομαζόμενης « TTIP »). Οι διαπραγματεύσεις έχουν ιδιαίτερη εμπορική σημασία, καθώς οι οικονομίες των δυο μερών αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 1/2 του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ και το 1/3 του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου, ενώ, σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες, ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά €120 δις. Ο κ. Χειμώνας, στην παρέμβασή του, ανέλυσε τα εμπορικά συμφέροντα της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.
____________