9/5/14

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή για την Ημέρα Μνήμης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο





Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή
για την Ημέρα Μνήμης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών
κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Τιμούμε σήμερα, 9 Μαΐου, την Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη και έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης και τιμής προς όλους εκείνους που έπεσαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρήνη και πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό.

Τα χρόνια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ευνόησαν την καλλιέργεια, ανάμεσα στον γερμανικό λαό, επεκτατικής και εθνικιστικής ιδεολογίας. Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και την απαίτηση για «φυλετική καθαρότητα» άρχισαν να διώκονται πρώτα οι Εβραίοι και στη συνέχεια όσοι ήταν απλά «διαφορετικοί». Ο πόλεμος ξεκίνησε το 1939 και σύντομα επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη, τη Β. Αφρική, την Ιαπωνία, τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημαντική συνεισφορά στον πόλεμο είχε και η Ελλάδα, η οποία πλήρωσε τίμημα βαρύ για το φρόνημα των ανθρώπων της.

Ο κόσμος ως σύνολο έζησε τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία του και κυλίστηκε σε ένα ολοκαύτωμα με 50 εκατομμύρια νεκρούς –εμπόλεμους και άμαχους μαζί– τραυματίες, αναπήρους και υλικές καταστροφές ανυπολόγιστης αξίας.

Τη μέρα αυτή, λοιπόν, τιμούμε τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν ηρωικά σε μια λανθασμένη ιδεολογία, η οποία ξεπέρασε κάθε όριο και έφερε αλόγιστα τον πόνο και την καταστροφή. Τιμούμε τους στρατιώτες, αλλά και τους απλούς ανθρώπους που διακινδυνεύοντας τη ζωή τους αντιστάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα εκτελεστικά αποσπάσματα, και τελικά, νίκησαν. 
Με τη λήξη του πολέμου το 1945 η διεθνής κοινότητα συνειδητοποίησε το μέγεθος του ολέθρου και της φρίκης, και εξέφρασε την πρόθεσή της να μην τα επιτρέψει ξανά. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ιδρύθηκε και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ώστε να υπενθυμίζει ότι η επίλυση των διαφορών πρέπει να ακολουθεί την οδό της διπλωματίας και του διαλόγου, και όχι του πολέμου και της απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Εβδομήντα σχεδόν χρόνια μετά, η ανθρωπότητα εξακολουθεί να εμπνέεται από την αντιφασιστική προσφορά των λαών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να αρνείται οποιαδήποτε ανοχή στον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή την οποία διέρχεται σήμερα η ανθρωπότητα, οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι, για αυτό και η ανάγκη για επικράτηση του δικαίου και για μηδαμινή επιείκεια σε όσους το αντιστρατεύονται, είναι θεμελιώδης.

Με τη θυσία των νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως καθοδηγητή, η νεολαία της Κύπρου οφείλει να συνεχίσει τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, στην οποία πλέον θα συμβιώνουν όλοι οι κάτοικοι, με σεβασμό ο ένας στον άλλο και με μόνο σκοπό την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία.

-----------------