6/5/14

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ






Κατά την Τελετή Λήξης των Διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 5 Μαΐου στο Οίκημα του Δήμου Καραβά, ο Λέκτορας του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου


Χρίστος Κυριάκου ανέπτυξε το θέμα «Ηθική, κατασκευή ή αυθύπαρκτη;» κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, οι οποίοι αναζητούσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν μετά το πέρας της διάλεξής του.

Ένα βασικό φιλοσοφικό πρόβλημα συμπυκνώνεται στο ερώτημα κατά πόσο η ηθική είναι ανθρώπινη κατασκευή και, άρα, εξαρτώμενη από την ανθρώπινη νόηση ή είναι κατά κάποιο τρόπο αυθύπαρκτη και, άρα, ανεξάρτητη από την ανθρώπινη νόηση. 

Για να μπορέσει κάποιος διαισθητικά να συλλάβει την έννοια, πρέπει να σκεφτεί κατά πόσο είναι (ηθικά) ορθό να μην παραβιάζουμε τις υποσχέσεις μας επειδή αυτό προτάσσει ο συμβατικός ηθικός κώδικας της κοινωνίας μας ή επειδή απλά αυτό είναι το (ηθικά) ορθό, ανεξάρτητα από το  συμβατικό ηθικό κώδικα της κοινωνίας στην οποία τυγχάνει να βρισκόμαστε, τόνισε ο κ. Κυριάκου.  Αν κλίνετε προς την πρώτη επιλογή, πρόσθεσε, τότε έχετε διαισθήσεις που προδίδουν συμπάθεια προς την θέση της κατασκευής και είσαστε, όπως λένε οι φιλόσοφοι, ηθικοί αντιρεαλιστές. Αν κλίνετε προς την δεύτερη επιλογή, τότε έχετε διαισθήσεις που προδίδουν συμπάθεια προς την θέση της αυθυπαρξίας και είσαστε, όπως λένε οι φιλόσοφοι, ηθικοί ρεαλιστές, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κυριάκου.

Μετά το πέρας της διάλεξης, την οποία συντόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δημήτρης Πορτίδης, έγινε η απονομή των διπλωμάτων συμμετοχής για όλους όσοι έλαβαν μέρος σε όλες τις διαλέξεις του 2ου χρόνου του θεσμού.

Οι συνδιοργανωτές, Δήμος Κερύνειας, Δήμος Καραβά, Δήμος Λαπήθου με την στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Κερύνειας και με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου έδωσαν την υπόσχεση ο θεσμός αυτός να συνεχιστεί και του χρόνου.