8/4/14

Ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών: Σταματάτε να εκθέτετε την Κυπριακή Δημοκρατία



Λόγω της οργανωμένης, συστηματικής και επίμονης προσπάθειας κάποιων να εκθέτουν παντοιοτρόπως την Κυπριακή Δημοκρατία ιδίως στο εξωτερικό, ότι τάχατες δεν σέβεται τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών και συγκεκριμένα ότι «χωρίζει τις μητέρες από τα ανήλικα τέκνα τους», ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:


«Η ημικατεχόμενη και οικονομικά δυσπραγούσα Κύπρος, επειδή ακριβώς είναι κράτος δικαίου δεν μπορεί ούτε πρόκειται να καταστεί, κάτω από το οποιοδήποτε πρόσχημα, ακόμα και υπό το πρόσχημα μιας δήθεν ‘φιλανθρωπίας’, παράδεισος παράνομων μεταναστών και δη παράνομων μεταναστών τρίτων χωρών οι οποίοι συλλαμβάνονται για διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Γνωρίζουμε την πολιτική που εφαρμόστηκε σε αυτόν τον τομέα από την προηγούμενη Κυβέρνηση και ποια ήταν η κατάληξή της.

Θα περιοριστώ να παραθέσω εδώ δύο πρόσφατα παραδείγματα για τα οποία έχει τεθεί θέμα από διάφορους, για να κρίνουν από μόνοι τους οι φορολογούμενοι νόμιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας τα πραγματικά γεγονότα.

  1. Η TRM από Σρι Λάνκα αφίχθηκε στη Δημοκρατία στις 05.12.2001 για να εργαστεί ως οικιακή βοηθός. Η τελευταία άδεια παραμονής της έληξε στις 30.08.2010, και έκτοτε παρέμενε παράνομα και κηρύχθηκε αναζητούμενη.

Εντοπίσθηκε και συνελήφθη για σκοπούς απέλασης στις 21.03.2014, οπόταν διαπιστώθηκε ότι στο μεταξύ είχε αποκτήσει παιδί με ομοεθνή της, ο οποίος και ανέλαβε τη φροντίδα του μέχρι να καταστεί εφικτή η απέλαση της μητέρας μαζί με το παιδί, αφού εξασφαλιζόταν ταξιδιωτικό έγγραφο γι’ αυτό. Μετά τον εντοπισμό και τη σύλληψή της, αυτή προσπάθησε με κάθε τρόπο να καθυστερήσει/αποτρέψει την απέλασή της υποβάλλοντας αρχικά αίτηση για άσυλο και στη συνέχεια τρεις αιτήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο για νομική αρωγή, αρ. 10/14, εναντίον των διαταγμάτων κράτησης/απέλασης, προσφυγή και μονομερή αίτηση με αρ. 398/14 και αίτηση habeas corpus με αρ. 60/14.
Την Παρασκευή 04.04.2014 η αίτηση για νομική αρωγή απερρίφθη από το Δικαστήριο, οπόταν η αλλοδαπή αποφάσισε να συνεργαστεί για τον επαναπατρισμό της, και την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 04.04.2014, απέσυρε την αίτησή της για άσυλο και δήλωσε ότι θα αποσύρει και τις δύο εκκρεμούσες αιτήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στη συνέχεια συγκατατέθηκε για έκδοση ταξιδιωτικού εγγράφου στο παιδί, το οποίο και εκδόθηκε, και έχουν διευθετηθεί εισιτήρια τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί για αναχώρηση την Τετάρτη 09.04.2014 για τη χώρα της.

Εν όψει των ανωτέρω εξελίξεων, δηλαδή της συνεργασίας της, το διάταγμα κράτησης ακυρώθηκε και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους για να διευθετήσει τα της αναχώρησής της με το παιδί.

  1. Η ΝΤD από το Βιετνάμ αφίχθηκε στη Δημοκρατία στις 04.07.2008 για να εργαστεί ως οικιακή βοηθός. Στη συνέχεια παρέμεινε παράνομα, εντοπίσθηκε και απελάθηκε στις 24.07.2013. Αφού άλλαξε τα στοιχεία της (πλαστοπροσωπία), τέσσερις μήνες αργότερα πέτυχε επανείσοδο στη Δημοκρατία (στις 24.11.2013) για να εργαστεί ως εργάτρια γεωργίας στη Λεμεσό.

Στις 05.02.2014, κατόπιν πληροφορίας, η Αστυνομία την εντόπισε να εργάζεται παράνομα σε Σωματείο, και στην προσπάθεια σύλληψής της αυτή επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον αστυνομικού προκαλώντας τον τραυματισμό του, οπόταν εναντίον τόσο της ίδιας όσο και του εργοδότη της στο Σωματείο διερευνήθηκε ποινική υπόθεση για τα αδικήματα τραυματισμού, μαχαιροφορίας, παρεμπόδισης οργάνου της τάξης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπίας και παράνομης παραμονής μετά από απέλαση, και διατάχθηκε από το Δικαστήριο στις 06.02.2014 εξαήμερη προσωποκράτησή της.
Στις 12.02.2014 εκδόθηκαν εναντίον της διατάγματα απέλασης/κράτησης και προγραμματίσθηκε η απέλαση στις 20.03.2014 με συνοδεία, λόγω αντίδρασής της.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 17.03.2014, ζήτησε και μεταφέρθηκε για ιατρική εξέταση κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται στην 7η εβδομάδα κύησης και ότι μπορούσε να ταξιδέψει. Στις 20.03.2014 προκάλεσε φασαρία κατά την επιβίβασή της στο αεροπλάνο με αποτέλεσμα η αναχώρησή της να ματαιωθεί.

Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι, ναι, κάποιοι θα πρέπει να πάψουν να εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς διαστρεβλώνοντας και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το κράτος δικαίου. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη να εφαρμόσει τον νόμο και την τάξη, σεβόμενη τα δικαιώματα του κάθε αλλοδαπού νόμιμου ή παράνομου».

________________