24/4/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναφορικά με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ



Διαφάνεια και διάλογος είναι η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στις αποκαλύψεις του ΑΚΕΛ για τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Εκπαίδευση.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης Τύπου του ΑΚΕΛ, ημερομηνίας 23 Απριλίου 2014, με θέμα: «Αποκαλύψεις για τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Εκπαίδευση» και άλλα σχετικά δημοσιεύματα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Από την πρώτη στιγμή που έλαβε τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι το περιεχόμενο των εκθέσεων, αφού τύχει ενδελεχούς μελέτης, θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μέσα σε διαφανή πλαίσια. Το περιεχόμενο των εκθέσεων δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται. Πολλές από τις εισηγήσεις βασίζονται σε διεθνείς επιτυχημένες πρακτικές και αναφέρονται σε θέματα στα οποία επιζητείται η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός, κατά γενική απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας. Τα περισσότερα από τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν, χωρίς οποιαδήποτε θετική κατάληξη.

Στην προσπάθειά του να εφαρμόσει διαδικασίες με πλήρη διαφάνεια και για τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ζητήσει και έγινε αποδεκτό, οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας να ενημερώσουν απευθείας τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στα ζητήματα του εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα, τόσο για την έκθεση όσο και για το σκεπτικό των εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων. Η παρουσίαση θα γίνει στις 6 Μαΐου 2014 και έχουν αποσταλεί ήδη σχετικές προσκλήσεις.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεσμεύεται να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και των θεσμοθετημένων διαδικασιών κατά τρόπο εφικτό, με πλήρη σεβασμό σε κοινωνικές ευαισθησίες και λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα και τις επιπτώσεις των μελλοντικών αποφάσεων, έχοντας στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, πρώτιστα, το συμφέρον των παιδιών μας. Αυτό θα πρέπει είναι το πρωταρχικό μέλημα και η ευθύνη όλων έναντι των πολιτών και του τόπου μας.

------------------