24/4/14

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας μετά από γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε κουβεϊτιανούς επενδυτές



Όλες οι ενδείξεις για την οικονομία είναι στοιχεία που για τους ξένους επενδυτές αποτελούν σημάδια ότι αυτή είναι πολύ καλή στιγμή να επενδύσουν στην Κύπρο, είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς ομάδα κουβεϊτιανών επενδυτών, ο κ. Λακκοτρύπης ερωτηθείς είπε: «Θα έχουμε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους γερμανικής τράπεζας για να συζητήσουμε πώς βλέπουν εκείνοι το έργο του χερσαίου τερματικού υγροποίησης και πιθανές οδούς χρηματοδότησης του έργου.

Η σύσκεψη θα γίνει το απόγευμα και ελπίζω να έχουμε καλά αποτελέσματα. Αναμένω να ακούσω από τους ίδιους περισσότερο πώς βλέπουν να προχωρά το έργο και ποια είναι τα ενδεχόμενα χρηματοδότησης».

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που φέρουν τη γερμανική τράπεζα να ζητά διαχείριση του τερματικού, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ακόμα οι συζητήσεις είναι σε προκαταρτικό στάδιο». Πρόσθεσε ότι «ας αναμένουμε να γίνει η συνάντηση μαζί τους για να δούμε ακριβώς πού βρίσκονται και οι ίδιοι».

Σε ερώτηση ο κ. Υπουργός είπε πως οι συζητήσεις με την Deutsche Bank δεν σχετίζονται με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βερολίνο.

Πρόσθεσε επίσης: «Σίγουρα η Deutsche Bank είναι ένας τραπεζικός κολοσσός ο οποίος μας ενδιαφέρει να τον προσελκύσουμε για τα ενεργειακά έργα υποδομών που θα πρέπει να γίνουν στην Κύπρο. Από εκεί και πέρα, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίσημο επίπεδο είναι κάτι διαφορετικό».
Κληθείς να πει αν με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης χρηματοδότησης για το τερματικό, ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι το έργο αυτό χρειάζεται την εξεύρεση περισσότερου φυσικού αερίου για να καταστεί βιώσιμο.

«Όμως εμείς προσπαθούμε με παράλληλες κινήσεις να ετοιμάσουμε όλο το έδαφος και να είμαστε έτοιμοι και από πλευράς χρηματοδότησης όταν προκύψει ακριβώς η βιωσιμότητα του τερματικού», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το θέμα των κουβεϊτιανών επενδυτών, ο κ. Υπουργός είπε: «Είχαμε μόλις τώρα σύσκεψη με το Επενδυτικό Ταμείο του Κουβέιτ (KIPCO). Ενδιαφέρονται για διάφορους τομείς, ένας από τους οποίους είναι η ενέργεια και κατά κύριο λόγο τους ενδιαφέρει η βιομηχανία πετροχημικών. Η βιομηχανία πετροχημικών προϋποθέτει την ύπαρξη φθηνού φυσικού αερίου στην ξηρά.

Θα έχω και με την KIPCO κατ' ιδίαν συνάντηση αργότερα το απόγευμα, όπου θα συζητήσουμε περισσότερο τις λεπτομέρειες, τι επιδιώκουν και τι μπορεί να προσφέρει η Κύπρος».

Σε ό,τι αφορά τυχόν ενδιαφέρον των Κουβεϊτιανών για γήπεδα γκολφ και άλλα έργα που αφορούν τον τουρισμό, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι και αυτά είναι μέσα στους τομείς της προτεραιότητάς τους, «και μαρίνες και γήπεδα γκολφ και μεγάλα έργα ανάπτυξης που υπάρχουν σήμερα στα σκαριά».

Σε παρατήρηση ότι εκπρόσωποι της KIPCO δηλώνουν ότι σήμερα είναι η καλύτερη περίοδος για επένδυση στην Κύπρο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αυτό είναι που τονίζουμε και εμείς κατ' επανάληψη σε όλες μας τις επισκέψεις».

Πρόσθεσε ότι «όλες οι ενδείξεις, είτε είναι οι αναβαθμίσεις είτε είναι οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στο εξωτερικό είτε άλλα στοιχεία που βλέπουμε, είναι στοιχεία που για τους ξένους επενδυτές είναι σημάδια ότι αυτή είναι πολύ καλή στιγμή να επενδύσουν στην Κύπρο».

---------------------