15/3/14

Ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Νίκου Αναστασιάδη στο 1Ο Παγκύπριο Διαβητολογικό Συνέδριο






Με ιδιαίτερη χαρά έχω αποδεχτεί την πρόσκλησή σας να απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στο 1ο Παγκύπριο Διαβητολογικό Συνέδριο και στην 23η Κυπροελλαδική Συνάντηση για το Σακχαρώδη Διαβήτη.



Οφείλω πραγματικά να συγχαρώ τους διοργανωτές για το πλούσιο πρόγραμμα του Συνεδρίου, στο  οποίο είμαι σίγουρος ότι οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επιστημονικές εμπειρίες, εμπλουτίζοντας με τον τρόπο αυτό τις γνώσεις τους γύρω από την παθογένεια και την ασθένεια γενικότερα.  

Η θεματολογία του Συνεδρίου είναι πραγματικά αξιόλογη. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται οι νεότερες εξελίξεις στο Σακχαρώδη Διαβήτη, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπισή του καθώς και θέματα θεραπευτικής εκπαίδευσης.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις υγείας του 21ου αιώνα ανά το παγκόσμιο με διαστάσεις επιδημίας και με συνεχώς αυξανόμενο επιπολασμό. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περισσότερα από 382 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ενώ άλλα 316 εκατομμύρια βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν την ασθένεια. Αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παρέμβασης, 592 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να παρουσιάσουν Σακχαρώδη Διαβήτη μέχρι το 2030.

Το 2012, σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη ενημέρωνε ότι κάθε 7 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος στον πλανήτη πεθαίνει από Σακχαρώδη Διαβήτη ενώ συγκαταλέγεται στις 10 κύριες ασθένειες που οδηγούν σε αναπηρίες μεταξύ των ενηλίκων. Ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι 187 εκατομμύρια άνθρωποι μεταξύ 20-79 ετών, δηλαδή ένας στους δύο ανθρώπους, ζουν με την ασθένεια χωρίς να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα αυτή να διαγιγνώσκεται όταν είναι πλέον πολύ αργά αφού έχουν γίνει εμφανείς οι επιπλοκές της.

Στη χώρα μας, μέσα από έρευνα που έγινε το 2004 έχει διαφανεί ότι περίπου 70-80,000 συμπολίτες μας, δηλαδή το 10.3% του πληθυσμού που διαμένει στην ελεύθερη Κύπρο, πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη έχει αδιαμφισβήτητα αρνητικό αντίχτυπο στους Εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών παγκοσμίως, με αποτέλεσμα το 2013 τα κόστη αυτά να έχουν αγγίξει τα 548 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πορεία του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι χρόνια και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων. Αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με τον δυτικό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει τη διαβίωση στα μεγάλα αστικά κέντρα, τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής και την καθιστική ζωή. Ένας σοβαρός προδιαθεσικός παράγοντας στην ανάπτυξη Διαβήτη τύπου 2 κυρίως, είναι η παχυσαρκία, επιπρόσθετα με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι ο Διαβήτης θα πρέπει να τύχει ολιστικής προσέγγισης από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας, ξεκινώντας από την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, την εκπαίδευση και καταλήγοντας σε τρόπους θεραπευτικής διαχείρισής του.   

Το αρμόδιο Υπουργείο, αντιμετωπίζει το θέμα του Διαβήτη με μεγάλη σοβαρότητα. Με τη συνεχή εκπαίδευση γιατρών, νοσηλευτών και διαιτολόγων καθώς και τη σχεδόν καθημερινή λειτουργία κλινικών Διαβήτη στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και Αστικά Υγειονομικά Κέντρα, τη συμμετοχή σε προγράμματα πρόληψης αλλά και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ολικής φροντίδας του Διαβήτη, στοχεύει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.     

Μέσα από τις δράσεις που έχουν τροχοδρομηθεί εντός του 2012 είναι η εμπλοκή των Γενικών- Οικογενειακών Γιατρών στη διαχείριση του Διαβήτη. Η ένταξη των Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα θα δώσει την ευκαιρία στους ασθενείς τόσο των Αστικών όσο και των Αγροτικών Κέντρων Υγείας να εξυπηρετούνται ευκολότερα και να έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σε πολύ καλά στελεχωμένες διαβητολογικές κλινικές σε κάθε επαρχία, προσφέρονται υπηρεσίες που περιλαμβάνουν τον συντονισμό πολλών ειδικοτήτων καθώς και εκπαιδευμένου νοσηλευτή. Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας λειτουργεί πρότυπο Διαβητολογικό Κέντρο στη βάση Ευρωπαϊκού Πρωτοκόλλου, που αγκαλιάστηκε από το προσωπικό και τους ασθενείς και το οποίο είναι μέσα στους προγραμματισμούς του αρμόδιου Υπουργείου να επεκταθεί και σε άλλες επαρχίες. 

Δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας για να καλωσορίσω τους διακεκριμένους ομιλητές τόσον από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι το συναπάντημα αυτό θα αποτελέσει την αφετηρία και θα καθιερωθεί στα ιατρικά δρώμενα του τόπου μας. 

--------------------

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Υγείας δρ Φίλιππος Πατσαλής.