15/3/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη Γενική Συνέλευση ΣΠΑΒΟ στη Λευκωσία



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση σας να παραστώ και να χαιρετήσω τη σημερινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια. 



Η βία στην οικογένεια με βάση τα εθνικά στοιχεία αλλά και ευρωπαϊκά στοιχεία, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα  της κοινωνίας μας που τα τελευταία χρόνια τείνει να μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια  για την προσφορά του στο μεγάλο και ζωτικής σημασίας έργο τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης της βίας στην οικογένεια. 

Η βία ενάντια στην οικογένεια είναι πολύπλευρη και με αυτό τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζεται.  Σε πρώτο επίπεδο είναι η πρόληψη, που περιλαμβάνει την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση της κοινωνίας των πολιτών στο σύνολο τους.  Πέραν από την πρόληψη, ένα από τα κύρια ζητήματα είναι η θεραπεία, στήριξη και συμβουλευτική βοήθεια προς τα θύματα βίας με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της κακοποίησης.

Ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια, μέσα από το σοβαρό έργο που επιτελεί και μέσα από τα προγράμματα που προσφέρει, έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό τόσο στην ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας επί των θεμάτων της βίας στην οικογένεια όσο και  στη σημαντική στήριξη σε θύματα βίας στην οικογένεια.

Η βία στην οικογένεια είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Το φαινόμενο αυτό δεν γνωρίζει κοινωνικά και οικονομικά όρια. Θύτες και θύματα είναι άνθρωποι γύρω μας. Γι’ αυτό τον λόγο η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η εξάλειψη κάθε μορφής βίας μέσα από αποτελεσματικές, συντονισμένες κυβερνητικές πολιτικές και πρακτικές με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, αποτελούν βασική μας προτεραιότητα ως Κυπριακή Δημοκρατία.

Το θέμα της βίας στην οικογένεια είναι ένα θέμα που μαστίζει όλες τις κοινωνίες και είναι ένα φαινόμενο που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία. Η βία στην οικογένεια παρουσιάζεται σε μεγάλα ποσοστά ενάντια σε γυναίκες και παιδιά. Αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.  Μιλώντας με αριθμούς για το συγκεκριμένο φαινόμενο, στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι ποσοστό 20%-25% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική βία τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.  Η μελέτη για τη βία του ΟΗΕ υπολογίζει ότι μεταξύ 133 εκατομμύρια και 275 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι μάρτυρες βίας στην οικογένεια κάθε χρόνο.  4,6 – 11.3 εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες.

Σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο καταπολέμησης της βίας στην οικογένεια, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στη θέσπιση νομοθεσίας με τον Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμο του 1994 που αντικαταστάθηκε με τους Νόμους 2000 και 2004, ο οποίος καθορίζει ότι η βία από ένα μέλος της οικογένειας σε άλλο αποτελεί ποινικό αδίκημα.  Επίσης για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος της βίας εντός της οικογένειας εφαρμόζεται το «Εγχειρίδιο Διατμηματικών Διαδικασιών για το Χειρισμό Περιστατικών Βίας στην Οικογένεια», το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο διατμηματικής συνεργασίας και περιγράφει το ρόλο και την αρμοδιότητα της κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας στο χειρισμό των θυμάτων βίας. Στόχος είναι η άμεση και σφαιρική εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών στα θύματα της βίας. 

Σημαντικός σταθμός στην ιστορία της Κύπρου για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας εντός της οικογένειας ήταν ο διορισμός της Συμβουλευτικής Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο, με σκοπό την παρακολούθηση του προβλήματος, την ενημέρωση του κοινού, τη διεξαγωγή ερευνών και άλλων αρμοδιοτήτων.

Οι προσπάθειες μας, όσον αφορά ιδιαίτερα την πρόληψη της βίας στην οικογένεια αλλά και την αντιμετώπιση της πρέπει να εντατικοποιηθούν, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας διανύει μια δύσκολη χρονική περίοδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης,  που αναπόφευκτα  έχει έντονες επιπτώσεις στην κοινωνία μας και ιδιαίτερα στην οικογένεια. Σύμφωνα, με δεδομένα άλλων κρατών, η οικονομική κρίση μπορεί να δημιουργήσει  προβλήματα στις  οικογένειες, όπως αύξηση της βίας, πιθανότητα  χρήσης  ουσιών –νόμιμων ή μη - και άλλων μορφών εθισμού, κτλ.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια για το  έργο που επιτελεί και να τονίσω την σημασία της συνέχισης του έργου αυτού καθώς και τη συνέχιση της συνεργασίας μας σε θέματα που αφορούν τη βία στην οικογένεια.

--------------------