28/2/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο Konznetsof του ρωσικού πολεμικού ναυτικού



Η φιλοξενία πλοίων στο πλαίσιο ειρηνευτικής διαδικασίας επιδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί η Κύπρος να διαδραματίσει στην περιοχή είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
και τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Παναγιώτη Αντωνίου, μετέβη το μεσημέρι στο νέο λιμάνι Λεμεσού, όπου επιβιβάστηκε σε περιπολικό πλοίο της Εθνικής Φρουράς το οποίο τον μετέφερε στο αεροπλανοφόρο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Konznetsof, το οποίο βρίσκεται ανοικτά του λιμένος Λεμεσού.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στο αεροπλανοφόρο ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Stanislav V. Osadchiy και ο διοικητής του πλοίου.

Μιλώντας στο προσωπικό του πλοίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είπε: «Σάς καλωσορίζω στην Κύπρο και θέλω να σας πω ότι είστε καλοδεχούμενοι διότι είστε φίλοι μας, αλλά και επειδή με την ισχύ και με τη δυνατότητα που φέρει αυτό το μεγάλο αεροπλανοφόρο – καταδιωκτικό, καθώς και  με την αποστολή σας για εξουδετέρωση των χημικών όπλων διασφαλίζετε ταυτόχρονα και την ειρήνη. Καλωσορίσατε σε μια φίλη χώρα».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους χώρους του αεροπλανοφόρου και ακολούθως είχε σύντομη συνάντηση με τους επιτελείς του αεροπλανοφόρου και τα μέλη της συνοδείας του.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλοίο, ανέφερε: «Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά διότι φιλοξενούμε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου ένα από τα σημαντικά σκάφη πολέμου και ειρήνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η επίσκεψη, και μας ικανοποιεί και μας προτρέπει να συζητήσουμε αυτό που επιδιώκουμε, δηλαδή την εμβάθυνση και ενίσχυση των παραδοσιακών ιστορικών σχέσεων που πάντοτε διατηρούσαμε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Είναι μεγάλη η χαρά μας διότι η Κύπρος ως ένας σταθεροποιητικός παράγοντας μπορεί να φιλοξενήσει ειρηνικές αποστολές, όπως η επίσκεψη συγκεκριμένου αεροπλανοφόρου και όχι μόνο, αλλά και πολλών άλλων χωρών. Στο ίδιο πλαίσιο θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε δίδοντας την κάθε διευκόλυνση σε κάθε αποστολή του ΟΗΕ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η παρουσία του πλοίου δείχνει ότι η Κύπρος είναι παράγοντας σταθερότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό και τη χαιρετίζω και καλωσορίζουμε ανάλογες αποστολές που θα επιλέγουν την Κύπρο ακριβώς ως το λιμένα ή τον σταθμό που δημιουργεί τις προοπτικές ειρήνευσης στην περιοχή».

Σε δηλώσεις του σε ρωσικά ΜΜΕ στο αεροπλανοφόρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και πρόσθεσε ότι «η συνεργασία θα συνεχιστεί προς κοινό όφελος των δύο χωρών». Αναφέρθηκε, επίσης, στις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών και είπε ότι τόσο παλαιότερα η Σοβιετική Ένωση όσο και τώρα η Ρωσική Ομοσπονδία «ήταν πάντοτε στο πλευρό μας αναφορικά με τις βασικές αρχές για τη λύση του Κυπριακού και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους φίλους μας Ρώσους, για ενίσχυση των σχέσεων μας, οι οποίες δεν πρόκειται να αποβούν σε βάρος προσπαθειών να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με άλλες φίλες χώρες».

Ερωτηθείς είπε ότι η Κύπρος πάντοτε παρέχει διευκολύνσεις και φιλοξενία πλοίων στην περιοχή της, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια της στο πλαίσιο ειρηνευτικών επιχειρήσεων και θα συνεχίζει να τις παρέχει.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι Κύπρος και Ρωσία αναμένονται να συνάψουν συμφωνίες τόσο στον τομέα της άμυνας όσο και σε άλλους τομείς, ενώ γίνονται προετοιμασίες για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εγγύς μέλλον.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά την επιστροφή του στο λιμάνι Λεμεσού από το αεροπλανοφόρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ευαρέσκεια διότι η φιλοξενία ενός πολεμικού πλοίου στο πλαίσιο ειρηνευτικής διαδικασίας επιδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί η Κύπρος να διαδραματίσει αλλά την ίδια ώρα, δεδομένης και της διαχρονικής φιλίας με τη Ρωσία, ήταν για μας ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθούμε φίλους στο πλαίσιο πάντα των συμφωνιών που ισχύουν και με άλλες φίλες χώρες στον ανεφοδιασμό, στην ξεκούραση και την ανάπαυση των πληρωμάτων. Είναι μια καθόλα ιστορική επίσκεψη που έχει την ιδιαίτερη σημασία της για τον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην ειρηνευτική διαδικασία της περιοχής».

----------------------