28/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση της Λαϊονικής Λέσχης Σαλίνα προς τιμήν του Σταύρου Σιδερά

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
στην εκδήλωση της Λαϊονικής Λέσχης Σαλίνα
προς τιμήν του Σταύρου Σιδερά
(Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014, Ώρα: 07:00 μ.μ, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας)



Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά έχουμε συγκεντρωθεί απόψε σε μια καθ’ όλα εμπνευσμένη εκδήλωση, η οποία εξάρει το πολιτιστικό έργο και αναδεικνύει εμφανώς την πολυσχιδή προσφορά του καταξιωμένου στην εγχώρια και διεθνή σκηνή, Κύπριου συγγραφέα, μουσικοσυνθέτη, παραγωγού και σκηνοθέτη, Σταύρου Σιδερά.

Θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στη Λέσχη Lions Λάρνακας – Αμμοχώστου Salina, στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Μηχανικού και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης, η οποία παρουσιάζει με τον βέλτιστο τρόπο, την προσπάθεια που καταβάλλεται ατομικά, αλλά και συλλογικά, για την πολιτιστική παραγωγή και προαγωγή. Ο Σταύρος Σιδεράς, ο αγαπητός άνθρωπος και καλλιτέχνης, συνέδεσε το όνομά του με την προσφορά και την προβολή της πατρίδας μας στο εξωτερικό, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση.

Απέδειξε επανειλημμένα ότι οι λέξεις «δυνατό» και «αδύνατο», δεν υπάρχουν στο λεξικό του. Δεν απαιτήθηκε τίποτε άλλο, παρά μόνο πλούσιο ταλέντο, θέληση, επιμονή και θάρρος για να επιτύχει το σκοπό του. Το γεγονός ότι παρέμεινε αυθεντικός και δεν προσπάθησε ποτέ να μιμηθεί ή να βλάψει κανένα, τον βοήθησε να χαράξει τη δική του πορεία. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, ακολούθησε τα δικά του ουρλιαχτά αφήνοντας πίσω του μοναχά τα δικά του αχνάρια.

Αυτά τ’ αχνάρια αυθεντικότητας, αναγνωρίζουμε και στο συναπάντημα με το βιβλίο που τιτλοφορείται, «Οι ποιητές δεν πεθαίνουν ποτέ». Η περιρέουσα ατμόσφαιρα της Κυπριακής πραγματικότητας της δεκαετίας του 1950, η οποία χαρακτηρίζεται από τα παιχνίδια ισχύος και τις βίαιες διαμάχες στην αναζήτηση ελευθερίας και ανεξαρτησίας, συνδυάζεται με τη «νεανική ιδεολογία» του έρωτα και της αθωότητας, αποδίδοντας ένα εξαίρετο αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα το οποίο, πέραν της τραγικότητας της ιστορίας, εκπέμπει βαθύτερα αισιόδοξα μηνύματα για την Κύπρο μας.

Κυρίες και κύριοι,

Πέραν πάσης αμφιβολίας, η περίοδος την οποία διανύουμε, έχει επηρεάσει αρκετούς τομείς της ανθρώπινης συμβίωσης. Η συγκυρία της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, απειλεί να προβεί στη φθορά των ατομικών, κοινωνικών και εθνικών μας αξιών. Έχοντας κατάλληλους σχεδιασμούς και εργαζόμενοι σε πλαίσιο συλλογικότητας και αγαστής συνεργασίας, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις όποιες δυσκολίες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για επιτυχή ανατροπή των αρνητικών δεδομένων. Εργαζόμαστε σκληρά για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων συνθηκών ανάπτυξης και ευημερίας, για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Αναλογιζόμενοι πλήρως τη ραγδαίως διαμορφούμενη και εύθραυστη πολιτικό - στρατιωτική ισορροπία στην ευρύτερη περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου, ύστερα και από την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρούμε ότι η δυνατότητα εδραίωσης της Κύπρου ως νέου σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή, κρίνεται επιβεβλημένη και απαραίτητη.

Όσον αφορά στα θέματα που άπτονται του κυπριακού προβλήματος, η Κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να εισέλθει στη διαδικασία των συνομιλιών με αποφασιστικότητα και διάθεση να προβεί σε μια εποικοδομητική συζήτηση. Θεωρούμε ότι έχουν διαμορφωθεί όλες οι αναγκαίες συνθήκες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Σεβόμενοι πλήρως τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκουμε τη σύγκλιση των απόψεων των δύο πλευρών και την εξεύρεση μιας καθ’ όλα δίκαιης, βιώσιμης και αξιοπρεπούς λύσης. Επιθυμούμε την άρση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Φίλες και φίλοι,
Ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες όπως αυτή που διανύουμε, εκδηλώσεις όπως η σημερινή, κοσμούν την πολιτιστική ζωή του τόπου και αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για όλους μας. Θέλω να εξάρω την πολύτιμη προσφορά των διοργανωτών στο ευρύτερο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου και να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέδραμαν για την επιτυχή διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Όντως, η απλόχερη προσφορά στον πολιτισμό, δίδει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι αυτός ο τόπος αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Σας ευχαριστώ.