6/2/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό





Φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν, που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.




Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ενημέρωσα σήμερα τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια συνομολόγησης κοινού ανακοινωθέντος προς επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.



Αναχωρώ το απόγευμα για την Αθήνα, όπου αύριο το πρωί θα διαβουλευθώ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις. Να σημειώσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση τηρείτο ενήμερη επί ημερησίας βάσεως.



Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη στιγμή για την πορεία του εθνικού μας προβλήματος και θέλω να είμαι ξεκάθαρος:



Εξαρχής είχαμε θέσει κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Αναλάβαμε μια συστηματική προσπάθεια να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα για την αναγκαιότητα ενός ουσιαστικού σε περιεχόμενο ανακοινωθέντος.



Η διεθνής κοινότητα ενστερνίστηκε αυτή μας τη θέση. Σήμερα φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν, που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων, όχι για χάριν των διαπραγματεύσεων.

Για μένα, το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της συλλογικότητας και της μεγίστης δυνατής ενότητας. Γι’ αυτό συστήνω υπομονή και αυτοσυγκράτηση για να μην παρασυρθούμε σε τυχόν ανεδαφικές και παραπλανητικές ερμηνείες.



Με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων προτίθεμαι να απευθυνθώ στον κυπριακό λαό και να τον ενημερώσω αναλυτικά, αλλά και σε βάθος για τα πραγματικά δεδομένα. Γι’ αυτό και αποφεύγω να σχολιάσω τα όσα λέγονται.



Θέλω την ίδια ώρα να τονίσω ότι η προσπάθεια για συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος είναι η αρχή μιας μεγάλης και επίπονης προσπάθειας για την επιτέλους εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και σίγουρα το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί την κατάληξη. Αποτελεί την απαρχή ενός διαλόγου για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό που χρωστούμε στον κυπριακό Ελληνισμό και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό»



Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πολιτικοί αρχηγοί ζητούν με δηλώσεις τους να μην προχωρήσει σε συνομιλίες, ο Πρόεδρος είπε ότι «πρώτον, είπα ότι σέβομαι τις όποιες απόψεις, δεύτερον, όπως έχω πει, θα απευθυνθώ στον κυπριακό λαό δίδοντας τις πραγματικές διαστάσεις, αλλά και το αληθές περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος με βάση και τις συμβουλές που έχω από την ομάδα συμβούλων του διαπραγματευτή που μου έχουν υποδειχθεί από τα κόμματα».



Ερωτηθείς αν υπάρχει απάντηση από την άλλη πλευρά σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχουμε ακόμα απάντηση. Βρισκόμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης μιας μεγάλης προσπάθειας προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν. Φαίνεται ότι κάποιες ανησυχίες που εκφράζονται από δικής μας πλευράς όσον αφορά, παραδείγματος χάριν, την κυριαρχία απασχολούν κατ´ αντίθετο τρόπο τις ανησυχίες της άλλης πλευράς».



Σε ερώτηση αν το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας ως το κοινό ανακοινωθέν είναι και το πραγματικό, ο Πρόεδρος είπε ότι όταν θα απευθυνθεί στο λαό θα αναλύσει το πραγματικό περιεχόμενο του ανακοινωθέντος, όπως ακριβώς καταγράφεται με βάση τις γνωματεύσεις και όχι στη βάση διαφόρων ερμηνειών.



Ερωτηθείς αν είναι υπό διαπραγμάτευση το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, ο Πρόεδρος είπε «όχι, όσον αφορά τη δική μας πλευρά ό,τι είχαμε να πούμε το έχουμε πει και εναπομένει να απαντήσει η άλλη πλευρά».



________________