12/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου σε συνέντευξη Τύπου για τη Δράση «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές»


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι ενώπιόν σας, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών για να χαιρετίσω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώνεται με την ευκαιρία της έναρξης της Δράσης «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ο Δήμος Λευκωσίας και οι εταίροι του, ο Δήμος Αγίου Δομετίου, ο Δήμος Λακατάμιας, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, και η NKV Advent Consulting Ltd, στο πλαίσιο του Ετησίου Προγράμματος 2012.


Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος, κατά γενική ομολογία, έχει καταστεί χώρα υποδοχής μεταναστών, μετά τη μεγάλη μεταναστευτική ροή που δέχθηκε, ιδιαίτερα μετά την ένταξή της στην ΕΕ, με αποτέλεσμα ο τομέας της μετανάστευσης να αποτελεί σήμερα ένα από τα πολυδιάστατα προβλήματα και προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Δημοκρατία. Εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών διαφάνηκε η ανάγκη υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής προς την κατεύθυνση λήψης ολοκληρωμένων μέτρων ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία μιας Κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου γενικού πλαισίου βάσει του οποίου θα μπορούν να διαχειρίζονται τα κράτη μέλη αποδοτικά και αποτελεσματικά όλες τις πτυχές που άπτονται των μεταναστευτικών θεμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν δημιουργηθεί τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Αλληλεγγύης, τέσσερα ταμεία, εκ των οποίων ένα είναι το Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Μέσα από τον μηχανισμό που τα διέπει, η Κύπρος, ως κράτος μέλος, έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να συγχρηματοδοτεί δράσεις, ανάλογα με τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις του κάθε ταμείου, εξυπηρετώντας τόσο τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τους δικούς της.

Η Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων και Ταμείων Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει αναλάβει την ευθύνη για την επιτυχή υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων που εμπίπτουν κάτω από τα Ταμεία Αλληλεγγύης, ως η Υπεύθυνη Αρχή, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κοινωνικό ρόλο του Υπουργείου και προωθώντας ένα βήμα πιο πέρα τη μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου.

Στο πλαίσιο του Ταμείου Ένταξης και της δημιουργίας σταθερών υποδομών όσον αφορά τη διαδικασία ενσωμάτωσης των μεταναστών υπηκόων τρίτων χωρών στην κυπριακή κοινωνία, έχει επιλεγεί ο Δήμος Λευκωσίας για να υλοποιήσει την εν λόγω δράση. Στόχος της δράσης είναι η συνέχιση της ενεργού συμμετοχής και δραστηριοποίησης των Τοπικών Αρχών και άλλων τοπικών ιδρυμάτων στη διαδικασία ενσωμάτωσης των υπηκόων τρίτων χωρών στην κυπριακή κοινωνία. Η δράση είχε ξεκινήσει στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2010, προσφέροντας ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με τις τοπικές κοινότητες. Ακόμα, μέσα από αυτά τα προγράμματα γίνεται προσπάθεια να παρασχεθεί κοινωνική ενίσχυση και εκπαίδευση προς τους υπηκόους τρίτων χωρών ούτως ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία ένταξής τους στην κυπριακή κοινωνία.

Ο ρόλος των Τοπικών Αρχών είναι υψίστης σημασίας όσον αφορά τη διαμόρφωση των ευρύτερων κοινωνικών συμπεριφορών και απόψεων και, ως εκ τούτου, χρειάζεται η δραστηριοποίηση και συμμετοχή τους στην αξιοποίηση των ήδη προφερόμενων υπηρεσιών τους για την κοινωνική ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών και την αποδοχή τους από τον τοπικό πληθυσμό.

Θέλω να διαβεβαιώσω την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να συνεχίσει να εργάζεται συντονισμένα και μεθοδικά προς τη βελτίωση χειρισμού των μεταναστευτικών πολιτικών και να συμβάλει στην προώθηση της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Δήμο Λευκωσίας και τους συνεργάτες του για την προσπάθεια που καταβάλουν για την επιτυχή υλοποίηση των εν λόγω έργων καθώς και την άψογη συνεργασία με τη Μονάδα των Ταμείων Αλληλεγγύης.
____________


Σημείωση: - Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, ο Επικεφαλής Κλάδου Ταμείων Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Αλέκος Κελβέρης.