18/2/14

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κ. Κουγιάλη στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ


 
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

 
Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το νέο καθεστώς προώθησης των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Κουγιάλης επεσήμανε την ανάγκη το νέο καθεστώς να υιοθετηθεί το συντομότερο, ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας της ΕΕ και να αυξήσει το μερίδιο των κοινοτικών προϊόντων στην αγορά, συντείνοντας έτσι στην απάμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός προέβη σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για αύξηση της αποτελεσματικότητας του νέου καθεστώτος, ιδιαίτερα για προϊόντα μικρών κρατών μελών.
 
Οι Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ, όπως θα διαμορφωθεί μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων παραγωγής γάλακτος το 2015. Ο κ. Υπουργός αποδέχθηκε ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών, τόνισε όμως την ανάγκη όπως αυτή συνοδεύεται από διαρθρωτικά μέτρα που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της δημιουργίας ασφαλιστικών δικλείδων για αντιμετώπιση κρίσεων στον γαλακτοκομικό τομέα στο πλαίσιο του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη για ευελιξία στις περιπτώσεις που οι κρίσεις δεν αφορούν ολόκληρο τον γαλακτοκομικό τομέα της ΕΕ.  

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κατόπιν προσκλήσεως της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ήταν κύριος ομιλητής σε πανευρωπαϊκό συνέδριο με τίτλο «Αποτρέποντας το φαινόμενο Farmageddon: Βιώσιμα Τρόφιμα για Όλους», καθώς και σε εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο με στόχο την προώθηση των μεσογειακών γεωργικών προϊόντων και της μεσογειακής διατροφής.