26/2/14

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου






Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενέκρινε νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Μετονομασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος του 2014», που σκοπό έχει τη μετονομασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Πρόνοιας.



Αποστολή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΚΑ) είναι η εδραίωση μιας κοινωνίας βασισμένης στις αρχές της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, η δημιουργία νέων προοπτικών ποιοτικής απασχόλησης, σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής και προστασίας για όλους του πολίτες με προτεραιότητα την ανταπόκριση στις προσδοκίες αυτών που έχουν ανάγκη κοινωνικής αρωγής και  μέριμνας. 

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για τη διατήρηση και συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα, το ΥΕΚΑ διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό ρόλο, μέσω των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας που αφορούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Το ΥΕΚΑ, ως το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο για τη διαμόρφωση και υλοποίηση των κρατικών πολιτικών κοινωνικής προνοίας, μέσω της διαμόρφωσης και εφαρμογής συγκεκριμένων σχεδίων υποστήριξης και αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής ατόμων που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, κρίνει σκόπιμη τη μετονομασία του σε Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να καλύπτεται πλήρως το εύρος  του  συνόλου   των  αρμοδιοτήτων  και  της  αποστολής  του  και  να αποδίδεται ορθά και ολοκληρωμένα ο ρόλος που επιτελεί.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τη χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας ύψους €200.000 στην Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, για σκοπούς αντιμετώπισης των άμεσων εξόδων της.

Παράλληλα εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, να υποβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα, Πρόταση προς το Συμβούλιο με αναλυτική καταγραφή των υποχρεώσεων και της περιουσίας της Αρχής (κινητής και ακίνητης), με σκοπό να αποφασιστεί το άμεσο κλείσιμο της Αρχής, κατά τρόπο ώστε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία όπως και οι υποχρεώσεις της, να περιέλθουν στην ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξουσιοδότησε ακόμη τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, να υποβάλει νομοσχέδιο για μεταφορά του προσωπικού της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, που θα επιλέξει να μεταφερθεί, στη Δημόσια Υπηρεσία.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που παρέχονται σε αυτό από το άρθρο 18(2)  των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμων, ενέκρινε την έκδοση Διατάγματος και τη δημοσίευση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, με το οποίο γίνεται συμπερίληψη του πετρελαίου, για γεωργικούς σκοπούς, στον μειωμένο συντελεστή 5%.

-----------------------