10/2/14

Ωρίμανση και Προώθηση Αναπτυξιακών Έργων





Περιφερειακή Σύσκεψη στο Δημαρχείο Παραλιμνίου για την Προώθηση της Πρωτοβουλίας του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη  
για Ωρίμανση και Προώθηση Αναπτυξιακών Έργων

------------------------------------

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, συζήτησε σε σημερινή ευρεία σύσκεψη, στο Δημαρχείο Παραλιμνίου, με τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες της μείζονος Αμμοχώστου, αριθμό αναπτυξιακών έργων και σχεδίων με στόχο την ωρίμανση και άμεση προώθησή τους.

Η επίσκεψη στην Επαρχία Αμμοχώστου εντάσσεται στα πλαίσια πρωτοβουλίας του Υπουργού για δημόσια παρουσίαση και συζήτηση των πυλώνων της αναπτυξιακής πολιτικής του με ορίζοντα το 2020 και συγκεκριμένα της αγροτικής μεταρρύθμισης, της πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης, καθώς και της αειφόρου διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η εφαρμογή μέτρων για υλοποίηση των πολιτικών αυτών προωθείται κατά κύριο λόγο με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και στόχος είναι το Υπουργείο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας με αναπτυξιακά έργα στη βάση ολοκληρωμένου και στοχευμένου σχεδιασμού για ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου, με τη μέγιστη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαικών πόρων.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Α).   Προώθηση του έργου που αφορά στο αλιευτικό καταφύγιο Λιοπετρίου και ένταξή του στο νέο συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Αλιείας.
Β).    Εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου για αξιοποίηση του φράγματος Άχνας.
Γ). Εξέταση ενδεχομένου συγχρηματοδότησης από την ΕΕ και κατασκευής υδατοδεξαμενών για την εξυπηρέτηση της περιοχής Παραλιμνίου
Δ). Ολοκλήρωση του αποχετευτικού έργου στα Κοκκινοχώρια και διασφάλιση της συγχρηματοδότησης του από το Ταμείο Συνοχής. Σημειώνεται ότι προκηρύχθηκαν προσφορές για το μεγαλύτερο τμήμα του έργου που αφορά στο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων στην Άχνα και ολοκληρώνεται σύντομα η αξιολόγηση και κατακύρωση.
Ε).   Σχεδιασμός, ωρίμανση και άμεση προώθηση σχεδίου για διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων
ΣΤ).  Ανάπτυξη, εμπλουτισμός και διαχείριση των υπό κατασκευή τεχνητών υφάλων.

Ο κ. Κουγιάλης κάλεσε τους Δημάρχους, Κοινοτάρχες και εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν στην άμεση προώθηση των έργων και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με στοχευμένο σχεδιασμό και υποβολή εισηγήσεων με ώριμα έργα.