3/1/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για το πόρισμα αναφορικά με αγορά τουρκοκυπριακής γης στη Δρομολαξιά από τη CYTA






Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, κληθείς σήμερα από δημοσιογράφο να σχολιάσει το πόρισμα της Τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την υπόθεση αγοράς από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA τουρκοκυπριακής γης στη Δρομολαξιά, που ήταν, κατά την έκφραση της δημοσιογράφου, «ένας προσωπικός αγώνας» και «κατά πόσον το αποτέλεσμα τον ικανοποιεί», δήλωσε τα ακόλουθα:



«Είμαι ικανοποιημένος, παρόλο που το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι, χωρίς υπερβολή, λαϊκή απαίτηση, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή που έπαθε αυτός ο τόπος, να υπάρξει εξυγίανση, αλλά και τιμωρία, εκεί και όπου διαπιστώνεται, κατά τρόπο τελεσίδικο, ότι κάποιοι ευθύνονται για την καταστροφή αλλά και για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Η Ερευνητική Επιτροπή έδωσε το πόρισμά της. Την ίδια στιγμή, έδωσε και κατευθύνσεις. Να πω ότι ο διορισμός αυτής της Επιτροπής δεν ήταν διορισμός του Υπουργού Εσωτερικών όπως κάποιοι κακώς γράφουν, αλλά απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως ακριβώς προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Με τον διορισμό αυτής της Επιτροπής, λοιπόν, είδαμε ότι δέκα άτομα τουλάχιστον συνελήφθησαν.

Το πόρισμα βρίσκεται, τώρα, στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα. Υπάρχουν εισηγήσεις μέσα στο πόρισμα, που ενδέχεται ο Γενικός Εισαγγελέας να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες ή ακόμη και ανακρίσεις εκεί και όπου επιβάλλεται, έτσι ώστε να χυθεί άπλετο φως σε αυτήν την ιστορία. Να προσθέσω πως το θέμα της Δρομολαξιάς ήταν ένα από τα θέματα. Δεν ήταν το μοναδικό. Ήταν μια πράξη του Διαχειριστικού Συμβουλίου του Ταμείου Συντάξεων της CYTA. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν πολλές άλλες πράξεις, που αφορούν πολλά άλλα ακίνητα. Είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα, αν θέλει να τα ψάξει. Αλλά, είναι και ευθύνη  του νεοδιορισθέντος Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, το οποίο, κατά την άποψή μου, δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε αυτήν τη συγκεκριμένη πράξη. Διότι, σίγουρα, υπάρχουν και άλλες ευθύνες. Ευθύνονται και άλλοι για να φτάσουμε εδώ που έχουμε φτάσει.

Θα πρέπει, λοιπόν, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο νε ερευνήσει εφ’ όλης της ύλης σαν αρμόδιο πλέον όργανο, τα πεπραγμένα της CYTA τουλάχιστον για τα τελευταία πέντε χρόνια. Και δεδομένου ότι  μιλούμε ή προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, αποκρατικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε έκφραση θέλετε – ο επενδυτής ή ο αγοραστής θα πρέπει να ξέρει την πάσα αλήθεια. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα μπορούσε, με λιγότερο κόστος, να κερδίζει περισσότερα. Και αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι με το να διερευνάς θέματα που σχετίζονται με αυτόν τον Οργανισμό, περίπου μειώνεις την αξία, την τιμή του Οργανισμού. Αντίθετα, αυτός που προτίθεται να αγοράσει, θα ήθελε να γνωρίζει τα πάντα, κατά πόσον ο Οργανισμός είναι καθαρός και κατά πόσον έχουν διερευνηθεί τα διάφορα θέματα που απασχολούν αυτόν τον Οργανισμό».

________________