9/1/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών






Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου.



Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χάσικος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματικών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών κατά την οποία τέθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Αυτός ο τομέας είναι ο κατ’ εξοχήν τομέας που προσελκύει ξένους επενδυτές και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα πλείστα από τις εκατοντάδες εκατομμύρια που ήρθαν στην Κύπρο μέσω πωλήσεων προς υπηκόους τρίτων χωρών για εξασφάλιση μόνιμης παραμονής ή ακόμη και υπηκοότητας, έγινε μέσα από τη δουλειά αυτών των ανθρώπων».

Πρόσθεσε ότι «τους τελευταίους οκτώ μήνες η Δημοκρατία έφερε περίπου μισό δισεκατομμύριο φρέσκο χρήμα το οποίο μπήκε στην οικονομία. Και μιλάμε για συγκεκριμένους αριθμούς, δεν θεωρητικολογούμε, είναι ένα γεγονός. Αρα, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουμε παρά να τους βλέπουμε και με διάθεση εκεί και όπου διαπιστώνουμε πρόβλημα να βοηθούμε έτσι ώστε να τους ενισχύουμε στην προσπάθεια τους να φέρουν επενδυτές. Είδαμε στο πλαίσιο αυτό κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν, κάποια από αυτά είναι διαχρονικά και δεν λύνονται κατά τρόπο άμεσο, αλλά τουλάχιστον δρομολογείται λύση. Για κάποια από αυτά λαμβάνονται αποφάσεις έτσι ώστε άμεσα να επιλύονται για να ενισχύονται αυτοί οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να φέρουν επενδυτές».
Ερωτηθείς αν κάποια από τα προβλήματα αφορούν τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο κ. Χάσικος είπε ότι «έχουν να κάνουν και με τη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά είναι και πολλά άλλα που είναι θεσμικά ή κάποια άλλα έχουν να κάνουν με το οπλοστάσιο αυτών των ανθρώπων, την επιχειρηματολογία των ανθρώπων αυτών την οποία χρησιμοποιούν στην προσπάθεια τους να πείσουν γιατί να έρθει κάποιος στην Κύπρο και γιατί να επενδύσει στην Κύπρο και ενισχύουν με διάφορους τρόπους την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν προοπτικές, ο κ. Υπουργός είπε ότι «βεβαίως και υπάρχουν προοπτικές και απεδείχθη ότι υπάρχουν προοπτικές. Το ότι φέραμε μισό δισεκατομμύριο στην Κύπρο εν μέσω κρίσης δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα, αλλά και μέλλον σε αυτή την προσπάθεια».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μέλη του Συνδέσμου είναι και  μεγάλοι οφειλέτες των τραπεζών και ερωτηθείς πώς θα κινηθεί η αγορά αν δεν επιστρέψουν τα δάνεια εκατομμυρίων που έχουν συνάψει, ο κ. Χάσικος είπε ότι «αλίμονο αν η Κυβέρνηση εξαρτούσε τις προσπάθειες της για ενίσχυση της οικονομίας ή για προσέλκυση ξένων επενδυτών στο τι χρωστά ο καθένας. Δεν μας αφορά. Εκείνο που μας αφορά εμάς είναι πώς ενισχύουμε αυτούς τους ανθρώπους που είναι σε θέση να φέρουν επενδύσεις και αυτό κάνουμε. Το τι χρωστά ο καθένας είναι θέμα δικό του με την τράπεζα και όχι θέμα δικό μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχει υποδειχθεί στο παρελθόν ότι για να κινηθεί η μηχανή της αγοράς θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα που αποτελούν προϊόν δανείου, ο κ. Χάσικος είπε ότι «δεν είναι θέμα δικό μας. Οι τράπεζες έχουν τα προβλήματα τους, εξάλλου η Κυβέρνηση είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ο θεσμός του διαμεσολαβητή σε μια προσπάθεια να υποβοηθήσει οφειλέτες και τράπεζες για να υπάρξει ένας διακανονισμός μεταξύ τους, έτσι ώστε ούτε οι επιχειρήσεις να κλείσουν από τη μια και από την άλλη οι τράπεζες να πάρουν το λαβείν τους και να βοηθηθούν».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παντελής Λεπτός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ευχαριστήσαμε για το άμεσο ενδιαφέρον του από τη στιγμή της ανάληψης της Προεδρίας της Δημοκρατίας για να βοηθήσει τον κλάδο των ακινήτων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Αποδεδειγμένα ο κλάδος μας κατάφερε έστω και σε αυτή την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών να προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις στον τόπο της τάξης των 500 εκ. ευρώ φρέσκα κεφάλαια και πιστεύουμε ότι με ανάλογα κίνητρα και μέτρα που μπορούν να δοθούν εύκολα στη βιομηχανία μπορούμε να συνεισφέρουμε ακόμη μεγαλύτερα ποσά στην οικονομία του τόπου. Ο κλάδος των κατασκευών απασχολεί περίπου 40 χιλιάδες εργαζόμενους, αποτελεί το 16% του ΑΕΠ, άρα και η στήριξη του κλάδου είναι στήριξη ολόκληρης της οικονομίας.

Ο δικός μας κλάδος έχει και καλό όνομα, έχει και τεχνογνωσία, έχει τις υπηρεσίες, τη γη και τα έργα, το δίκτυο πωλήσεων και είναι ο μόνος κλάδος ο οποίος θα μπορούσε άμεσα, σήμερα να φέρει φρέσκες επενδύσεις στον τόπο.

Η οικονομία του τόπου στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, στις υπηρεσίες και τις κατασκευές. Τα δύο πρώτα έχουν συγκεκριμένα αναπτυξιακά δεδομένα και είναι μικρό το περιθώριο της διαφοροποίησης από τον ένα χρόνο στον άλλο. Ο κλάδος, όμως, των ακινήτων είναι ο τομέας που εύκολα και άμεσα μπορεί να φέρει τεράστια νέα ποσά στον τόπο».

Ερωτηθείς είπε ότι «έχουμε διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν, αλλά κυρίως θέλουμε την καλυτέρευση των διαφόρων προγραμμάτων που υπάρχουν για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τόπο». Πρόσθεσε ότι «έχουμε καταθέσει στον Πρόεδρο συγκεκριμένες εισηγήσεις για καλυτέρευση των μέτρων και είμαστε πεπεισμένοι ότι αν υλοποιηθούν θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα».
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα των οφειλών μελών του Συνδέσμου προς τις τράπεζες, ο κ. Λεπτός είπε ότι «δεν ήταν θέμα της σημερινής συνάντησης», πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα αναδιοργάνωσης, υπό το φως των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί μετά τα γεγονότα του Eurogroup. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι ρεαλιστικά, μοντέρνα και εφαρμόσιμα».

Ερωτηθείς πώς θα κινηθεί η μηχανή της αγοράς αν δεν επιστραφούν τα δάνεια, ο κ. Λεπτός είπε ότι «δεν νομίζω να υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Εκείνο για το οποίο προσπαθούν όλοι είναι να βρουν κατάλληλες και εφαρμόσιμες λύσεις». Σε ερώτηση αν αυτό είναι εφικτό ο κ. Λεπτός απάντησε «πιστεύω πως ναι».

-------------------------