3/2/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Gala Dinner του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος στο Προεδρικό Μέγαρο



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. Συγκεντρωθήκαμε για να τιμήσουμε τους δότες μυελού των οστών που έδωσαν ελπίδα ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας το 2013 και να εξάρουμε τον αλτρουισμό τους αλλά και το ανθρωπιστικό και επιστημονικό έργο του Ιδρύματος.

 
Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα δημιουργήθηκε το 1996 από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που είχαν ένα κοινό στόχο. Να δημιουργηθεί ένα κυπριακό αρχείο εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο οποίο θα μπορούσαν να αποτείνονται ασθενείς με λευχαιμία που έχρηζαν μεταμόσχευσης.
 
Ο δρόμος για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν ήταν εύκολος. Αφορμή της δημιουργίας του Ιδρύματος ήταν η μάχη που έδωσαν κατά της λευχαιμίας τρεις συμπατριώτες μας, ένας εκ των οποίων ήταν ο Ανδρέας Καραϊσκάκης, γιός του Μιχάλη Καραϊσκάκη.  Τα τρία παιδιά έχασαν τη μάχη της ζωής, αλλά η ψυχή τους αγκαλιάστηκε απ´ όλο τον κυπριακό λαό. Τα χρήματα που μαζεύτηκαν από φίλους και συγγενείς του Μιχάλη Καραϊσκάκη για  μεταμόσχευση μυελού των οστών για το παιδί του, δόθηκαν για την ίδρυση ενός Δημόσιου Αρχείου Δοτών  Μυελού  των Οστών. Συνιδρυτές του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος ήταν το Υπουργείο Υγείας με τον τότε Υπουργό Μανώλη Χριστοφίδη, ο Σύνδεσμος Προσφοράς Αιμοπεταλίων (σήμερα γνωστός ως Σύνδεσμος Φίλων του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος) και ο Σύνδεσμος Λευχαιμίας Ηνωμένου Βασιλείου. Πρώτος και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ιδρύματος ήταν ο κ. Ευστάθιος Ευσταθίου.  Σε όλους αυτούς οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, αλλά ιδιαίτερα στην οικογένεια του Μιχάλη Καραϊσκάκη για τη μεγαλοψυχία της.
 
Με την αγάπη, την αφοσίωση αλλά και την επιμονή των δημιουργών και υποστηρικτών του, καθώς και τη διαχρονική οικονομική στήριξη του Υπουργείου Υγείας, «η Κυπριακή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών», με πέραν των 126 000 εθελοντών δοτών, από τους οποίους οι 20 000 είναι Τουρκοκύπριοι, είναι σήμερα το πρώτο αρχείο σε αναλογία πληθυσμού ανά τον κόσμο. 
 
Μέχρι σήμερα 289 εθελοντές δότες του Αρχείου έχουν δώσει μόσχευμα σε πολλούς Κύπριους καθώς και σε άλλους ασθενείς από 25 διαφορετικές χώρες.
 
Το 2005, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με πρωτοβουλία δέκα Ροταριανών Ομίλων, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα οργάνωσε ένα δημόσιο αρχείο αίματος ομφάλιου λώρου, το οποίο ονομάστηκε Ροταριανό Αρχείο Ομφαλοπλακουντικών Μοσχευμάτων  και στο οποίο σήμερα φυλάσσονται 2,620 μοσχεύματα. Τέσσερα από αυτά έχουν ήδη δοθεί σε τέσσερις νεαρούς ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία.
 
Ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αρχείου Δοτών από το 2000, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα συνεργάζεται με άλλα 68 αρχεία στον κόσμο, προσφέροντας τη δυνατότητα αναζήτησης συμβατού δότη ανάμεσα σε περισσότερα από 19 εκατομμύρια εθελοντών δοτών.
 
Το Υπουργείο Υγείας υποστήριξε και υποστηρίζει σταθερά, τόσο οικονομικά όσο και με πολλούς άλλους τρόπους, τις δραστηριότητες του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. Οι καταγραφές δεκάδων χιλιάδων δοτών έγιναν σε Τράπεζες Αίματος των κυβερνητικών νοσοκομείων και η φύλαξη των μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Πέραν του αριθμητικού αυτού επιτεύγματος, το Καραϊσκάκειο έχει πετύχει και επιστημονικούς άθλους, τόσο σε θέματα διαπίστευσης όσο και σε θέματα έρευνας. Το Κυπριακό Αρχείο Δοτών ήταν από τα πρώτα αρχεία στον κόσμο που διαπιστεύθηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρχείων Δοτών επιβεβαιώνοντας το υψηλό επιστημονικό του επίπεδο. Επίσης, με τη διεξαγωγή έρευνας διασφαλίζει τη συνεχή αναβάθμιση της επιστημονικής του βάσης, την ανάπτυξη των υπηρεσιών του και της διεθνούς δικτύωσης του με ένα αξιόλογο δίκτυο συνεργατών, όπως τα πανεπιστήμια του Cambridge, Surrey και Πατρών, καθώς και με διεθνούς φήμης Ινστιτούτα όπως το Welcome Trust Sanger Institute.    

Λόγω αυτής της δικτύωσης αλλά και του ψηλού επιστημονικού επιπέδου του κατάφερε, μέσα από καθαρά ανταγωνιστικές  ερευνητικές προτάσεις, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ίδρυση του ερευνητικού Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ) το οποίο απετέλεσε το έναυσμα για την ανέγερση του νέου κτηρίου με κονδύλια από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
 
Για τη μέχρι σήμερα επιτυχία του ιδρύματος, πολύ σημαντική ήταν η ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης του κόσμου της Κύπρου που ανταποκρίθηκε και συνεχίζει να ανταποκρίνεται μαζικά στο κάλεσμα των πάσχοντων συνανθρώπων μας να προσφέρει ζωή.
 
Συγχαίρω τα Διοικητικά Συμβούλια του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του ΚΕΜΑΚ, και τη Διεύθυνση και τους Λειτουργούς του Ιδρύματος για το έργο που επιτελούν. Θέλω να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν την ίδια πορεία με το ίδιο σθένος και την ίδια αυταπάρνηση.  Η Κυβέρνηση θέλει να σταθεί αρωγός στην υλοποίηση του οράματος του Ιδρύματος και να το αναδείξει ακόμα περισσότερο σαν ένα από τα πιο σημαντικά και επιτυχημένα αρχεία δοτών στον κόσμο προβάλλοντας τη μικρή Κύπρο ως παράδειγμα προς μίμηση.
 
Εκφράζω επίσης τις ευχαριστίες μου στους χορηγούς της αποψινής βραδιάς, τους εθελοντές καλλιτέχνες και αυτούς που είχαν την καλλιτεχνική και οργανωτική επιμέλεια ως επίσης τη νορβηγική κυβέρνηση καθώς με την ουσιαστική χρηματική βοήθεια που πρόσφερε στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ανοίγονται προοπτικές για βελτίωση της υποδομής του και του Αρχείου του.
 
Τέλος, εκφράζω ξανά εκ μέρους της πολιτείας τις ευχαριστίες μας προς όλους τους εθελοντές δότες, ευεργέτες, χορηγούς, συνεργάτες του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και ιδιαίτερα στους 27 εθελοντές δότες του 2013 που τιμούμε απόψε.  Ο εθελοντισμός δεν υποκαθιστά το κράτος ούτε το απαλλάσσει από τις ευθύνες του.  Συμπληρώνει όμως δυναμικά το ρόλο του Κράτους, και βοηθά τον άνθρωπο να αναπτύξει την κοινωνικότητα του, να διαμορφώσει το ήθος και να διοχετεύσει τις δημιουργικές του δυνάμεις στη στήριξη πάσχοντων συνανθρώπων μας.
 
Ως Κράτος, εθελοντές και χορηγοί οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για να υλοποιήσει το όραμά του «Για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία».