Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2010, στη Λευκωσία
20/12/2010
Τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής έχουν καθιερωθεί και στηριχθεί από την κυπριακή Πολιτεία με σκοπό την προβολή της αρχιτεκτονικής έκφρασης αλλά και του ρόλου που διαδραματίζει για τη βελτίωση και αναβάθμιση τόσο της ποιότητας ζωής των ανθρώπων όσο και του περιβάλλοντος χώρου μέσα στον οποίο κινούμαστε και εργαζόμαστε. Η αρχιτεκτονική δημιουργία, εξάλλου, βρισκόταν πάντα σε μια διαλεκτική σχέση αλληλεπίδρασης με την κοινωνία που την παράγει, αφού εκφράζει τη δομή και τον χαρακτήρα της, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξέλιξή της.
Η δημόσια αναγνώριση των εξαίρετων δειγμάτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όπως επίσης και της καινοτομίας ιδεών, τεχνολογίας και κατασκευής στο νησί μας είναι απόρροια και της παραδοχής από το κοινωνικό σύνολο του ρόλου και της σημασίας που έχουν οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στη δημιουργία ενός καλαίσθητου δομημένου περιβάλλοντος με ανθρώπινες και άνετες συνθήκες διαβίωσης για τους χρήστες. Ταυτόχρονα, όμως, προσβλέπει στην ενθάρρυνση της ποιοτικής σύγχρονης αρχιτεκτονικής όπως αυτή εκφράζεται με την ειλικρινή χρήση νέων υλικών και μορφών και με τη χρήση μίας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής γλώσσας σε τοπική «διάλεκτο».
Το 2010 είναι μια σημαδιακή χρονιά για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας μας. Αυτά τα χρόνια, και παρά τις αλλεπάλληλες τραγωδίες που βίωσε ο λαός μας, καταφέραμε να επιβιώσουμε, να προοδεύσουμε και να ευημερήσουμε, επιτυγχάνοντας μια αξιοζήλευτη ανάπτυξη σε πολλούς τομείς – κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, πνευματικό. Ανάλογη πορεία ανάπτυξης, προόδου και εξέλιξης ακολούθησε και ο κλάδος της αρχιτεκτονικής. Έτσι, από τις ιστορικές μορφές της απλής κάλυψης λειτουργικών αναγκών περάσαμε γρήγορα στη σύγχρονη, υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονική δημιουργία που τιμούμε και θαυμάζουμε απόψε.
Η Κύπρος, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται να εναρμονιστεί, όχι μόνο οικονομικά και πολιτικά, αλλά και πολιτιστικά με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η αρχιτεκτονική, ως μία σύνθετη μορφή τέχνης που επιζητεί τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργική αρτιότητα, δεν μπορεί παρά να επηρεαστεί από το νέο σκηνικό παγκοσμιοποίησης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Η αρχιτεκτονική κοινότητα της Κύπρου αποδείχθηκε έτοιμη και ικανή να αφουγκραστεί τα μηνύματα της εποχής, απαντώντας στις επιδράσεις που δέχεται με έναν δικό της εμπνευσμένο τρόπο. Υιοθέτησε πρωτοποριακές μεθόδους χρήσης σύγχρονων, φυσικών υλικών καθώς και καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα, προσαρμόζοντάς τα στο κλίμα, στην ιδιοσυγκρασία και στις αρχές του τόπου μας. Με τα ιδιαίτερα αυτά έργα ο δημιουργός κατάφερε να μυήσει το κοινό στην ποιοτική αρχιτεκτονική έκφραση, η οποία είναι αποτέλεσμα λιτότητας και ειλικρίνειας υλικών και μορφών, εμβολιασμένη με τη δυναμική που δανείζεται από την εποχή στην οποία ζούμε.
Οι Κύπριοι αρχιτέκτονες συμμετέχουν επάξια στο ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό τοπίο με όλες τις πολυπολιτισμικές επιρροές που επιδέχεται και όλα τα κοινά σημεία που το χαρακτηρίζουν, προσδίδοντας στην ποικιλότητά του στοιχεία από το κλίμα, τον πολιτισμό και την οικονομία της κάθε περιοχής. Η αρχιτεκτονική δεν αποτελεί μόνο μια κύρια μορφή τέχνης, αλλά εμπεριέχει σημαντικές πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Στις μέρες μας η αρχιτεκτονική καλείται να αναλάβει έναν πιο υπεύθυνο ρόλο, απαντώντας στις άμεσες τοπικές και προσωπικές ανάγκες και αναζητήσεις. Τα παγκοσμιοποιημένα πρότυπα αρχιτεκτονικής, η οικολογική και οικονομική κρίση, αλλά και η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας υιοθέτησης τοπικής ταυτότητας είναι οι έννοιες που απασχολούν και καθορίζουν την πορεία της αρχιτεκτονικής κάθε τόπου.
Η Πολιτεία επιβραβεύει την προσπάθεια αλλαγής του κυπριακού αρχιτεκτονικού τοπίου τιμώντας τα έργα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα της αρχιτεκτονικής τους σύνθεσης, την εναρμόνισή τους με το περιβάλλον, την προσφορά τους στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη συμβολή τους προς επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης. Τα έργα αυτά ας αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα για την αρχιτεκτονική του μέλλοντός μας, για τους χώρους - «δοχεία ζωής» που θα αφήσουμε κληροδότημα στις επόμενες γενεές, παρακαταθήκη της εποχής μας.
Καταλήγοντας, συγχαίρω θερμά τους σημερινούς βραβευθέντες για τις εμπνευσμένες δημιουργίες σας. Να είστε βέβαιοι πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες αναβάθμισης του φυσικού και δομημένου τοπίου της χώρας μας. Είμαι αισιόδοξος πως η κοινωνία μας, που είναι και ο τελικός αποδέκτης των αρχιτεκτονικών έργων, θα στηρίξει και θα επιβραβεύσει έμπρακτα την ποιοτική αρχιτεκτονική στο βαθμό που της αξίζει.