17/12/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου στην Τελετή Απονομής Πιστοποιητικών Επαγγελματικών Προσόντων της ΑνΑΔ



Να μη μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΑνΑΔ), να χαιρετίσω την αποψινή τελετή και να απονείμω στους επιτυχόντες τα Πιστοποιητικά Επαγγελματικών Προσόντων, τα οποία απόκτησαν  επάξια.



Σε μια περίοδο που οι προσπάθειες όλων μας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και  η  αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, η σημερινή εκδήλωση στέλνει πολλαπλά  και σημαντικά μηνύματα ελπίδας και προοπτικής.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί την κινητοποίηση και τις συντονισμένες προσπάθειες όλων μας και θέτει νέες απαιτήσεις για συνεχή ανάπτυξη, εμπλουτισμό και αναπροσανατολισμό των προσόντων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινού μας δυναμικού. Η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, απαντώντας στην πρόκληση, εφαρμόζει ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης της κρίσης, του οποίου ένας από τους κεντρικούς άξονες είναι η αναχαίτιση της ανεργίας.

Το πρόβλημα της ανεργίας, όμως, αντιμετωπίζεται και με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα απόκτησης δεξιοτήτων και πρακτικής εμπειρίας, αλλά και με έργα υποδομής μακροπρόθεσμα, όπως το Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ).  Η εφαρμογή του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων στην Κύπρο εμπίπτει στους στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων μέτρων που, όχι μόνο συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας, αλλά προσδίδουν στην αγορά εργασίας μια νέα, μόνιμη δυναμική.  Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του  Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων αποτελεί δέσμευση της Κύπρου έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση και το Σχέδιο Δράσης για τη Στρατηγική της Λισαβόνας.

To Σύστημα Επαγγελματικών Προσόντων αποτελεί βασικό κομμάτι της υποδομής για τη συνεχή βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού και η ΑνΑΔ, ως ο αρμόδιος φορέας για την κατάρτιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου, έχει οριστεί ως τελικός Δικαιούχος για το Έργο “Εγκαθίδρυση και Λειτουργία Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ) στην Κύπρο”, για την περίοδο 2007 - 2013, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και από την ΑνΑΔ ως εθνική συμμετοχή.

Η εισαγωγή του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της Κύπρου, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου με πολλαπλά οφέλη για τον εργαζόμενο, τον άνεργο και γενικότερα για την οικονομία του τόπου.  Παράλληλα, συμβάλλει στην ενίσχυση της διά βίου μάθησης, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων ως κοινής αναφοράς που καλύπτει, μεταξύ άλλων, και τα Επαγγελματικά Προσόντα.

Η τροφοδότηση των επιχειρήσεων με καταρτισμένο και κατάλληλα πιστοποιημένο ανθρώπινο δυναμικό, έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω του ότι δημιουργεί στις επιχειρήσεις σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Η απόκτηση επαγγελματικών προσόντων από τους εργαζόμενους ενισχύει τις προοπτικές τους για επαγγελματική ανέλιξη. Παράλληλα, η κατοχή πιστοποιημένων επαγγελματικών προσόντων από ανέργους τους παρέχει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην εξασφάλιση εργασίας.

Η αποψινή τελετή ανήκει σε όλους εσάς που πρωτοπορήσατε αναγνωρίζοντας τη σημασία της πιστοποίησης των επαγγελματικών σας εφοδίων και απαντήσατε δημιουργικά στην πρόκληση των καιρών, αποκτώντας επάξια την πιστοποίηση με επιτυχία.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους επιτυχόντες οι οποίοι προέρχονται από την τουριστική βιομηχανία και τον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και να ευχηθώ μια συνέχεια με νέες επιτυχίες και επαγγελματική ανέλιξη.  Συγχαίρω επίσης την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού Έργου και τη διαβεβαιώνω ότι ως Υπουργείο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της για το καλό των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας του τόπου, με επιδίωξη την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
______________